News

A 6-a doză de vaccin din fiola Pfizer poate fi folosită. Precizările lui Valeriu Gheorghiță

08.01.2021 | 16:32
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentului a decis ca fiola de vaccin Pfizer să fie folosită în totalitate, fără a mai exista risipirea celei de-a 6-a doze.

Conform site-ului oficial al Agenției, pentru a extrage șase doze dintr-o singură fiolă va fi nevoie de seringi sau ace cu volume nefolosite reduse (low dead-volume).

ADVERTISEMENT

Potrivit recomandărilor făcute de specialiști, dacă în fiolă rămâne mai puțin de o doză întreagă de 0.3 mililitri, personalul sanitar trebuie să o arunce.

A 6-a doză de vaccin anti-Covid va fi folosită

Până în prezent se foloseau doar 5 doze de vaccin dintr-o fiolă, pentru că așa prevedea protocolul, astfel că exista o risipă inutilă a dozelor de vaccin.

ADVERTISEMENT

„Combinatia seringa-ac cu volum irosit redus trebuie sa aiba un volum irosit total mai mic de 35 de microlitri. Daca sunt folosite seringi si ace standard, s-ar putea sa nu fie destul vaccin pentru a extrage a sasea doza dintr-o fiola“, spune Agentia Europeana pentru Medicamente.

Medicii sunt avertizați să arunce dozele de vaccin care nu sunt folosite dintr-o fiolă. „Nu trebuie adunat lichid din mai multe fiole pentru a face o doza intreaga, iar orice vaccin nefolosit trebuie aruncat dupa diluare”, adaugă sursa citată.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a făcut, la rândul său, mai multe clarificări referitor la dozele de vaccin care se aruncă, inclusiv cele 87 de doze despre care se cunoaște deja că au fost aruncate. Precizările au fost făcute pentru paularusu.ro.

  • 1. În cazul tuturor vaccinurilor există un procent de pierdere din motive neimputabile și care este cuprins în legisația privind vaccinarea din România, un procent care poate ajunge pâna la 10 procente.
  • 2. Nu s-au inregistrat doze irosite, sunt doze care nu au mai indeplinit conditiile de sigurață pentru a mai putea fi administrate. Avem obligația de a sigura vaccinarea în siguranță a tuturor categoriilor.
  • 3. Vaccinul poate fi utilizat în 6 ore de la desigilarea lui. Dacă numarul de persoane programate la vaccinare este mai mic de 5 ar fi bine să fie reprogramate în așa manieră încât toate dozele să poate fi administrate.
  • 4. Este necesar ca responsabilii cu vaccinarea din județe să estimeze cât mai corect numărul de doze solicitate astfel încât să nu se ajungă la irosirea lor.
  • 5. Dacă pentru vaccinare se prezintă o singură persoană din cele 5 programate pentru utilizarea întregului flacon, serul poate fi oferit altor categorii medicale cuprinse în grupa întâi de vaccinare: farmaciști, medici de familie, pediatrii, asistente medicale, astfel încât vaccinul sa fie utilizat integral pe cât posibil.
  • 6Nu încurajăm aruncarea dozelor de vaccin. Dacă niciuna din situațiile de mai sus nu au fost îndeplinte, vaccinut poate fi direcționat către cel mai apropiat centru social de îngrijire a vârstnicilor sau cămine de bâtrâni.
  • 7. La sfârșitul fiecărei zile se fac raportări cu dozele utilizate și cele rămase. Pot exista situații în care un flacon s-a spart, asta înseamnă cinci doze distruse sau situații în care se depistează devieri de temperatură (s-a stricat frigiderul, s-a intrerupt curentul, etc) ceea ce compromite serul; ori situații în care la sfârșitul zilei de vaccinare rămân una-două doze. E un risc prevăzut de orice campanie de vaccinare, nu sunt situații imputabile.
  • 8. Ritmul vaccinării a ajuns la cca 17 mii de persoane pe zi în cele 300 de centre, e un ritm bun care condordă cu ritmul de livrare a dozelor, dar pot aparea și incidente nedorite.
  • 9. În etapa a treia de vaccinare, etapa de vaccinarea a populație tinere, sunt prevăzute inclusiv centre de vaccinarea drive-thru așa cum vedem la televizor că se face în Israel. Până atunci trebuie să asigurăm vaccinarea pentru celelalte categorii aflate la risc.
ADVERTISEMENT