Fotbal intern

A murit Mircea Pascu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal. Mesajul lui Aleksander Ceferin

17.09.2020 | 14:40
A murit Mircea Pascu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal. Mesajul lui Aleksander Ceferin
A murit Mircea Pascu. Foto: SportPictures.Eu
ADVERTISEMENT

A murit Mircea Pascu, cel care a fost atât vicepreședinte, cât și președinte al Federației Române de Fotbal. El a condus Federația între 1983 și 1990, înainte de a fi înlocuit de Mircea Sandu. Fostul conducător al fotbalului românesc suferea de diabet și mielom și era internat la Spitalul Matei Balș.

În vârstă de 85 de ani, Pascu suferea de mielom, o formă de cancer, boală ce l-a chinuit mai bine de un deceniu. Cauza decesului, așa cum reiese din consemnările medicilor de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, a fost embolie pulmonară. Decesul a fost pronunțat miercuri, 16 septembrie, la ora 17:05.

ADVERTISEMENT

Mircea Pascu l-a susținut pe Răzvan Burleanu la alegerile FRF, inclusiv la cele care au avut loc în 2018, când a fost prezent în sala de vot pentru a-și exprima suportul față de actualul șef de la Federație. Despre Mircea Pascu și-a amintit cu plăcere și Gigi Mulțescu, într-un interviu acordat FANATIK la mijlocul lunii iulie.


UPDATE, 17 septembrie, ora 14:40 / Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a trimis o scrisoare de condoleanțe după moartea fostului șef al FRF, Mircea Pascu.

ADVERTISEMENT

”În numele UEFA, aș dori să transmit condoleanțe pentru pierderea domnului Mircea Pascu. Vrem să ne exprimăm mulțumirile și aprecierile pentru deceniile în care a servit fotbalul, ca președinte al unor cluburi precum Corvinul Hunedoara, Jiul Petroșani sau Rapid București, dar și ca vicepreședinte al Federației Române de Fotbal între 1983 și 1989 și, bineînțeles, președinte FRF între februarie și august 1990.

De asemenea, va fi amintit ca membru al Comitetului competițiilor pentru cluburi UEFA (1984-1992) și Comitetul Fair Play (1992-19998), precum și membru al UEFA Amicale des Anciens circle.

Vă rugăm cu drag să împărtășiți cele mai sincere condoleanțe familiei și celor dragi”, a fost mesajul președintelui UEFA.

ADVERTISEMENT

ȘTIRE INIȚIALĂ, 16 septembrie, ora 22:40

A murit Mircea Pascu. Pasionat de fotbal, tenis și caricatură

Pe lângă pasiunea deosebită pe care a avut-o toată viața pentru fotbal, Mircea Pascu a fost extrem de interesat și de domeniul caricaturii. În 2014, fostul președinte al Federației Române de Fotbal mărturisea într-un interviu acordat publicației Libertatea că a caricaturizat, de-a lungul vieții, foarte multe personaje din sport.

„Am făcut sute de caricaturi la viața mea, majoritatea cu personaje din lumea sportului. Le-am dat pe toate, dar le-am ținut în muzeul meu imaginar, adică în memorie. Printre cei cărora le-am făcut cele mai multe caricaturi se numără Mircea Lucescu, Ion Țiriac sau Ilie Năstase. Alte personaje preferate au fost colegii mei de la Jiul Petroșani. Și acum îi pot reda din memorie pe vedetele de atunci ale echipei hunedorene, Tudor Paraschiva și Costică Marinescu”, dezvăluia Mircea Pascu în urmă cu șase ani.

Și tenisul a fost o pasiune pentru Mircea Pascu, acesta ajungând să dețină o funcție oficială și în cadrul Federației Române de Tenis. Pascu era și antrenor de tenis. Aceste detalii au fost povestite de Pascu tot într-un interviu pentru aceeași sursă, publicat în 2019.

ADVERTISEMENT

„De la fotbal am trecut la tenis. Am jucat în echipa din Petroșani în campionatul României, apoi am fost antrenor, dar și consilier al Federației Române de Tenis. Ca antrenor am categoria I în «sportul alb», iar tenisul a fost la facultate specializarea mea de bază”, spunea fostul șef de la FRF.

Nu a putut să lucreze cu George Copos la Rapid

Mircea Pascu a fost și președinte al clubului de fotbal Rapid, în perioada în care George Copos era patron al echipei din Giulești. Între 1992 și 1995 a lucrat Pascu pentru alb-vișinii, însă el nu s-a putut împăca deloc cu manevrele pe care Copos le făcea în culise.

„În scurta perioadă în care am fost președintele clubului Rapid, nu m-am acomodat cu George Copos. Când am văzut că au dispărut banii care ar fi trebuit să vină de la Samsung pentru prezența în cupele europene, între 6 și 8 mii de mărci atunci… M-am trezit că dispar banii. Că nu intră în club.

ADVERTISEMENT

M-am interesat unde sunt banii și mi-am dat demisia în alb. Am spus că atunci când apar banii, apar și eu la club. A apărut, după o lună sau două, aprobarea pe demisia mea și am plecat. Mi-am văzut de treabă”, a mărturisit Pascu într-un interviu acordat în 2014 televiziunii Dolce Sport.

Moment de reculegere pentru Mircea Pascu

Anunțul ca a murit Mircea Pascu a apărut și pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. În mesajul postat se menționează și că va fi păstrat un moment de reculegere în memoria fostului președinte al forului, la următoarele meciuri organizate de FRF.

„Înaintea partidelor din următoarea etapă a competițiilor organizate de FRF va fi ținut un moment de reculegere în memoria lui Mircea Pascu. Federația Română de Fotbal transmite condoleanțe familiei și celor apropiați”, se arată în mesajul Federației.

Tot în mesajul postat pe site-ul FRF sunt amintite și funcțiile pe care Mircea Pascu le-a ocupat la nivelul forurilor fotbalistice internaționale, FIFA și UEFA.

„Pe plan internațional, a fost membru al Comisiei de organizare a competițiilor fotbalistice europene, membru în comisia de protocol FIFA, membru al Comisiei Fair-Play UEFA, fiind, de asemenea, numit membru de onoare al forului european”, se mai menționează în text.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri