Life

Aceasta este cea mai nouă stațiune turistică din România. Locul superb are un “lac blestemat”, ce a înghițit cinci sate, biserici și cimitire

Cea mai nouă stațiune turistică din România are un "lac blestemat" și ascunde o poveste uimitoare. Unde se află și de ce merită vizitată?
31.03.2024 | 16:00
Aceasta este cea mai noua statiune turistica din Romania Locul superb are un lac blestemat ce a inghitit cinci sate biserici si cimitire
Aceasta este cea mai nouă stațiune turistică din România. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cea mai nouă stațiune turistică din România ar putea atrage un număr record de turiști. Are un ”lac blestemat” și oferă peisaje de-a dreptul spectaculoase. Unde se află și de ce se vor bucura cei care vor ajunge aici?

Aceasta este cea mai nouă stațiune turistică din România

Nu doar stațiunile vechi din țară ajung să renască din propria cenușă. Guvernul a dat undă verde pentru o nouă stațiune turistică din România. Este vorba despre stațiunea Nucet-Cinciș, situată în județul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Ce pot vedea cei care ajung în această zonă? Stațiunea Nucet-Cinciș are peisaje spectaculoase și variate. Mai mult de atât, aici se află și un lac aparte. Este vorba despre Lacul Cinciș, care are și un baraj impresionant.

De altfel aceasta este una dintre principalele atracții turistice din zona Pădurenilor. Iar cine ajunge în zonă o să se bucure de peisaje cu adevărat spectaculoase, parcă rupte dintr-un basm.

ADVERTISEMENT

Care este povestea acestui loc? Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș spun că barajul de la Lacul Cinciș a fost construit în perioada 1961-1964. El făcea parte dintr-un proiect care viza alimentarea cu apă a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara, dar și asigurarea apei potabile pentru municipiul Hunedoara.

La momentul actual, barajul mai are și rolul de a genera energie electrică prin intermediul unei micro-hidrocentrale amplasate în aval. De altfel această construcție are și un rol de siguranță.

ADVERTISEMENT

Povestea ”lacului blestemat”

Mai exact, ea contribuie la atenuarea posibilelor efecte ale viiturilor. Tocmai din acest motiv, Barajul Cinciș este clasificat în categoria de importanță B și este considerat extrem de important.

Ce trebuie să știm despre cea mai nouă stațiune din România? Dincolo de baraj și povestea lacului este una impresionantă. De ce se spune că aici se află un ”lac blestemat”? Legenda e una ceva mai veche.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 60 de ani, pentru a forma actualul lac, comuniștii au inundat valea în care se aflau cinci sate și cătune. Este vorba despre Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni. Iar în aceste așezări locuiau în jur de 500 de locuitori, care au ajuns să fie mutați într-un nou sat, modern.

Lacul însă avea să curme multe vieți. Nu puțini sunt cei care s-au înecat aici de-a lungul anilor. Așa au luat naștere numeroase povești cu privire la un presupus blestem. Totuși, acest lucru ar putea să constituie un avantaj pentru noua stațiune din România.

Dincolo de povești, turiștii care vor ajunge aici se pot bucura și de plajă. Mai mult de jumătate din țărmurile lacului sunt formate din nisip. Astfel, oricine se poate relaxa la soare în sezonul cald.

Iar pentru iubitorii de drumeții și de păduri, locul este ideal. Oricine poate explora munții Poiana Ruscă, dar și pădurile din zonă. Totodată, există mai multe pensiuni unde oamenii se pot caza. Un alt avantaj al acestui loc îl reprezintă și liniștea, față de alte stațiuni aglomerate din țară.

ADVERTISEMENT