Fotbal international

A jucat pentru Argentina şi vrea să elimine “pumele” de la CM 2022! Povestea fascinantă a atacantului Mexicului: deportat, imigrant ilegal şi naturalizat

Mexicul ar putea ataca Argentina cu un fost component al "pumelor". Rogelio Funes Mori e argentinian, dar joacă pentru selecţionata mexicană.
25.11.2022 | 23:52
A jucat pentru Argentina si vrea sa elimine pumele de la CM 2022 Povestea fascinanta a atacantului Mexicului deportat imigrant ilegal si naturalizat
Rogelio Funes Mori a jucat în naţionala Argentinei şi acum i-a pus gând rău cu Mexic
ADVERTISEMENT

Rogelio Funes Mori ar putea să fie arma secretă a lui Gerardo “Tata” Martino în meciul Argentina – Mexic. Atacantul de 31 de ani are o poveste fascinantă şi a îmbrăcat, în carieră, tricoul ambelor selecţionate.

Familia lui Rogelio Funes Mori a fost obligată să plece din Argentina. Viaţa de imigrant ilegal în SUA

Pe 5 martie 1991, Silvana Mori şi Miguel Ruperto Funes deveneau părinţii lui Rogelio şi Ramiro. Bărbatul jucase, în anii ’80, pentru Independiente Rivadavia şi Argentino de Mendoza, iar speranţa era ca măcar unul dintre băieţi să-i calce pe urme.

ADVERTISEMENT

Zece ani mai târziu, criza economică a lovit din plin Argentina, iar Miguel a trebuit să plece în SUA. După şase luni, la mijlocul anului 2001, familia l-a urmat şi s-a stabilit în Atlanta. Visul american s-a oprit după scurt timp, iar autorităţile americane i-au deportat în Argentina. Familia Funes Mori nu s-a dat bătută şi s-a întors în America, ilegal, prin Miami, ca apoi să se stabilească şi să ducă o viaţă ascunsă în Arlington, Texas.

Rogelio şi Ramiro au continuat să joace fotbal, chiar dacă acum auzeau în stânga şi în dreapta doar de soccer. Şansa le-a surâs în 2008, când au participat la un reality-show, “Sueno MLS” (n.r. Visul MLS). De aici, cei doi gemeni au ajuns la juniorii lui FC Dallas, unde au stat câteva luni. Imediat a venit şi şansa unui trial la Chelsea, însă un zbor la Londra însemna că Rogelio şi Ramiro nu s-ar fi putut întoarce în SUA şi ar fi fost obligaţi să revină în Argentina.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, familia Funes Mori s-a întors în Argentina, iar Rogelio şi Ramiro au ajuns la academia lui River Plate. Câteva luni mai târziu, pe 9 decembrie 2009, Rogelio Funes Mori a debutat în tricoul “milionarilor”. Doi ani mai târziu, Ramiro îi călca pe urme şi juca, la rândul lui, primul meci pentru River.

Rogelio Funes Mori a jucat un meci pentru naţionala Argentinei şi s-a transferat în Europa

După ce a prins 12 meciuri pentru naţionala U20 a Argentinei, Rogelio Funes Mori a debutat, în 2012, în selecţionata mare a “pumelor”. Alejandro Sabella i-a oferit 14 minute într-un meci cu Brazilia, pierdut cu 1-2, în Superclasicul Americii. Apoi, liniştea s-a lăsat peste telefonul atacantului şi nu a mai primit niciun semnal dinspre Federaţie.

ADVERTISEMENT

În august 2013, Rogelio Funes Mori a fost cumpărat de Benfica, după ce River Plate a primit 2.000.000 de euro. Jorge Jesus, antrenorul lusitanilor, nu a fost prea mulţumit de argentinian şi l-a retrogradat la echipa a doua, unde a marcat 13 goluri în 12 meciuri. Împrumut la Eskişehirspor, pentru stagiunea 2014-2015, atacantul a confirmat cu 14 goluri în 36 de meciuri.

Omul care i-a schimbat viaţa lui Rogelio Funes Mori. L-a adus în Mexic şi i-a redat încrederea

Prestaţiile bune din Turcia ale lui Rogelio Funes Mori i-au captat atenţia lui Antonio Mohamed, argentinianul care o antrena pe Monterrey. L-a convins să vină în Mexic, iar decizia s-a dovedit una inspirată. În plus, antrenorul îi spunea că poate să ajungă în naţionala Mexicului.

ADVERTISEMENT

“Rogelio este un atacant de clasă, este complet. Ar fi foarte bun în selecţionata Mexicului. Este un jucător de elită căruia Argentina i-a întors spatele”, atenţiona Antonio Mohamed.

În 2019, Rogelio Funes Mori s-a interesat la FIFA dacă poate deveni eligibil pentru naţionala Mexicului. Răspunsul a fost unul negativ, dar şansa i-a surâs în anul următor, când forul mondial a schimbat regulile pentru naturalizarea unui fotbalist. În tot acest timp, atacantul marca pe bandă rulantă în Mexic.

A devenit mexican cu acte în regulă şi a debutat în naţionala “El Tri”. Aşteaptă debutul la CM 2022 şi vrea răzbunarea în faţa Argentinei

Pe 14 iunie 2021, Rogelio Funes Mori a primit cetăţenia mexicană, iar la începutul lunii iulie a debutat cu gol în naţionala Mexicului, într-o victorie cu 4-0 în faţa Nigeriei. Au urmat alte 12 selecţii pentru “El Tri” pe durata anului trecut, iar acum face parte din lotul lui Gerardo “Tata” Martino pentru Campionatul Mondial 2022.

În meciul cu Polonia, Rogelio Funes Mori a fost rezervă neutilizată, dar presa mexicană anunţă că ar putea să fie titular cu Argentina. Ce ar însemna un gol în faţa ţării care i-a întors spatele? “L-aş sărbători cu un strigăt nebun. Este un vis să marchez la Mondial, iar dacă o fac în faţa Argentinei ar fi şi mai frumos”, spunea atacantul înaintea turneului final din Qatar. În cazul unei înfrângeri cu Mexic, argentinienii ar fi eliminaţi de la CM 2022.

Sâmbătă, de la ora 21:00, Rogelio Funes Mori are şansa să fie pe teren în Argentina – Mexic, iar Ramiro, fratele lui geamăn, îl va urmări. Joacă, la rândul lui, în prima ligă din Mexic, la Cruz Azul, după ce a trecut pe la Everton, Villarreal şi Al-Nassr. Între 2015 şi 2019, Ramiro a bifat 26 de selecţii în naţionala Argentinei şi a ratat la mustaţă ocazia de a juca la CM 2018. Acum, inima lui Ramiro va fi împărţită între ţara pe care a reprezentat-o pe teren şi fratele, adversar al “pumelor”.

ADVERTISEMENT
Tags: