News

Limita maximă de viteză pe drumurile expres s-a modificat. Cu cât vor avea voie să circule șoferii

Limita maximă de viteză pe drumurile expres s-a modificat. Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi o lege care va permite conducătorilor auto să circule cu mai mult de 100 km/h.
12.05.2022 | 16:46
Limita maxima de viteza pe drumurile expres sa modificat Cu cat vor avea voie sa circule soferii
Limita de viteză pe drumurile expres s-a mărit. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O modificare va fi făcută în Codul Rutier. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care limita maximă de viteză pe drumurile expres s-a majorat.

Șoferii vor putea circula cu mai mult de 100 de km pe drumurile expres

Concret, de la 100 de km/h, șoferii vor putea circula pe drumul expres cu 120 km/h. Proiectul legislativ a fost semnat de USR și adoptat de senatori și deputați pe 13 aprilie.

ADVERTISEMENT

Astfel, în Codul Rutier vor apărea următoarele variante: ”(4) Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt: a) pe autostrăzi – 130 km/h; b) pe drumurile expres – 120 km/h; c) pe drumurile naţionale europene (E) – 100 km/h; d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.”

Un nou drum expres în România

Cătălin Drulă, liderul interimar al USR, spune despre lege că aceasta a venit la timp, deoarece de săptămâna viitoare primii kilometri de drum expres din România vor fi dați în circulație, pe lotul 18km din DEx12 Craiova – Piteşti, prin care se ocolește orașul Balş.

ADVERTISEMENT

”Deşi e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balş – Slatina până în Paşte – deschiderea chiar şi parţială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă.

Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Diferenţele de construcţie dintre un drum expres şi o autostradă sunt minore, iar viteza de proiectare a unui DX este chiar 120 km/h.

ADVERTISEMENT

Ambele au 4 benzi de circulaţie, sensuri separate fizic cu parapete, garduri de protecţie şi noduri denivelate”, declara Cătălin Drulă, unul dintre inițiatori.

Legea îi va scăpa de amenzi pe șoferi

Noul demers al autorităților îi va scăpa de amenzi pe mulți șoferi. Asta fiindcă mulți obișnuiau să depășească cei 100 km/h, iar atunci când erau prinși de poliție erau sancționați.

ADVERTISEMENT

După promulgarea de căre șeful statului, noul proiect mai trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial, încât să devină o lege. La trei zile după apariția în Monitorul Oficial, va intra în vigoare.

ADVERTISEMENT
Tags: