News

A murit deputatul Francisc Tobă. Dat afară din AUR, era vicepreşedinte al Alianţei pentru Patrie

Deputatul Francisc Tobă a murit marţi, la vârsta de 70 de ani. Exclus din AUR, acesta se înscrisese în partidul lui Codrin Ştefănescu.
15.08.2023 | 16:37
A murit deputatul Francisc Toba Dat afara din AUR era vicepresedinte al Aliantei pentru Patrie
Francisc Tobă a murit la 70 de ani
ADVERTISEMENT

Deputatul Francisc Tobă a murit marţi, la vârsta de 70 de ani. Acesta fusese ales pe listele AUR la alegerile din 2020, dar a fost dat afară din partid în urma unor dispute cu liderul partidului, Goerge Simion. Francis Tobă era grav bolnav de mai multă vreme.

Francisc Tobă a mers în 2022 la Ambasada Rusiei

Numele lui Francisec Tobă a fost legat de reprimarea Revoluţiei din 1989, motiv pentru care validarea sa ca parlamentar a stârnit multe controverse. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reacționat atunci, în toamna lui 2020, calificând votul de validare drept “o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989”.

ADVERTISEMENT

Francisc Tobă mai este cunoscut pentru faptul că anul trecut a mers la Ambasada Rusiei la București pentru a discuta despre neutralitatea României în războiul declanșat de ruși în Ucraina și a propus găzduirea negocierilor pentru pace în capitala României.

Francisc Tobă se înscrisese în urmă cu câteva luni în Alianţa pentru Patrie (APP), formațiune politică înființată de Codrin Ștefănescu, din care a făcut parte și Liviu Dragnea. Cel mai probabil el va fi înlocuit în parlament de Raluca Maria Borta, următoarea persoană aflată pe lista de candidați AUR în circumscripţia electorală Braşov.

ADVERTISEMENT

Dispariţia lui Francisc Tobă a fost anunţată de familie, pe reţelele de socializare. “Francisc Tobă, om de țară, tată, soț, fiu de români si om de patrie! Astăzi, 15.08.2023, domnul Francisc Toba, colonel, doctor în științe militare, politician, deputat timp de două mandate în Camera Deputaților din Parlamentul României, de ziua Sfântă a Adormirii Maicii Domnului, trece în neființă.

Ne bucurăm de moștenirea cunoașterii sale lăsate nouă, familiei, prietenilor și nu în ultimul rând, românilor, celor pentru care oricât ar fi făcut, el, Francisc Tobă, considera că nu este suficient! Să te odihnești în pace, Francisc, patriot, tată, soț, bunic și om de țară! Dumnezeu să-l ierte!”, a scris familia deputatului, pe pagina de Facebook a acestuia.

ADVERTISEMENT

Oana Leonte, purtătorul de cuvânt al APP, a avut şi ea o reacţie la decesul politicianului, postând pe reţelele de socializare următorul text, însoţit de o poză: “O ultimă fotografie alături de un om care a lăsat o moștenire extraordinară României prin felul dumnealui de a fi. Era ziua dumnealui de naștere și îmi aduc aminte că a insistat să facă fotografii cu toată lumea care a fost prezentă…Probabil știa ce urma, dar încă avea puterea să zâmbească.

Ultima dată m-a sunat de ziua mea, exact acum o lună. Simțeam cumva din tot ceea ce mi-a zis că încerca să își ia rămas bun cu aceeași eleganță și diplomație care l-a caracterizat mereu. A fost unul dintre oamenii care și-a iubit țara! A fost un adevărat patriot! Nu pot să uit cu câtă bucurie le vorbea tinerilor și cât de mult i-a susținut!Mă bucur că am avut onoarea!Dumnezeu să-l odihnească!”.

ADVERTISEMENT

Francisc Tobă a mai ocupat funcția de deputat în legislatura 1992-1996, fiind ales în județul Sibiu pe listele PDSR. De asemenea el a îndeplinit pentru o perioadă funcţia de consilier al lui Adrian Năstase.

ADVERTISEMENT
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua...
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua să crească în urma încălzirii globale
“A jurat în fața mea și a copiilor!” Vedeta a decis să vorbească,...
“A jurat în fața mea și a copiilor!” Vedeta a decis să vorbească, după divorțul dureros: “M-a umilit ca femeie și ca mamă!”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc...
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
S-au ales noii bucătari de la Chefi la Cuțite! Antena 1 a făcut...
S-au ales noii bucătari de la Chefi la Cuțite! Antena 1 a făcut anunțul mult așteptat de către fanii emisiunii
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
Putin a plănuit o lovitură perversă contra Germaniei
Putin a plănuit o lovitură perversă contra Germaniei
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile: „Situația a fost absolut penibilă și...„
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Ce s-a întâmplat cu românca sărutată de Michael Jackson la București, în ’92?
Ce s-a întâmplat cu românca sărutată de Michael Jackson la București, în ’92?