Mare atenție în timp ce strănutați! Oriunde v-ați afla și cu oricine ați sta de vorbă, nu încercați să vă abțineți de la a face un astfel de gest, fiindcă vă riscați grav sănătatea. Un bărbat a ajuns pe patul de spital după ce s-a ținut de nas și de gură, jenat de strănutul său.
Strănutul ne poate incomoda de multe ori, mai ales dacă ne aflăm în preajma multor persoane, însă nicidecum nu trebuie să încercăm să-l împiedicăm. Consecințele sunt extrem de neplăcute. Ce se poate întâmpla? Iată ce a pățit în vara lui 2023 un bărbat din Marea Britanie, în vârstă de 34 de ani.
Situația bărbatului a fost relatată în revista medicală BMJ Case Reports ca un avertisment pentru toți oamenii. După s-a ținut de nas și de gură în timp ce strănuta, individul nu doar că s-a dus de urgență la spital, dar mai putea fi hrănit doar printr-o sondă gastrică.
Bărbatul s-a plâns medicilor că are dureri de înghițire și că vocea i s-a modificat. În momentul gestului său a simțit, de altfel, o durere profundă în gât. La scurt timp au apărut și efectele, greu de suportat. Doctorii i-au sugerat o radiografie și au rămas surprinși de ceea ce au văzut.
Radiografia arăta că s-a acumulat aer în zona nazofaringiană și un emfizem subcutanat sever în fața traheei. Emfizemul arată că s-au produs leziuni în partea plămânilor și a căilor respiratorii. Mai exact, britanicul avea o ruptură spontană a peretelui faringian.
În urma rezultatelor investigației, britanicul a avut nevoie de șapte zile de internare. I s-a introdus un tub gastric, prin care a fost hrănit timp de o săptămână. În același timp, i s-a prescris și o rețetă cu antibiotice, în așa fel să se vindece.
Din fericire, cele 7 zile au fost suficiente pentru pacient încât să se facă bine. Mai departe, i s-a scos tubul digestiv și a fost lăsat să se hrănească la fel ca înainte. Câteva zile mai târziu a fost lăsat să plece acasă și atenționat să își permită să strănute.
Drept urmare, ori de câte ori vom încerca să ne abținem de la strănut, producem o presiune mare pe căile respiratorii. Specialiștii în sănătate susțin faptul că, în momentul când strănutăm, aerul expulzat se poate manifesta cu până la 100 km pe oră.