News

A fost introdusă limita de viteză de 30 km/h în localități. De ce s-a luat această decizie

Țara Galilor, prima națiune din Marea Britanie care renunță la limita de viteză de la 48 de kilometri (30 de mile) pe oră
17.09.2023 | 13:53
A fost introdusa limita de viteza de 30 kmh in localitati De ce sa luat aceasta decizie
Țara Galilor coboară limita de viteză în zonele aglomerate Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

De duminică, limitele de viteză în zonele aglomerate vor fi reduse în Țara Galilor de la 30 la 20 de mile pe oră (de la 48,28 km/h la 32,19 km/h n.r.), o premieră în Marea Britanie care a stârnit controverse în rândul unor șoferi.

A fost introdusă limita de viteză de 30 km/h în localități

Miniștrii galezi au declarat că o limită de 20 mph (32 km/h) ar reduce numărul de decese și zgomotul și ar încuraja oamenii să meargă pe jos sau cu bicicleta, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Organizația Națiunilor Unite, grupuri de mediu și de siguranță rutieră au susținut această măsură, însă politicienii care se opun au declarat că este un “război împotriva automobiliștilor”.

Premierul Țării Galilor a declarat că măsura va “împiedica oamenii să își piardă viața”. “Vă va lua un minut mai mult pentru a vă face călătoria, iar noi vom salva viețile a 10 oameni din Țara Galilor în fiecare an ca urmare a acestei contribuții de un minut – nu pare un târg nedrept”, a declarat Mark Drakeford.

ADVERTISEMENT

Legea va modifica limita de viteză pe aproximativ 35% din drumurile din Țara Galilor pe care stâlpii de iluminat sunt la o distanță de maxim 183 de metri unul de celălalt.

Guvernul galez a declarat că costul de 32,5 milioane de lire sterline pentru introducerea noii limite de viteză la nivel național a fost “compensat” de impactul redus asupra NHS și serviciilor de urgență, care, potrivit unui studiu, ar putea economisi 92 milioane de lire sterline pe an.

ADVERTISEMENT

Însă o consultare comandată de guvernul galez a arătat că sunt mai mulți cei care sunt împotriva limitei de viteză decât cei care o susțin. Liderul guvernului britanic din Camera Comunelor, Penny Mordaunt, a calificat noua limită implicită de 32km/h drept “nebunească” și a spus că aceasta “pedepsește” automobiliștii.

Conservatorii galezi au declarat că sunt în favoarea unei limite de 32km/h în fața școlilor, spitalelor și a centrelor de îngrijire, dar au calificat introducerea generalizată ca fiind “dezastruoasă, absolut ridicolă și un război împotriva automobiliștilor”.

ADVERTISEMENT

De ce s-a luat această decizie

Miniștrii galezi au declarat că impactul asupra timpului de călătorie va fi “mic”, șoferii având nevoie de mai puțin de un minut în plus în medie pe călătorie.

“Îmi amintesc când a fost introdus alcooltestul și cât de mulți oameni păreau să creadă că este în regulă să petreacă noaptea în pub și apoi să conducă”, a mai spus premierul Drakeford. “Nu ne-am gândi niciodată să ne întoarcem la această stare de fapt.

Va fi nevoie de timp pentru ca oamenii să se obișnuiască cu această măsură. Odată ce se va întâmpla acest lucru, cred că oamenii vor privi înapoi și se vor întreba de ce am fost dispuși să tolerăm traficul cu viteze excesive în zonele urbane.”

Drakeford le-a cerut angajatorilor să ia în considerare noua limită de viteză pentru lucrătorii din sectorul asistenței sociale și din industria de livrare pentru a-și face treaba “într-un mod care să le permită să o facă în conformitate cu legea”.

ADVERTISEMENT