News

Cel puţin 11 morţi, inclusiv copii, după o scurgere de gaze. “Oamenii veneau să cumpere lapte şi leşinau”

Catastrofă ecologică în cel mai mare oraș din statul indian Punjab. O scorgere de gaze în canalizare a provocat decesul a 11 persoane, între care trei copii.
02.05.2023 | 12:17
Cel putin 11 morti inclusiv copii dupa o scurgere de gaze Oamenii veneau sa cumpere lapte si lesinau
Scurgere de gaze cu efecte tragice: 11 persoane, între care trei copii, au murit
ADVERTISEMENT

Cel puțin 11 persoane, inclusiv copii, au murit din cauza unei scurgeri de gaz, în nordul Indiei, în orașul-port Ludhiana din statul Punjab. Printre morți se numără femei și copii. Publicaţiile locale scriu că mai multe persoane au fost găsite inconştiente în propriile case.

Oamenii s-au intoxicat cu hidrogen sulfurat

Polițiștii au închis accesul la locul accidentului, iar locuitorii din cartierul învecinat au fost şi ei evacuați deoarece mulți s-au plâns de dificultăți de respirație. Patru persoane au fost internate de urgenţă în spital, viaţa acestora aflându-se în pericol.

ADVERTISEMENT

În anunțul guvernului regional se precizează că la locul accidentului a fost înregistrat un nivel ridicat de hidrogen sulfurat şi, conform primelor ipoteze, gazul s-ar fi răspândit din canalizare. Deputatul local Rajinder Pal Kauri Kina a declarat că incidentul a avut loc într-un magazin de produse lactate. „Oamenii au venit dimineața să cumpere lapte şi, pur și simplu, au început să leșine”, a spus ea.

Poliția din Ludhiana a format o echipă specială de investigație formată din cinci membri pentru a cerceta incidentul scurgerii de gaze. Echipa de anchetă va examina rolul unităților industriale în deversarea deșeurilor chimice în conducta de canalizare, în condiţiile în care poliția bănuiește că unele unități industriale trebuie să fi aruncat substanțe chimice toxice, care au dus la aceste decese.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns la întrebarea cum a ajuns gazul în clădiri, unul dintre membri echipelor de intervenţie a spus că în apropierea locului accidentului există o conductă de canalizare. “Cele două clădiri în care au avut loc decesele, ambele sunt conectate la această canalizare”, a spus acesta.

Cartierul Giaspura, din Ludhiana, locul unde a avut loc tragedia, este una foarte dens populată şi una în care trăiesc mulţi imigranţi. Pe o suprafaţă de doar doi km pătraţi există mai mult de 500 de fabrici care produc diverse tipuri de țesături, inclusiv țesături din bumbac, mătase, lână și fibre sintetice. Aceste fabrici furnizează locuri de muncă pentru o mare parte din populația locală, iar țesăturile produse aici sunt exportate în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Hidrogenul sulfurat este un gaz incolor, cunoscut sub denumirea chimică H2S, fiind cunoscut şi sub denimirile populare gaz de canalizare, gaz de mlaștină, umiditate mirositoare și umiditate acidulată. În general miroase a ouă clocite. Acest gaz este foarte inflamabil și foarte toxic.

Hidrogenul sulfurat este utilizat sau produs în multe industrii, cum ar fi: rafinarea petrolului și a gazelor naturale, minerit, lucrări de tăbărie legate de spălarea pielilor de animale, prelucrare de celuloză și hârtie  sau industria mătăsii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, hidrogenul sulfurat se găsește și în mod natural în canalizări, gropi de gunoi de grajd, apă de puț, puțuri de petrol și gaze, dar și în componţa gazelor din interiorul vulcanilor. Deoarece este mai greu decât aerul, hidrogenul sulfurat se găsește doar în locuri joase și închise.

ADVERTISEMENT