News

Guvernul Ciolacu, vești bune pentru români: Inflație în scădere, mai multe produse românești în magazine

Guvernul Ciolacu anunță că măsurile implementate pentru reducerea inflației dau roade. Datele INS arată că, în februarie, aceasta a ajuns la 7,2%
13.03.2024 | 22:12
Guvernul Ciolacu vesti bune pentru romani Inflatie in scadere mai multe produse romanesti in magazine
Guvernul Ciolacu a introdus o serie de măsuri pentru stabilizarea economiei Sursa foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Inflația a reintrat pe un trend în scădere, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), ajungând în luna februarie 2024 la 7,2%.

Guvernul Ciolacu, vești bune pentru români

Cifra reprezintă un progres semnificativ în comparație cu anul trecut, când inflația ajunsese la 15,5%, air BNR avertiza asupra riscului ca inflația să urce până la 17%.

ADVERTISEMENT

”Scăderea inflației la o valoare cu o singură cifră este obiectivul pe care Marcel Ciolacu, președintele PSD, și l-a asumat înainte de preluarea conducerii Guvernului, confirmând angajamentul politic asumat de acesta cu privire la stabilizarea prețurilor.

Este rezultatul măsurilor promovate de social democrați privind plafonarea prețurilor la energie și limitarea adaosurilor comerciale la alimente.

ADVERTISEMENT

Un alt factor care a stabilizat prețurile îl reprezintă investițiile (+20%), inclusiv în industria de procesare a alimentelor. Aceste investiții au generat o reducere a deficitului comercial al țării cu peste 5 miliarde de euro anul trecut.

Sunt bani care nu au mai fost plătiți pe mărfuri din import, au rămas în țară și au circulat producând plusvaloare în economie”, se arată într-un comunicat de presă al executivului.

ADVERTISEMENT

Deficitul comercial continuă să scadă

Potrivit aceleiași surse, deficitul comercial continuă trendul descrescător și în 2024. ”În ianuarie 2024 deficitul comercial a înregistrat o scădere de peste 15% față de ianuarie 2023. Asta arată că există toate premisele ca alte câteva miliarde de euro să rămână și anul acesta în economie.

Adică la firmele românești și la producătorii locali care vor avea astfel resurse pentru a se dezvolta, de a angaja noi salariați, de a cumpăra utilaje mai performante care să le asigure productivitate mai mare și deci, șansa de a vinde produse la prețuri mai competitive.

ADVERTISEMENT

De altfel, în domeniul alimentar, raportat la 2023, prețurile au scăzut cu 30% la făină, cu 27% la ulei, cu 25% la mălai, cu 12% la margarină, cu 9% la unt, cu 9% la zahăr, cu 5% la lapte de vacă și 2% la ouă, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Anul trecut, la acest moment, statistica oficială consemna exact contrariul:  creșteri de 27% la făină, 26% la mălai, 24% la pâine, 35% la cartofi, 30% la ulei, 35% la margarină, 20% la carne, 33% la lapte, 45% la unt, 34% la brânză si 64% la zahar.

Acest lucru ar trebui să însemne și o reducere a presiunii puse în ultimul an de bugetul fiecărei familii de români”, mai precizează sursa citată.

Guvernul va continua schemele de ajutor de stat din agricultură

Investițiile în agricultură, o prioritate pe agenda PSD și a Guvernului Ciolacu, vor fi stimulate și în acest an prin schemele de ajutor de stat, care și-au dovedit deja eficacitatea.

”În pachetul de măsuri de sprijin pentru economie s-au alocat 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România și prima de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri, aceștia din urmă beneficiind și de 300 milioane de euro grant drept capital de lucru.

Apoi, programul multianual INVESTALIM prevede aplicarea unei scheme de ajutoare de 600 de milioane de euro (2,9 miliarde de lei) pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în unități de industrie procesare.

Creditul fermierului și subvenționarea cu 50% a energiei pentru irigații, sprijinul de urgență pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina acordat în 2023, sau cele 270 de milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură, pe care agricultorii o vor primi în acest an, au contribuit sau o vor face pentru a asigura eficiența activității în acest sector.

Sunt măsuri de care beneficiază agricultorii, atât ca business, dar și din perspectiva bunăstării familiilor lor, în contextul în care, spune ultima statistică realizată la nivel european, România este, alături de Grecia, pe prima poziție a ierarhiei numărului de ferme care sunt afaceri individuale.

O agricultură românească mai performantă, însoțită de facilități de procesare de ultimă oră, înseamnă mai multe produse mai bune, mai diversificate și, nu în  ultimul rând, mai ieftine”, concluzionează comunicatul de presă al guvernului.

ADVERTISEMENT