News

A fost inaugurat Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București. Klaus Iohannis: ”Un instrument absolut necesar

Luni, la București, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a fost inaugurat Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență.
31.05.2021 | 18:22
A fost inaugurat Centrul EuroAtlantic pentru Rezilienta de la Bucuresti Klaus Iohannis Un instrument absolut necesar
ADVERTISEMENT

Luni, la București, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Florin Cîțu și a secretarului general adjunct NATO Mircea Geoană, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a inaugurat sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC).

România a inaugurat Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență. Klaus Iohannis: ”Un instrument absolut necesar”

Într-o scurtă declarație făcută la eveniment, Klaus Iohannis a susținut că inițiativa României a fost făcută cu ”energie și eficiență” și are încredere că proiectul, susținut de UE și NATO, va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual.

ADVERTISEMENT

Șeful statului a mai atenționat că zilnic observăm cum ”provocările și amenințările, inclusiv din registrul neconvențional, la adresa statelor și societăților care fac parte din comunitatea europeană și euroatlantică de valori se diversifică și devin din ce în ce mai greu de combătut”.

”Mă bucur să particip astăzi la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, o iniţiativă a României, implementată cu energie şi eficienţă. Este un pas important în operaţionalizarea centrului şi contez şi pe mai departe pe aceeaşi energie şi eficienţă în demersurile de construcţie instituţională şi conceptuală legate de centru.

ADVERTISEMENT

Am încredere că acest proiect, care se bucură deja de aprecierea şi interesul NATO şi al UE şi al partenerilor noştri la nivel internaţional, va aduce valoare adăugată în contextul geo-politic actual.

Zilnic observăm că provocările şi ameninţările, inclusiv din registrul neconvenţional, la adresa statelor şi societăţilor care fac parte din comunitatea europeană şi euro-atlantică de valori, se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut.

ADVERTISEMENT

Este, aşadar, necesar ca vigilenţa noastră pe toate palierele să crească. Şi avem nevoie, prin urmare, de conceptele şi instrumentele de acţiune adecvate pentru a răspunde pe măsură. Rezilienţa este un astfel de concept esenţial, iar centrul inaugurat astăzi este fără îndoială un astfel de instrument absolut necesar”, a precizat Klaus Iohannis.

MAE: ”Prin acest demers, România își aduce contribuția la susținerea eforturilor de la nivelul NATO și UE privind consolidarea rezilienței”

La mijlocul lunii mai, Guvernul a adoptat o hotărâre privind organizarea și funcționarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, precum și pentru completarea HG nr. 16/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

”Prin crearea și operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, România își aduce contribuția la susținerea eforturilor de la nivelul NATO și UE privind consolidarea rezilienței, iar țara noastră are potențialul de a deveni un pol de excelență și un furnizor de expertiză în acest domeniu pentru NATO și UE, statele membre ale acestor organizații, respectiv pentru partenerii acestora.

Conceptul de reziliență este deosebit de important atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană, fiind o componentă importantă a domeniului securității, precum și un factor important în protejarea democrației.

Pentru România asigurarea rezilienței strategice, atât la nivel statal, cât și la nivel societal, reprezintă o prioritate la nivel național și în cadrul european și aliat”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

MAE mai precizează că înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) a survenit în contextul în care evaluările naționale, dar și ale NATO și UE relevă necesitatea intensificării eforturilor comune pentru gestionarea eficientă a unui spectru tot mai amplu de provocări.

”E-ARC va promova obiectivele României, NATO și ale UE în domeniul rezilienței și va facilita un răspuns cuprinzător la nivel guvernamental (whole-of-government) și al societății (whole-of-society) pentru amenințările complexe care caracterizează mediul de securitate actual”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT