Sport

A venit din SUA să câștige medalii pentru România! Lilia Cosman, speranța gimnasticii românești: „Acesta este visul meu”

Lilia Cosman (16 ani) e una dintre marile speranțe ale gimnasticii românești la Jocurile Olimpice de la Paris. A venit din America să câștige medalii pentru România!
09.03.2023 | 09:06
A venit din SUA sa castige medalii pentru Romania Lilia Cosman speranta gimnasticii romanesti Acesta este visul meu
2 medalii de argint a cucerit Lilia Cosman la Campionatele Naționale de gimnastică
ADVERTISEMENT

Lilia Cosman, gimnastă originară din SUA în vârstă de 16 ani, ar putea fi marea speranță a României la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris (Franța).

Lilia Cosman, gimnasta care a lăsat confortul și condițiile excelente din SUA pentru a cuceri medalii cu România

Puștoaicei nu i-a fost teamă să plece din Michigan și să își lase în urmă viața, pentru a face performanță în România. Lilia se pregătește la sala de la Deva cu Liliana Cosma, antrenoarea care a făcut parte din lotul național la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.

ADVERTISEMENT

Lilia Cosman și Liliana Cosma au o relație specială, iar între cele două s-a creat o strânsă legătură, deși nu există nicio legătură de rudenie: „Este și o coincidență între numele noastre. Ea este Lilia Cosman și eu sunt Liliana Cosma. Există și chimie extraordinară între noi, ne înțelegem foarte bine, ne apreciem și ne respectăm una pe alta”, spune antrenoarea de gimnastică artistică feminină.

Lilia Cosman, foto stânga, a câștigat primele medalii pentru România
Lilia Cosman, foto stânga, a câștigat primele medalii pentru România

Americanca cu ambii părinți români a cucerit deja primele două medalii pentru România: argint la paralele și bârnă la Campionatele Naționale de la Bacău și visează la titluri europene, mondiale și olimpice: „Sunt foarte fericită pentru aceste medalii, sunt foarte importante pentru mine. Îmi place în România, mă simt foarte bine”, a declarat gimnasta.

ADVERTISEMENT

Antrenoarea Liliana Cosma își pune toate speranțele în gimnasta venită din America: „Un copil cu potențial fantastic”

Antrenoarea Liliana Cosma crede că Lilia poate ajunge una dintre cele mai bune gimnaste din România: „Este un copil cu un potențial fantastic, îi place foarte mult ceea ce face și își dorește din suflet să concureze pentru România. Sunt foarte fericită și mă bucur pentru ea pentru că este de puțin timp la noi, dar s-a adaptat extraordinar de repede”.

Lilia vorbește foarte bine română, deși s-a născut în Statele Unite ale Americii, iar meritul este tot al părinților: „Acasă, părinții vorbesc cu mine în română”. 

ADVERTISEMENT
Unul dintre aparatele sale preferate este paralelul
Unul dintre aparatele sale preferate este paralelul

Lilia Cosman muncește enorm pentru a își atinge marele vis, acela de a face parte din echipa de gimnastică a României, mai ales că este senioară din 2023: „Îmi doresc ca ea să se adapteze, să facă parte din echipa României, să contribuie la calificarea echipei pentru campionatul mondial și pentru Olimpiadă”.

La Campionatele Naționale de la Bacău, LPS Cetate Deva, clubul la care este legitimată Lilia Cosman a ocupat primul loc al podiumului
La Campionatele Naționale de la Bacău, LPS Cetate Deva, clubul la care este legitimată Lilia Cosman a ocupat primul loc al podiumului

Lilian Cosman vrea să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Paris: „Ar fi extraordinar”

Lilia face gimnastică de la trei ani și a mai fost în România: „Ne-a mai făcut o vizită cu mulți ani în urmă, avea 8 ani, noi eram antrenori la lot. A venit în vizită, a intrat în sală și a făcut un antrenament. Nu ne-am așteptat să ne reîntâlnim acum dar mă bucur din suflet că a ales să vină și să concureze pentru noi”, a mai completat Liliana Cosma.

ADVERTISEMENT

Lilia Cosman speră nu numai că va face parte din lotul național de gimnastică, ci că va participa la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice: „Acesta este visul meu! Ar fi extraordinar”.

Gimnasta are două aparate preferate și se antrenează minim șase ore pe zi. Acestea sunt paralele și bârnă: „Am două antrenamente pe zi, cam 6 ore, mai puțin miercuri și sâmbătă când am unul care durează 3 ore și jumătate”.

ADVERTISEMENT
Tags: