News

Abuzurile fostului episcop de Huși au ieşit la suprafaţă după motivarea arestării. Cornel Bârlădeanu, cercetat în libertate

05.06.2020 | 18:10
Abuzurile fostului episcop de Husi au iesit la suprafata dupa motivarea arestarii Cornel Barladeanu cercetat in libertate
Abuzurile fostului episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, au ieşit la suprafaţă după motivarea arestării decătre instanța de fond
ADVERTISEMENT

Abuzurile fostului episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, au ieşit la suprafaţă după motivarea arestării decătre instanța de fond.

UPDATE:

Fostului episcop al Huşilor Cornel Bârlădeanu, Cornel Onilă pe numele său de mirean, va fi cercetat în libertate. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, vineri, contestaţia preotului împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv.

ADVERTISEMENT

De asemenea, judecătorii au admis și contestația fostului călugăr arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, care a fost pus sub control judiciar.

„Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Sebastian Cristi Jitaru şi Cornel Onilă împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori – Drepturi şi Libertăţi, pronunţată în dosarul nr. 215/45/2020. Desfiinţează încheierea contestată şi rejudecând: (…) Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Cornel Onilă. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Sebastian Cristi Jitaru. Dispune luarea faţă de inculpatul Sebastian Cristi Jitaru a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 iunie 2020″, se arată în decizia definitivă, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Abuzurile fostului episcop de Huși au ieşit la suprafaţă după motivarea arestării

Conform România TV, detalii șocante despre abuzurile sexuale la care erau supuși elevii seminariști de către fostul episcop de Huși au fost prezentate în motivarea arestării sale preventive.

Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop de Huşi, va afla vineri, 5 iunie, dacă rămâne în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

ADVERTISEMENT

Abuzurile sexuale au avut loc în Palatul Episcopal, unde locuia Corneliu Bârlădeanu, dar şi în chiliile Episcopiei Huşilor, în cazul arhimandritului Sebastian Jitaru.

Fostul episcop ar fi avut iniţiative de a-i face sex oral persoanei vătămate

”În acest caz sunt îndeplinite în totalitate condiţiile pentru a putea lua măsura arestării preventive. Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, din actele şi lucrările dosarului, rezultă probe şi indicii temeinice că inculpaţii ar fi săvârşit faptele reţinute în sarcina lor, aşa cum au fost prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventiv”, motivează judecătorii.

ADVERTISEMENT

Aceștia arată că fostul episcop al Hușilor, în calitate de profesor, și-a supus elevii, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia şi sărutarea corpului, pipăirea, precum şi gesturile de a-i lua mâna şi de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată.

În perioada 19 – 23 mai 2017, acelaşi inculpat ar fi avut iniţiative de a-i face sex oral persoanei vătămate, iniţiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică.

Potrivit anchetatorilor, Sebastian Jitaru, care în sfera bisericească locală era considerat mâna dreaptă a lui Corneliu Bârlădeanu, era de asemenea abuzator. Acesta, pentru a obţine probe cu care să îl şantajeze pe episcop, îi determina pe elevi să filmeze pe ascuns momentele în care se desfăşurau actele sexuale.

Un preot condamnat pentru şantajarea fostului episcop a fost eliberat condiţionat

”În luna februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia şi sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacţie, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat”, arată judecătorii.

În perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, Sebastian Jitaru ar fi săvârşit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment.

Unul dintre cei trei eclerici condamnaţi pentru şantajarea fostului episcop de Huşi, Gheorghe Damian, fostul preot de caritate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, a fost eliberat condiţionat.

Decizia instanţei nu este definitivă, procurorii DNA contestând-o deja pe 4 iunie. O hotărârea definitivă va fi pronunţată de Tribunalul Vaslui după judecarea contestaţiei formulate de DNA.

Tot în cursul acestei luni, judecătorii urmează să soluţioneze şi propunerea privind eliberarea condiţionată a celui de-al doilea preot condamnat, Răzvan Bumbu.

ADVERTISEMENT
Tags: