News

Klaus Iohannis, declarații privind PNRR: ”Avem acum un obiectiv precis, construirea României post-pandemice”. Update

Klaus Iohannis, declarații la Cotroceni privind stadiul PNRR al României.
28.05.2021 | 13:19
Klaus Iohannis declaratii privind PNRR Avem acum un obiectiv precis construirea Romaniei postpandemice Update
ADVERTISEMENT
28-05-2021
10:19

Klaus Iohannis, despre PNRR: ”Avem acum un obiectiv precis, construirea României post-pandemice”

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care a vorbit despre PNRR. Șeful statului a spus că în acest moment ne aflăm în perioada în care avem un obiectiv precis: ”construirea României post-pandemice”.

Șeful statului a spus că de reușita PNRR depinde cum va arăta viitorul societății și că acest demers nu are culoare politică.

Acesta le-a cerut tuturor forțelor politice să îl susțină, mai ales că ”implementarea se va întinde dincolo de mandatul actualului guvern”.

”Avem acum un obiectiv precis: construirea României post-pandemice. România post-pandemică este țara în care se investește în infrastructură, se construiesc spitale, este țara dezvoltată modern. Vom investi în dezvoltarea de școli verzi, în învățământul dual.

România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri, care alocă fonduri pentru reîmpădurire.

Avem nevoie de un plan coerent, și de bani. Din fericire, le avem pe ambele. Prin PNRR vom accesa bani europeni vitali pentru dezvoltarea societății

Vorbim de foarte mulți bani aflați la dispoziția României, circa 80 de miliarde de euro. Sumele sunt relevante doar dacă se materializează cu adevărat în proiecet de reformă.

Accesând proiectele putem construi proiectul unei generații. De reușita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societății noastre. Acest demers nu are culoare politică.

Implementare sa se va întinde pe durata de dincolo de mandatul actualului guvern. Abordările politicianiste nu fac altceva decât să șubrezească implementarea planului.

Construirea României post-pandemice este o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil și de a depăși orice criză care poate apărea în viitor”, a spus Iohannis.

Vineri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis va face o serie de declarații în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ieșirea publică a șefului statului vine în condițiile în care România va trimite luni, la Bruxelles, planul de 29,2 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, declarații privind stadiul PNRR al României

În această săptămână, Guvernul Cîțu a anunțat, într-un comunicat de presă, că pe data de 2 iunie va publica integral PNRR ”către publicul larg și jurnaliști”.

Executivul a mai precizat faptul că bugetul prezentat poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investițiilor.

ADVERTISEMENT

La mijlocul săptămânii, premierul Florin Cîțu a fost prezent în Parlament unde au avut loc dezbateri privind situația la zi a negocierilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

Opoziția, prin vocea liderilor PSD și AUR, a anunțat de la tribuna Legislativului că nu este de acord cu acest proiect, iar copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va vota o majorare a contribuției României la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Planul prevede o alocare de 29,2 miliarde euro din fonduri europene: granturi nerambursabile și împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană trebuie accesați până la data de 31 decembrie 2023.

România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

ADVERTISEMENT

Foarte important de punctat este faptul că proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026, altfel vom fi nevoiți să returnăm banii.

Care este planul de definitivare al PNRR

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat miercuri că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi publicat în 2 iunie: ”Vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”.

Cristian Ghinea a mai anunțat care este programul de definitivare și comunicare a PNRR:

  • 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
  • 28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
  • 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
  • 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
  • 2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști.

”Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”, a mai spus Ghinea.

ADVERTISEMENT