News

A început procesul lui Viktor Orban pentru declarațiile de la Băile Tușnad. Ambasadorul Ungariei refuză să-i transmită citația

Viktor Orban a fost citat oficial de o instanță din România, într-un proces ce vizează declarațiile făcute de premierul Ungariei la Băile Tușnad, în urmă cu un an.
24.07.2023 | 15:09
A inceput procesul lui Viktor Orban pentru declaratiile de la Baile Tusnad Ambasadorul Ungariei refuza sai transmita citatia
Viktor Orban vine anual în România și ține un discurs la Băile Tușnad / Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Ungariei la București refuză să-i înmâneze premierului Viktor Orban o citație emisă de Curtea de Apel Iași, într-un proces ce vizează declarații discriminatorii făcute de acesta la Băile Tușnad, în 2022.

Viktor Orban, dat în judecată după ce CNCD a refuzat să-l amendeze

Litigiul a pornit de la o cerere a deputatului PNL, Alexandru Muraru, care a solicitat în instanță anularea Hotărârii 683/2022 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis că premierul ungar nu poate fi sancționat administrativ în România, pentru că acesta se bucură de imunitate jurisdicțională.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, după discursul lui Viktor Orban la Băile Tușnad, Alexandru Muraru s-a adresat CNCD, solicitând ”sancționarea declarațiilor cu caracter rasist și xenofob, care au atentat la demnitatea persoanei”. Muraru a subliniat în cererea sa faptul că, pe data de 23 iulie 2022, Viktor Orban se afla în România în cadrul unui eveniment privat, în afara activității sale de prim-ministru al Ungariei.

Pe 20 martie 2023, Alexandru Muraru a dat în judecată CNCD și pe Viktor Orban, în contencios administrativ și fiscal, iar procesul propriu-zis a început pe 8 iunie 2023, cu o amânare. Următorul termen este stabilit pentru 18 septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul Ungariei spune că nu l-a putut identifica pe cetățeanul Viktor Orban

Judecătorii de la Curtea de Apel Iași i-au transmis o citație lui Viktor Orban, tradusă în limba maghiară, prin intermediul ambasadorului Ungariei la București. Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, acesta a refuzat să-i transmită citația lui Viktor Orban, invocând un argument cu totul bizar, acela că nu a putut identifica persoana în cauză.

”Domnul ambasador a arătat că nu a transmis pârâtului Orban Viktor actele de procedură, respectiv citația și cererea de chemare în judecată, invocând faptul că nu a putut fi identificată persoana respectivă și nu ar fi aplicabil regulamentul UE nr 20201784.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a invocat Convenția de la Viena din 1963 privind relațiile consulare, care în opinia reclamantului nu este aplicabilă”, se arată în încheierea de ședință consultată de FANATIK.

Instanța caută alte modalități de a-l aduce în instanță pe premierul maghiar

Precizările ambasadorului Ungariei au venit în scris, iar magistrații s-au văzut nevoiți să ia în calcul o altă variantă pentru a face ca citația să ajungă la Orban. Mai precis, documentul ar putea ajunge la premierul ungar prin intermediul MAE.

ADVERTISEMENT

Ambasada Ungariei nu este parte din dosar, așa că nu poate fi obligată să transmită citația. Pe de altă parte, aceeași instituție l-a identificat pe Viktor Orban și a îndeplinit protocolul de comunicare a citației în vederea soluționării cauzei la CNCD, în noiembrie 2022. Atunci, Orban a ales să nu transmită concluzii scrise consiliului.

Viktor Orban, discurs de ură la Băile Tușnad

Pe 23 iulie 2022, Viktor Orban a susținut o serie de declarații controversate, care au adus aminte de perioada Holocaustului și care au primit critici inclusiv din partea Academiei Maghiare de Științe. Premierul ungar a spus, atunci: ”De aceea am luptat dintotdeauna: suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”.

CNCD a condamnat public declarațiile premierului Ungariei, pe care le-a calificat ca fiind ”discurs de ură” care creează o ”atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul naționalitate și rasă”.

