News

A fost descoperită o nouă gaură neagră! Se află atât de aproape de Pământ, încât stelele din jurul ei pot fi observate cu ochiul liber

21.05.2020 | 14:14
A fost descoperita o noua gaura neagra Se afla atat de aproape de Pamant incat stelele din jurul ei pot fi observate cu ochiul liber
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, omenirea a fost martora uneia dintre cele mai mari și importante descoperiri din întreaga sa istorie. Specialiștii în astronomie au reușit să depisteze recent o gaură neagră aflată în apropierea Pământului.

Potrivit acestora, vorbim despre o distanță de doar 1.000 de ani lumină de planeta noastră, ceea ce înseamnă că stelele din jurul său pot fi observate cu ochiul liber.

ADVERTISEMENT

A fost descoperită o nouă gaură neagră. Este foarte aproape de Pământ

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unui telescop de la Observatorul european din Chile, gaura neagră aflându-se în sistemul HR 6819 din constelația Telescopium. Deși inițial s-a crezut că acest sistem este compus dintr-o singură stea luminoasă, dar semnalele emise i-au condus mai apoi pe cercetători la concluzia că ar fi vorba de două stele. De asemenea, o analiză aprofundată a datelor a indicat existența unui corp ceresc.

Este vorba despre o gaură neagră cu o masă de patru ori mai mare decât cea a Soarelui, cel mai apropiat fenomen de acest tip detectat până acum. Autorii studiului susțin că descoperirea ar putea fi doar „vârful iceberg-ului“, motiv pentru care au de gând să continue cercetările. Deși a fost găsită cu telescopul, o persoană aflată în emisfera sudică nu are nevoie de un astfel de instrument, putând să observe cu ochiul liber stelele din sistemul HR 6819 într-o noapte fără nori.

ADVERTISEMENT

Este printre primele găuri negre care nu interacționează violent cu mediul înconjurător

Am fost extrem de suprinși când am realizat că acesta este primul sistem solar cu o gaură neagră care poate fi văzut cu ochiul liber“, a spus Petr Hadrava, de la Academia de Științe din Praga, co-autor al studiului.

Aceasta este una dintre primele găuri negre descoperite care nu interacționează violent cu mediul înconjurător, ceea ce înseamnă că este complet neagră și poate fi observată cu ușurință, pentru că nu are un impact asupra obiectelor vizibile, precum stelele.

ADVERTISEMENT

Astronomii au descoperit-o urmărind orbita stelei aflate la interiorul acelui sistem solar, care părea perturbată de un obiect mare și misterios. „Un obiect invizibil cu o masă de cel patru ori mai mare decât cea a Soarelui poate fi doar o gaură neagră“, a explicat Thomas Rivinius, cercetătorul care a condus studiul.

Până în prezent, astronomii au descoperit doar câteva găuri negre în galaxia noastră. Majoritatea interacționau puternic cu mediul înconjurător, fiind astfel destul de ușor de detectat.

ADVERTISEMENT

Probabil există sute de milioane de găuri negre în spațiu, dar noi știm doar de câteva. Acum că știm ce căutăm, avem șanse mai mari să le găsim“, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: