News

A scăzut numărul bugetarilor! Prima decizie a Guvernului Ciucă: Se dă drumul la angajări

A scăzut numărul bugetarilor! Executivul lui Nicolae Ciucă nu a stat pe gânduri și a anunțat noi angajări în aparatul de stat. Câți oameni lucrează în aparatul public
28.11.2021 | 16:17
A scazut numarul bugetarilor Prima decizie a Guvernului Ciuca Se da drumul la angajari
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar adevărat. Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a scăzut serios în ultima perioadă.

În luna septembrie erau doar 1,23 de milioane de persoane care lucrau în aparatul public. Vorbim despre aproximativ 20.000 de posturi în minus față de începutul anului.

ADVERTISEMENT

A scăzut numărul bugetarilor în țară!

Cel puțin ala indică datele Ministerului Finanțelor. Nu rămâne așa –  prima decizie a Guvernului Ciucă a fost să dea drumul la angajări pentru noi bugetari.

De remarcat că scăderea numărului de posturi ocupate a venit după ce fostul Guvern Orban a stopat angajările la stat pe durata stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, măsura luată de deja ex președintele liberal, a fost continuată și pe durata Guvernului condus de Florin Cîțu.

Executivul putea face în această perioadă angajări pentru a acoperi pierderile de personal, cum ar fi cele prin pensionare sau plecare voluntară.

ADVERTISEMENT

Noua conducere de la Palatul Victoria a decis să schimbe această practică și a militat pentru repornirea angajărilor la stat.

De altfel, chiar în seara învestirii, Executivul lui Nicolae Ciucă a adoptat a ordonanță de urgență care instituie o derogare de la legislația existență pe durata stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Ceea ce presupune că odată cu adoptarea ordonanței de urgență, practic toate instituțiile bugetare pot face din nou angajări.

Interesant este că România anului 2021 are un aparat bugetar cu peste 60% mai mare decât avea în momentul decembrie 1989.

Ministerul Educatiei e pe primul loc – are 273.076 de angajați, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne a angajat 120.798 de oameni. La Ministerul Apărării Naționale sunt 75.083 de salariați. În Ministerul Finanțelor sunt 24.396 de angajați și la Ministerul Sănătății doar 18.234 de persoane.

ADVERTISEMENT