News

A murit Benjamin Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg. Bărbatul era născut în România

A murit Benjamin Ferencz. Bărbatul era născut în România și totodată era și ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg.
09.04.2023 | 10:42
A murit Benjamin Ferencz ultimul procuror supravietuitor al proceselor de la Nurnberg Barbatul era nascut in Romania
A murit Benjamin Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Benjamin Ferencz a murit în cursul zilei de vineri, 7 aprilie, la vârsta de 103 ani. Numele lui a fost cunoscut publicului larg în condițiile în care a fost unul dintre procurorii implicați în procesele de la Nurnberg, din Germania.

Benjamin Ferencz a murit la 103 de ani

Benjamin Ferencz a contribuit la aducerea în fața justiției a criminalilor de război nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, el era și ultimul procuror implicat în aceste cazuri care a supraviețuit. La acea vreme el avea doar 27 de ani.

ADVERTISEMENT

Se întâmpla în 1947. Benjamin Ferencz era atunci procuror la Nürnberg. Acolo, acuzații naziști au fost judecați pentru crime împotriva umanității. Iar aici se încadra inclusiv Holocaustul, genocidul, având în vedere că milioane de evrei și alte persoane au fost ucise.

Și totuși cine a fost Benjamin Ferencz, și cum a ajuns într-un astfel de proces? El a fost un avocat, care a urmat studiile la Harvard. Datorită modului său de acțiune, aceasta a reușit să obțină condamnarea a numeroşi ofiţeri germani implicați în crimele de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, el și-a dorit să creeze o curte penală internațională. Lucru care s-a și întâmplat ani mai târziu. Este vorba despre Tribunalul internaţional care are sediul la Haga, în Olanda, notează Reuters. Printre altele, acesta a avut o contribuție impresionată și pentru Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, înfiinţat la Washington.

Anunțul făcut de Muzeul Holocaustului din SUA

În ceea ce privește cauza morții acestuia, Reuters notează că nu există detalii în acest sens. Pe de altă parte, The New York Times a relatat că Benjamin Ferencz  a murit într-un centru de asistenţă socială din Boynton Beach, Florida.

ADVERTISEMENT

O reacție în acest sens a venit și de la Muzeul Holocaustului din SUA. Într-o postare pe contul oficial de Twitter, sursa citată anunță că lumea a pierdut un ”lider în căutarea justiţiei pentru victimele genocidului”. De asemenea, reprezentanții muzeului fac referire la întreaga lui activitate din acea perioadă.

“Astăzi, lumea a pierdut un lider în căutarea justiţiei pentru victimele genocidului şi ale crimelor conexe. Plângem moartea lui Ben Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg pentru crime de război. La vârsta de 27 de ani, fără nicio experienţă anterioară în procese, el a obţinut verdicte de vinovăţie împotriva a 22 de nazişti”, a transmis Muzeul Holocaustului din SUA într-o postare pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Procurorul era născut în România

Menționăm faptul că ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg s-a născut în România, mai exact în Transilvania. Pe când avea doar 10 luni însă, familia lui s-a mutat în Statele Unite.

Acolo, Ferencz avea să crească în sărăcie, însă lucrurile nu aveau să rămână așa. Ambițios, acesta și-a dorit mai mult și a reușit să urmeze studii superioare care l-au propulsat fix acolo unde și-a propus.

A absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, iar mai apoi a decis să facă parte din armata americană. A luptat în Europa, iar ulterior s-a alăturat echipei pentru crime de război, tot din cadrul armatei americane.

ADVERTISEMENT
Tags: