News

A fost anunțată noua formulă de calcul a pensiilor. Milioane de pensionari vor avea pensiile recalculate

Pensiile vor fi din nou recalculate, a anunțat Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. Acestea nu vor scădea.
02.04.2023 | 10:15
A fost anuntata noua formula de calcul a pensiilor Milioane de pensionari vor avea pensiile recalculate
Ministrul Marius Budăi spune că pensiile trebuie recalculate din nou / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Recalcularea pensiilor se apropie de final, a anunțat ministrul Marius Budăi. Acesta spune că Legea Pensiilor a fost, în sfârșit, finalizată. De asemenea, ministrul susține că veniturile pensionarilor nu se vor diminua.

Care este formula după care pensiile vor fi recalculate

Marius Budăi a explicat că au existat trei variante la noua lege a pensiilor, care se află acum în variantă finală. Săptămâna viitoare, aceasta va fi consultată cu partenerii din coaliție, dar și cu organizațiile de pensionari.

ADVERTISEMENT

Cinci milioane de pensii ar putea fi recalculate după o nouă formulă:

”Numărul de puncte de pensie X VPR (n.r. Valoarea punctului de referinţă). În acest moment, VPR este 72, având în vedere că se calculează, după cum urmează: punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare. În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75”.

Budăi spune că metoda de recalculare a pensiilor va rezolva inechitățile dintre bărbați și femei. Acest lucru este valabil și pentru pensionarii care au beneficiat de legi diferite, în momentul în care li s-a calculat indemnizația.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi, despre recalcularea pensiilor: ”Nu mai durează mult”

“Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării.

Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent.

ADVERTISEMENT

Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Pensiile nu scad cât ”se află PSD la putere”

Recalcularea pensiilor se va face fără ca valoarea acestora să scadă cu vreun leu, a mai arătat Budăi. El spune că nicio pensie nu va scădea ”atât timp cât PSD se află la putere”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, ministrul s-a ferit să anunțe o creștere a pensiilor, în urma recalculării. Marius Budăi spune că nu vrea ”să dea speranțe”, pe care ulterior să nu le poată îndeplini.

ADVERTISEMENT