News

A murit comandantul Batalionului 1 din Regimentul Azov. Bărbatul stătuse patru luni în captivitate la ruşi

Oleg Mudrak, comandant în Detaşamentul Azov, a murit miercuri, la vârsta de 35 de ani. Bărbatul era de nerecunoscut după perioada petrecută în arest în Rusia.
23.02.2023 | 14:55
A murit comandantul Batalionului 1 din Regimentul Azov Barbatul statuse patru luni in captivitate la rusi
Oleg Mudrak a murit la 35 de ani
ADVERTISEMENT

Comandantul primului batalion al regimentului Azov , Oleg Mudrak, a murit în Ucraina, vestea morții sale fiind confirmată de familia sa. Publicaţia Ukarinska Pravda scrie că nu a fost publicată o cauză oficială a morţii, dar după căderea Mariupolului bărbatul a stat multă vreme în arestul ruşilor.

Mudrak ar fi murit în urma unui stop cardiac

Oleg Mudrak a luptat pentru Mariupol încă din 2014 și a participat, de asemenea, la luptele sângeroase pentru apărarea combinatului siderurgic Azovstal în primăvara anului trecut, fiind unul dintre liderii rezistenței. El a fost capturat de forțele ruse după ce forțele ucrainene au părăsit Azovstal și a fost repatriat în Ucraina într-un schimb de prizonieri care a vut loc în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Membrii regimentului Azov s-au predat ocupanților ruși în luna mai a anului trecut, după mai bine de două luni în care și-au apărat cu mare luptă poziția în combinatul siderurgic Azovstal și au apărat Mariupolul, important oraș-port din sudul Ucrainei.

Regimul rus a folosit regimentul Azov, din cauza legăturilor sale cu extrema dreaptă, drept una dintre justificările pentru lansarea “operațiunii militare speciale în Ucraina”. Vestea morții lui Mudrak a fost anunțată pe Twitter şi de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne. Alături de declarația de condoleanțe adresată familiei, el a atașat și o fotografie care îl arată pe Mudrak înainte și după captivitatea rusă.

ADVERTISEMENT

Oleg Mudrak a petrecut aproape patru luni în arest în Rusia și a supraviețuit atacului terorist din lagărul de prizonieri de război Olenivka. Nepotul său, Daniel, a scris despre moartea acestuia pe Instagram. “Mudrak Oleg Vasilievici este un maior, un erou, un om de oțel, unchiul meu, fratele meu, sprijinul meu, mândria mea, farul meu și un exemplu de caracter! A ars în această viață, s-a bucurat și a aprins inimile tuturor oamenilor. în jur”, a scris acesta.

Ekaterina, soția lui Denis Prokopenko, comandantului detaşamentului Azov, a postat şi ea o poveste pe Instagram, în care se spune că inima lui Mudrak s-a oprit la vârsta de 35 de ani. Mulţi dintre cei care l-au conscut au postat pe reţelele de socializare imagini cu Mudrak înainte şi după captivitatea rusă, el fiind practic de nerecunoscut.

ADVERTISEMENT

De fapt, Oleg Mudrak a devenit cunoscut la nivel mondial după ce scriitorul Stanislav Aseev a publicat în luna august o fotografie a luptătorului, care arăta cât de mult s-a schimbat acesta în numai o sută de zile de captivitate în Rusia.

Gruparea Azov a fost înființată în 2014, ca batalion de voluntari, membrii săi fiind la origini activiști de extremă dreapta. În același timp, mulți luptători Azov subliniază că nu sunt de orientare neo-nazistă, iar regimentul însuși a devenit o parte integrantă a Forțelor Armate ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Presa ucraineană scrie că moartea eroului a survenit ca urmare a unui stop cardiac, miercuri, 22 februarie. Oleg Mudrag avea 35 de ani. “Nu i-a fost niciodată frică de bătrâna cu coasa şi sunt sigur că a plecat fără teamă pe acest drum, însoțit de valchirii incredibil de frumoase”, a mai scris nepotul acestuia.

 

 

 

ADVERTISEMENT
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit după ce s-ar fi aruncat de pe un turn, în Hunedoara. Una dintre ele ar fi lăsat un bilet de adio
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din...
Recordul lui Leo Messi e istorie! S-a semnat cel mai mare contract din lumea sportului
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Irina Loghin apariție surprinzătoare la 84 de ani. Fotografie în costum de baie
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română