News

Accesul elevilor la tablete sau laptopuri ar putea fi restrâns. O nouă lege se discută în Parlament

28.07.2020 | 19:49
Accesul elevilor la tablete sau laptopuri ar putea fi restrans O noua lege se discuta in Parlament
Un cadru didactic și-a pierdut locul de muncă fiindcă a refuzat să predea online. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Legea prin care Ministerul  Educației  este obligat să asigure la cerere tabletă sau laptop elevilor sau cadrelor didactice pentru desfășurarea activităților online în învățământ este pe cale să fie modificată în  Parlament. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere, doar unele categorii de elevi vor putea primi tablete, transmite edupedu.ro.

Consiliul Național al Elevilor arată că proiectul de modificare a Legii 109/2020 riscă să blocheze accesul la mijloacele tehnice pentru școala online unor categorii largi de elevi.

ADVERTISEMENT

Legea 109/202o prevedea că toate cadrele didactice și toți elevii pot obține, la cerere, tablete sau laptopuri conectate la internet pentru desfășurarea activităților de învățământ online, măsură necesară în condițiile în care activitatea școlilor a fost afectată de epidemia de coronavirus, însă prevederea este pe cale să fie modificată.

Elevii cer respingerea proiectului de lege

La mijlocul lunii iulie, membrii Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților au avizat o propunere legislativă pentru completarea art. 111 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede acordarea de dispozitive electronice pentru întreg personalul didactic care desfășoară activitate de predare, dar doar pentru elevii orfani sau aflați în centre de plasament, cu cerințe medicale speciale și elevii a căror familie nu a realizat în cele 3 luni înainte de achiziționarea dispozitivelor electronice un venit mediu per membru de familie mai mare sau egal cu salariul de bază minim net pe economie”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor

ADVERTISEMENT

Consiliul susține că adoptarea acestui proiect va adânci discrepanțele între elevii din sate și cei de  la oraș, adâncite deja de epidemia de coronavirus care a dus la întreruperea cursurilor timp de patru luni.

Atragem atenția asupra faptului că, în România, există numeroase familii în care un singur membru este angajat, iar salariul de bază minim net pe economie nu poate asigura atât achiziția device-urilor electronice necesare copiilor, cât și cheltuielile pentru satisfacția nevoilor de subzistență. În familiile cu mai mulți copii situația este cu atât mai îngrijorătoare, întrucât aceștia nu vor avea șansa de a participa la cursuri, dacă acestea se desfășoară simultan”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

În consecință, Consiliul Național al Elevilor solicită  respinderea în plenul Camerei Deputaților a proiectului  care ar afecta egalitatea de șanse a elevilor și ar încălca dreptul la învățătură.

Nu putem trece cu vederea peste dublul discurs promovat în Parlament: toți profesorii pot în continuare să beneficieze de echipamente electronice, probabil pentru că aceștia au drept de vot, spre deosebire de elevi. Guvernul României nu se poate absolvi de atribuția de a garanta acces la educație online pentru toți elevii, indiferent de statutul lor socio-economic”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

ADVERTISEMENT
Tags: