News

A murit renumitul medic Alexandru Oproiu: “Mult bine a făcut. Nu refuza pe nimeni”

16.11.2020 | 11:48
A murit renumitul medic Alexandru Oproiu Mult bine a facut Nu refuza pe nimeni
A murit renumitul medic Alexandru Oproiu: "Mult bine a făcut. Nu refuza pe nimeni". Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

S-a stins din viață profesorul Alexandru Oproiu, formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

Reputatul doctor urma să împlinească 90 de ani pe 1 decembrie. Avea 6 decenii de experiență în sistemul sanitar. Oproiu a condus 22 de ani Spitalul Fundeni și a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

A fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă.

A decedat Alexandru Oproiu. Avea 89 de ani

Pierderea a fost anunțată pe pagina de Facebook de Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga.

Jurnalistul Radu Tudor a trimis la rândul său un mesaj emoționant.

”Regret enorm aceasta pierdere. Dupa Dinu C. Giurescu, era unul din seniorii preferati ai emisiunii Punctul de intalnire. Am doar satisfactia realizarii unor emisiuni memorabile cu domnul profesor #Oproiu. Dumnezeu sa-l odihneasca ! Mult bine a facut !”, a scris Radu Tudor.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Alexandru Oproiu despre bolile digestive

Invitat într-o emisiunea moderată de jurnalistul Radu Tudor, medicul a vorbit atunci despre alimentația sănătoasă și bolile digestive, conform Antena3.ro.

“Sunt câteva probleme. Mă refer la bolile digestive. Cele cardio-vasculare se cunosc în general. Cele digestive sunt mai puțin cunoscute și ceea ce constatăm noi în practica zilnică este creșterea marcantă a așa-ziselor boli metabolice, îar ceea ce ne privește pe noi este artroza hepatică, adică ficatul gras, non-alcoolic, care e mai mult din cauza regimului alimentar și stilului de viață preponderent sedentar, iar această artroză hepatică are un caracter volutiv, dacă nu se iau măsurile necesare. Cam 30% dintre pacienți fac steatohepatită, adică apare inflamația, iar apoi fibroză hepatică, ciroză hepatică și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

Toate nenorocirile. Problema alimentației și a stilului de viață este extrem de importantă. Din momentul în care regimul alimentar este preponderent hipercaloric, adică cu grăsimi animale în exces, aceste calorii în exces care se ingeră prin alimente nu se consumă prin exerciții fizice. Nu se mai face sport în condițiile în care trebuie să se facă. Sedentarismul e pe primul plan. Toate ocupațiile acestea noi, programator, IT-ist, sunt sedentare prin excelență. Consumul de alimente este hipercaloric, iar cheltuiala de energie este minimă. Are consecințe vizibile, creșteri în greutate, obezitate”, explica Alexandru Oproiu.

ADVERTISEMENT
Tags: