News

Portretul eroului italian: “Abecedarul lui Piovaccari”

Omul care a deschis scorul cu Legia, la primul său gol european, în tur, şi a făcut 2-o, în returul de la Varşovia, are cîteva repere extrem de interesante...
28.08.2013 | 16:55
Portretul eroului italian Abecedarul lui Piovaccari
ADVERTISEMENT

Omul care a deschis scorul cu Legia, la primul său gol european, în tur, şi a făcut 2-o, în returul de la Varşovia, are cîteva repere extrem de interesante

 

Pentru Federico Piovaccari, sfîrşitul lunii august a devenit extrem de drag. A deschis scorul în Steaua – Legia şi şi-a trecut în palmares primul gol în competiţiile europene. Aseară a fost din nou decisiv, ducînd dus scorul la 2-0. Italianul începe să marcheze tot mai des. Sînt repere care se adună la cele deja bifate în „alfabetul” lui Federico. Reputatul cotidian La Repubblica i-a făcut o interesantă caracterizare vîrfului împrumutat acum de Sampdoria la Steaua. Sub titlul „Spaghetele şi tatuajele, secretul lui Piovaccari”, ziariştii i-au construit un portret, aidoma unui abecedar.

ADVERTISEMENT

 

A – De la Andreas. Este primul lui copil, cel care l-a inspirat în modul de a sărbători golurile reuşite, suflînd dintr-un fluier, precum într-un film de desene animate

B – De la Batistuta, cel care i-a fost model în carieră

C – De la Cittadella, echipa la care a explodat , reuşind să înscrie, într-un sezon, 23 de goluri.

ADVERTISEMENT

D – De la Debutul său, în serie C, la Castellettese în 2002: şase goluri în 17 meciuri.

E –  De la Elena, soţia lui din Spania, pe care a cunoscut-o în Ibiza, la o discotecă.

F – De la Foscarini, antrenorul de la Cittadella, cel care a contribuit la ascensiunea lui.

G – De la Gallarate, oraşul în care s-a născut.

I – De la Imperatore (Împăratul). Aceasta este porecla pe care a primit-o pe Facebook.

L – De la Lola, numele căţelului său.

M – De la Moale. De la Inter în 2009, el a ajuns la Treviso, cu zero euro în buzunare.

N –  De la Nunta.

O – De la Operator sau de la muncitor. Aceasta este meseria tatălui său, Robert.

P –  De la Pro Patria: prima lui echipă, în C1, dar pentru care nu a apucat să joace.

Q – De la Quattordici (14) – numărul de goluri reuşite la Ravenna, după doi ani petrecuţi la Treviso.

R – De la Reconfirmare. După ce a ajuns la Vitoria, s-a dus la San Marino în 2005 unde a înscris 12 goluri în C1, contribuind la salvarea echipei de la retrogradare.

ADVERTISEMENT

S – De la Spaghete alla Carbonara. Mîncarea lui preferată.

T – De la Tatuaje. Are trei: un Jeko şi urmele de la un picior şi o mînă de la fiii săi.

U – De la Undici (11). Atîtea goluri şi-a propus sa înscrie la Vitoria in 2004, primul său an ca profesionist în Serie C1.

V – De la Viareggio. Unde a participat la tradiţionalul turneu de tineret, fiind legitimat la Internazionale Milano.

ADVERTISEMENT

Z – De la Zona de gol, zona lui preferată de acţiune. În careul de 16 metri!

 

Steaua, adevărata premieră

Pentru Federico Piovaccari, transferul la Steaua a însemnat şi prima lui apariţie într-o primă liga. Asta, deşi el a aparţinut de două echipe mari de Serie A: Internazionale Milano şi Sampdoria. La Inter a fost legitimat în perioada 2003-2007, jucînd doar la Primavera. Au urmat împrumuturi la Vitoria, San Marino şi Triestina, în ligile inferioare, pentru ca în 2007 să devină jucătorul celor de la Treviso. După alte cîteva sezoane petrecute pe la Ravenna şi Cittadella, Piovaccari a fost cumpărat de Sampdoria, care evolua în Serie B. După 17 meciuri jucate a fost împrumutat, pe rînd, la Brescia, Novara, Grosseto, pentru ca din vara aceasta să ajungă la Steaua.

 

Flautul fermecat

La data de 1 septembrie, Piovaccari împlineşte 29 de ani. Este căsătorit şi are doi băieţi Andreas (7 ani) şi Alex (3 ani). Atît la Skopje, cu Vardar, cît şi cu CFR, deşi discret, italianului i-a scăpat un gest la goluri, simulînd cîntatul la fluier: „Fiul meu, Andreas se uita la desene animate şi a văzut acest gest. După ce mi l-a arătat m-a inspirat să-l fac şi eu atunci cînd înscriu”, a explicat italianul. Din acest motiv, una dintre cunoscutele sale porecle a rămas „Flautul fermecat” (Flauto Magico). Deja, prima „cîntare” în Liga 1 a avut loc. Antrenorul Laurenţiu Reghecampf a spus că se aşteaptă la 20 de goluri din partea italianului, avînd încredere maximă în el.

 

Mă simt foarte bine la Steaua. Sper să marchez cît mai des. Cel mai frumos lucru pentru mine este că joc în Liga Campionilor. E ca şi cum aş juca pentru Inter sau pentru Milan” (Federico Piovaccari)

ADVERTISEMENT