Life

A murit Sanda Manu. Oana Pellea a făcut anunțul trist

A murit Sanda Manu. Faimoasa regizoare de teatru s-a stins din viață la 89 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de Oana Pellea.
19.04.2023 | 14:36
A murit Sanda Manu Oana Pellea a facut anuntul trist
A murit Sanda Manu. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A murit Sanda Manu. Faimoasa regizoare de teatru, care de altfel a fost și profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani.

A murit Sanda Manu

În ceea ce privește cauza morții, până acum nu se cunosc detalii în acest sens. Anunțul trist a fost făcut chiar de către Oana Pellea, fiica regretatului actor Amza Pellea. Acesta a numit-o pe Sanda Manu ”un bici cu vârful muiat în iubire”.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, în postarea sa de pe Facebook, Oana Pellea vorbește despre activitatea acesteia, dar și despre ce a lăsat în urmă. Sanda Manu a instruit generații întregi care mai apoi au urcat pe scenă. De asemenea, pentru ea, faimoasa regizoare a fost atât mamă, cât și tată.

Iar pentru unii poate a fost doar o profesoară, un prieten bun, ori un dușman. Chiar și așa, pierderea este una imensă, adaugă celebra actriță. ”Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu…

ADVERTISEMENT

Tăcere. Rugă. Multă iubire. Enormă recunoștință. Și iar…iubire. Și iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învățat generații la rând rigoare și emoție, inteligența actului scenic, bunul-simț pe scenă și bunul-simț în viață, eleganță, clasă, rasa pe care trebuie să le aibă un actor.

Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, dușman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, a scris Oana Pelea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

A produs aproape 120 de spectacole de televiziune și de teatru

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, București a anunțat la rândul ei că Sanda Manu a murit. Totodată, reprezentanții instituției au transmis și condoleanțe familiei îndurerate.

Menționăm că Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei, Ion Manu, era și el actor, iar aceasta a mers pe drumul său. Ea a absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

ADVERTISEMENT

Mai apoi a lucrat ca regizor la un teatru, dar și ca profesor la IATC, care ani mai târziu a devenit UNATC. Ulterior, faimoasa regizoare a transmis o mare parte dintre cunoștințele ei studenților de la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret.

În total, în întreaga sa activitate, Sanda Manu a regizat în jur de 120 de spectacole de televiziune, dar și de teatru. Iar activitatea ei nu s-a limitat doar la România. Unele spectacole au avut loc în teatre din Statele Unite, dar și Germania.

Sanda Manu a primit în 1992 și Premiul de Excelență al UNITER, dar și Premiul pentru regia spectacolului “Bolnavul închipuit” de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003. Aceasta a fost căsătorită cu Ștefan Tapalagă, iar cei doi au avut împreună un copil, pe Irina.

ADVERTISEMENT
Tags: