News

A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră. Datează de mai bine de 45.000 de ani

14.01.2021 | 13:44
A fost descoperita cea mai veche pictura rupestra Dateaza de mai bine de  45000 de ani
Specialiștii încearcă acum să extragă ADN-ul oamenilor care au pictat porcul sălbatic. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cea mai veche pictură murală cu reprezentări zoomorfe a fost descoperită recent într-o peşteră din Indonezia. Potrivit arheologilor, aceasta datează de mai bine de 45.000 de mii de ani și înfățișează un porc sălbatic ce pare a fi parte dintr-o scenă a unei narațiuni în imagini.

Descoperirea a fost făcută în peștera Leang Tedongnge, situată la 60 km de cel mai mare oraș al regiunii, Makassar (1,5 milioane locuitori), într-o zonă retrasă a insulei Sulawesi, unde este foarte greu de ajuns, mai ales în sezonul ploios.

ADVERTISEMENT

Vorbim, fără doar și poate, despre cea mai timpurie dovadă a unei așezări omenești în acest loc. Specialiștii încearcă acum să extragă ADN-ul oamenilor care au pictat porcul războinic Celebes, o specie existentă și în zilele noastre.

 Arheologii indonezieni au descoperit cea mai veche pictură murală cu reprezentări zoomorfe

Oamenii care au realizat-o erau moderni, asemenea nouă, aveau capacitatea și uneltele pentru a face ce pictură doreau.

ADVERTISEMENT

Pictura poate fi și mai veche, deoarece pentru datare, folosim calcitul format la suprafață”, a explicat Maxime dam Brumm, autorul principal al raportului științific despre această peșteră și arheolog la Griffith University din Australia,

Potrivit acestuia, oamenii acelor vremuri apelau la arta rupestră pentru a înfățișa trofeele de vânătoare. „Sunt porci mici, foarte, foarte mici, dar acești artiști antici i-au portretizat cu o grăsime atât de strălucitoare.

ADVERTISEMENT

Îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari și mai grași porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne și de proteine”, a mai spus cercetătorul.

Și în România a fost făcută o descoperire de acest gen

În altă ordine de idei, în 2011 au fost descoperite în peştera Coliboaia, judeţul Bihor, picturi rupestre vechi de mai bine de 30.000 de ani, ce înfățișează un zimbru, un cal, posibil o felină, capete de urs și chiar rinoceri.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost găsite într-o galerie înaltă, greu accesibilă din cauza unui râu subteran. Echipei de cercetători români i s-au alăturat la acea vreme 5 specialişti veniţi din Franţa. Ulterior, s-a stabilit că picturile aparţineau unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, fiind pentru prima dată când o artă parietală atât de veche în Europa Centrală a fost atestată.

ADVERTISEMENT