Anul acesta, Orban a fost primit de premierul României

În același timp, consiliul nu a putut decât să admită excepția imunității jurisdicționale a părții reclamate, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin. CNCD a transmis o copie a hotărârii către instituția Avocatului Poporului din Ungaria. Decizia s-a luat cu 5 voturi la 3.

Claudia Cerasela Bănică, Maria Moța și Claudia Sorina Popa, membre ale Colegiului director prezente la ședință, au formulat o opinie separată, solicitând admiterea cererii de sancționare, arătând că prin opinia majoritară se creează un precedent periculos.

Viktor Orban a revenit anul acesta la Băile Tușnad și a susținut un discurs în care a lansat din nou unele mesaje considerate provocatoare. Înainte de eveniment, premierul maghiar s-a întâlnit cu omologul său român, Marcel Ciolacu, în cadrul unui prânz privat, care s-a desfășurat la București.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Măi fato!” » Ion Țiriac, dialog aprins cu Simona Halep: „O greșeală foarte-foarte...
„Măi fato!” » Ion Țiriac, dialog aprins cu Simona Halep: „O greșeală foarte-foarte mare pe care ai făcut-o!”
George Simion, stupefiat de felul în care sunt tratați ultrașii din România: ”Se...
George Simion, stupefiat de felul în care sunt tratați ultrașii din România: ”Se încearcă distrugerea galeriilor de fotbal! Vor cenzură!”
Gigi Becali va face Liturghie în Parlament! “Să se împărtășească parlamentarii păcătoși cu...
Gigi Becali va face Liturghie în Parlament! “Să se împărtășească parlamentarii păcătoși cu mâna pe Biblie!”
Pământul, vizitat de „Zeul Haosului”. Care este pericolul trecerii asteroidului de mărimea Empire...
Pământul, vizitat de „Zeul Haosului”. Care este pericolul trecerii asteroidului de mărimea Empire State Building la mică distanță de planeta noastră
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut...
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut asta pentru prima dată!
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat...
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Totul despre cei născuți marțea. Mihai Voropchievici dezvăluie caracteristici nebănuite: „Atenție, nu purtați...
Totul despre cei născuți marțea. Mihai Voropchievici dezvăluie caracteristici nebănuite: „Atenție, nu purtați niciodată bleu!”
Mihai Bendeac, la ProTV? Prima reacţie a actorului despre posibila colaborare cu postul...
Mihai Bendeac, la ProTV? Prima reacţie a actorului despre posibila colaborare cu postul TV. Exclusiv
Care e partidul plin de femei care candidează la alegerile parlamentare din 1...
Care e partidul plin de femei care candidează la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Viorica Dăncilă se află pe liste
Cum l-a cunoscut George Simion pe Gigi Becali: „Eram un contestatar al lui...
Cum l-a cunoscut George Simion pe Gigi Becali: „Eram un contestatar al lui când a preluat Steaua”
Trump vrea să schimbe lumea complet. Dar cum? Ce este Agenda47
Trump vrea să schimbe lumea complet. Dar cum? Ce este Agenda47
S-a dat de gol. Mutarea care produce cutremur în televiziune
S-a dat de gol. Mutarea care produce cutremur în televiziune
SALROM inovează în turismul „sărat”. Vine cu conceptul „Cafeaua la Sare” în salinele...
SALROM inovează în turismul „sărat”. Vine cu conceptul „Cafeaua la Sare” în salinele României
SE DAU 10.000 pentru iarnă. Află dacă AI DREPTUL
SE DAU 10.000 pentru iarnă. Află dacă AI DREPTUL
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a...
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Un cuplu de români, Florin și Axinia, dispărut în inundațiile din Spania, e...
Un cuplu de români, Florin și Axinia, dispărut în inundațiile din Spania, e căutat în orezărie de copii: „M-au sunat părinții să-mi spună că-i ia apa”
Construcția impresionantă de pe vremea lui Ceaușescu care ascunde 42 de kilometri de...
Construcția impresionantă de pe vremea lui Ceaușescu care ascunde 42 de kilometri de galerii subterane. Investiția a fost de 1,5 milioane de dolari