Life

Acesta este Aradul din Israel, orașul din deșert, menționat în Biblie. Motivul pentru care tot mai mulți oamenii s-au stabilit aici

Aradul din Israel, un oraș situat în deșert și care este menționat și în Biblie. Mulți oameni s-au stabilit aici dintr-un anumit motiv.
30.11.2023 | 15:36
Acesta este Aradul din Israel orasul din desert mentionat in Biblie Motivul pentru care tot mai multi oamenii sau stabilit aici
Aradul din Israel, diferit față de Aradul din România. Sursa foto: Pond5
ADVERTISEMENT

Arad nu este doar un oraș din România, ci și din Israel. Se găsește în partea de sud-est a țării din Orientul Mijlociu, la 25 de km vest de Marea Moartă și 45 km est de orașul Beer Seva. În vecinătatea locului se află și muntele cu cetatea Masada.

Aradul din Israel. Ce se spune în Biblie despre el

De asemenea, la 8 kilometri de Aradul din Israel există ruinele orașului biblic Tel Arad, de aici provenind și denumirea zonei, care este situată între două deșerturi, cel al Iudeii și Negev. Istoria este una fascinantă și este descrisă și în Biblie.

ADVERTISEMENT

În Biblie este scris despre vechiul oraș Arad, care a fost distrus în urmă cu mai bine de 2.700 de ani și rămânând o simplă ruină până în secolul al XI-lea, î.Hr, atunci ridicându-se o mică așezare. De altfel, în secolul al X-lea a exista o cetate în actualul Arad, care a fost pusă la pământ de șase ori.

Vechiul Arad din Israel a fost greu încercat. În urma numeroaselor războaie î.Hr, dar și după, a fost cucerit de diferite entități istorice precum perșii, macabei, musulmanii sau romanii. De-a lungul Antichității, Aradul isaraelian a fost o țărână, numai beduinii vizitându-l.

ADVERTISEMENT

În anul 1921, s-a încercat și o colonizare a Aradului din Israel. Veteranii unei unități evreiești din armata britanică, din Primul Război Mondial, au vrut acest lucru, dar fără rezultat. Planul lor a eșuat după ce și-au dat seama că nu există apă dulce.

Cum este astăzi Aradul din Israel

În momentul de față, Aradul din Israel are 25.000 de locuitori, care sunt repartizați în 16 cartiere separate de wadiuri. Cu excepția israelienilor șifarzii și așkenazi, ei au origini distincte, provenind și din zone precum Rusia, Etiopia, Italia sau Franța.

ADVERTISEMENT

Ce îi atrage pe locuitori la Aradul din Israel? Mulți s-au stabilit în zonă datorită costurilor foarte mici ale caselor, datorită liniștii, a resurselor minerale valoroase ca zăcămintele de fosfați de la Zefa sau zăcămintele de gaze naturale de la Rosh Zohar.

”La aproximativ 25 de minute cu autobuzul de Arad se află Marea Moartă, cea mai joasă cotă de pe Pământ, la -400 de metri sub nivelul mării. Oamenii din întreaga lume se adună în acest loc datorită puterilor vindecătoare ale apei.

ADVERTISEMENT

Conținutul de sare este atât de mare încât este practic imposibil să se scufunde în Marea Moartă. Chiar și cei care nu știu să înoate vor pluti fără efort în apă. Persoanele cu afecțiuni ale pielii constată, de asemenea, că apa de la Marea Moartă este foarte benefică pentru starea lor”, potrivit solitarywanderer.com

Se estimează că 40% din populația din Aradul israelian deține funcții academice. Pe lângă toate acestea, Aradul din Israel este unul frumos, infrastructura sa fiind una modernă, are multe zone pietonale, fântâni arteziene, dar și palmieri.

ADVERTISEMENT
Tags: