News

A fost Elena Ceaușescu cel mai mare plagiator din istoria României? Cum și-a obținut titlurile de doctor

CNSAS a publicat faimosul carnet de membru PCR al Elenei Ceaușescu, la 24 de ore după ce carnetul dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost desecretizat.
05.04.2024 | 20:43
A fost Elena Ceaușescu cel mai mare plagiator din istoria României? Cum și-a obținut titlurile de doctor
ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, persoana Elenei Ceaușescu stârnește și acum controverse, la zeci de ani de la moartea acesteia. Plini de umor și ironie, reprezentanții Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au comentat informațiile ”prețioase” prezente în acest carnet important, în special modul în care Elena Ceaușescu și-a obținut faimosul doctorat în chimie.

A fost Elena Ceaușescu cel mai mare plagiator din istoria României?

Elena Ceaușescu devenea doctor în chimie în 1967 cu lucrarea ”Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, redactată de alți savanți. Asta, deși este un lucru cunoscut că Elena Ceaușescu avea în cel mai fericit caz noțiuni elementare în acest domeniu. Cu toate acestea, soția ”primului cizmar” al țării nu putea să nu fie o minune vie a Republicii Socialiste România, la fel ca soțul său.

ADVERTISEMENT

”În spatele oricărui bărbat de succes se află o femeie puternică. În spatele lui 0000001 s-a aflat 0000002. Iar în spatele lor… o țară. Vă prezentăm astăzi, dragi @urmăritori ai paginii noastre, carnetul No 0000002: Ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii.

Plus doctor inginer în chimie, Doctor Honoris Causa al universităților din Buenos Aires, Bahia Blanca, Filipine, Yucatán și Teheran, membră de onoare a Societății Internaționale de Chimie Industrială, a Institutului American al Chimiștilor din Washington, a Școlii de Științe a Polimerilor și a universităților din Costa Rica, Ecuador, Mexic, Ghana și Illinois, membră a Academiei Republicii Socialiste România.

ADVERTISEMENT

Membră corespondentă a Academiei din Atena, membră activă a Academiei de Științe din New York, deținătoare a Ordinului “Steaua Republicii Socialiste România” și a numeroase alte ordine și decorații, membră în Comitetul Central al Partidului Comunist Român și în Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român și deputat în Marea Adunare Națională. Și gata”, au scris reprezentanții CNSAS, în mod evident ironic.

Doctorul în chimie Elena Ceaușescu, scandalul secolului în mediul academic din România

Mai mult ca orice distincție obținută de Elena Ceaușescu, doctoratul în chimie are o poveste aparte. În mod normal alte persoane ar fi avut de așteptat 10 ani de zile sau chiar mai mult doar pentru a trece de formalități, însă în cazul Elenei Ceaușescu totul s-a rezolvat în mai puțin de o lună. Practic s-a dat un Decret de Stat special care să permită asta.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe 8 decembrie 1967 Elena Ceaușescu devenea doctor inginer. Conform documentelor oficiale, Elena Ceaușescu își obținea prima diplomă de inginer cândva în 2 iulie 1957, atunci când absolvea Facultatea de Chimie Industrială, Secția tehnologia substanțelor organice, Institutul Politehnic București. În 18 noiembrie 1964 Elena Ceaușescu era numită la conducerea Institutului de Cercetări Chimice prin ordin al Ministrului Petrolului și Chimiei.

Pentru a demonstra tuturor că e pusă pe fapte mari, Elena Ceaușescu obținea trei brevete privind procedeele de polimerizare, extragere a polimerilor în perioada 1957 – 1967, iar între timp publica 10 articole pe acest subiect și susținea 10 comunicări. Pe 14 noiembrie 1967 directorul ICECHIM îi cerea oficial ministrului Învățământului să îi stabilească comisia pentru susţinerea tezei de doctorat.

ADVERTISEMENT

Astfel, Elena Ceaușescu devenea doctor în chimie, în cel mai ridicol mod cu putință, mai ales că lucrarea fusese de fapt scrisă de alți savanți, arată sursele vremii. Cunoscutul poet Mircea Dinescu spunea despre Elena Ceaușescu că ”era o tipă absolut sinistră, o ciumăfaie rea și proastă”. ”Avea o mare influenţă pentru că nea Nicu…

Se pare că nea Nicu nu a avut legătură cu nicio femeie, în afară de Elena Ceauşescu. Eu nu spun că este un păcat, că e frumos să fii fidel unei femei, dar dacă era Sophia Loren merită ca bărbat să sacrifici, să nu te uiţi în jur, că trăieşti cu Sophia Loren. Dar să fii cu Elena Ceauşescu, cu această ciumăfaie, care era rea şi proastă”, declara Mircea Dinescu la Prima TV.

ADVERTISEMENT