Cum a luat naștere cea mai mică locuință din România? O familie din București a dat lovitura, s-a mobilizat și a reușit să facă ceea ce mulți doar visează. Iar rezultatul a fost unul cu adevărat spectaculos.
Unde se află cea mai mică locuință din România? În stațiunea prahoveană Sinaia, de altfel un loc adorat de mulți români. O familie din București a decis să ia atitudine și să transforme un transformator electric vechi de un secol într-o locuință.
Aceasta este de altfel cea mai mică locuință din România. Cum arată, ce suprafață are și cum a început totul? Cei doi bucureșteni au vrut o casă de vacanță, însă din cauza prețurilor nu credeau că acest lucru este posibil.
Iată însă că a apărut și locația perfectă. Clădirea unei foste stații de transformare electrice din Sinaia a fost scoasă la vânzare. Construcția a fost ridicată în urmă cu un secol, în perioada 1923-1926.
Și iată că așa a luat naștere cea mai mică locuință din România. Clădirea a devenit pentru cei doi bucureșteni o ”bijuterie”, astfel că ambii s-au ocupat atent de transformarea ei, până la cel mai mic detaliu.
„Ne-am îndrăgostit iremediabil de această clădire, pe care o știam încă din copilărie, când veneam cu părinții la munte. Într-una dintre vizitele noastre prin Sinaia am văzut anunțul de vânzare, iar la o săptămână după asta era al nostru. Totul s-a întâmplat foarte repede.
Odată ce am făcut asta, pentru noi clădirea nu a mai fost clădire, ci o bijuterie de care trebuia să avem grijă. Niciun șurub din casă nu a fost lăsat de capul lui și nimic din ceea ce s-a implementat nu a funcționat pe sistemul «lasă că merge și așa»”, spune Dan, de meserie arhitect, potrivit Love Deco.
În total, povestesc cei doi, amenajarea noii locuințe a durat circa opt luni. Chiar și așa, cuplul a reușit să își îndeplinească visul și să se bucure de casa de vacanță la care spera de multă vreme. Și cu atât mai mult, într-un loc de vis din România.
Acum, cea mai mică locuință din România este utilată, are încălzire în pardoseală, dar și iluminat inteligent și ventilație cu recuperare de căldură. De asemenea, totul poate fi controlat de la distanță.
De altfel, această locație aparte a primit și două nominalizări în cadrul Anualei de Arhitectură București 2023. Iar cuplul de bucureșteni este mai mult decât fericit având în vedere întreaga realizare.
„Noi locuim la casă, fiecare cu camera lui, și nu avem această problemă. Ne place T5 pentru că ne condiționează să stăm împreună. Cea mică este cea mai fericită când mergem acolo și, efectiv, suntem la o întindere de mână de ea. Curtea noastră e toată Sinaia”, au spus proprietarii.
Ce suprafață are locuința? Se află la intersecția a două străzi din Sinaia, are o formă de tun și o amprentă de doar 11 metri pătrați și o înălțime de șapte metri pătrați. Există însă un parter, dar și un etaj, fiecare lucru fiind gândit în detaliu.