News

Israel și SUA cer ca UE să adopte noi sancțiuni pentru Hamas. Blocul comunitar ezită

UE ezită la presiunile SUA și ale Israel ca să impună noi sancțiuni împotriva grupării islamiste Hamas. Cei 27 nu vorbesc pe o singură voce
09.11.2023 | 14:47
Israel si SUA cer ca UE sa adopte noi sanctiuni pentru Hamas Blocul comunitar ezita
În timp ce teroriștii Hamas se bat pentru exterminarea statului Israel, și nu pentru cauza palestinienilor, UE umblă cu mănuși / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

UE se opune presiunilor din partea SUA și a Israelului pentru noi sancțiuni împotriva grupării islamiste Hamas. Diplomații blocului comunitar au invocat o serie de motive pentru a explica de ce Uniunea nu a impus noi sancțiuni pentru Hamas – altminteri considerată grupare teroristă. Asta după ce cei 27 au fost incapabili să vorbească pe o singură voce, după atacurile abjecte ale Hamas împotriva Israelului. Confuzia și disensiunile din cadrul Uniunii Europene – și, mai rău, dintre reprezentanții instituțiilor sale, inclusiv dintre statele membre – arată cât de departe mai este până a se asigura existența unei Europe geopolitice.

Noi sancțiuni ar fi „o tactică de diversiune”

Israelul și Statele Unite fac presiuni asupra UE pentru ca aceasta să impună noi sancțiuni împotriva Hamas în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.400 de persoane. Unele țări din UE resping această propunere, ministrul portughez de externe declarând că noile sancțiuni reprezintă „o tactică de diversiune” în comparație cu problema mai amplă a statului palestinian.

ADVERTISEMENT

„Aceasta nu este o problemă centrală”, a declarat Joao Gomes Cravinho despre sancțiunile propuse.  „Am fost cu toții de acord că Hamas este o organizație teroristă și că a comis atrocități absolute”. „Chestiunea mai importantă de a dezvolta un Orient Mijlociu în care Hamas nu mai există, nu va fi realizată printr-o combinație de lovituri militare și sancțiuni”, a adăugat el. „Trebuie să se realizeze prin dezvoltarea unei înțelegeri care să le ofere palestinienilor propriul lor stat și cu toate caracteristicile unui stat recunoscut de comunitatea internațională”.

Josep Borrell agită steagul palestinian

De partea sa, șeful diplomației UE, Josep Borrell, nu a nuanțat ca Joao Gomes Cravinho, echilibrând condamnarea treorismului Hamas cu lungi comentarii despre dreptul umanitar și pericolele evacuării nordului Gaza. Sfârșind apoi unde voia de fapt să ajungă: la condamnarea celor atacați de teroriștii Hamas – statul Israel.

ADVERTISEMENT

„Acțiunile Israelului în Gaza încalcă dreptul internațional prin impunerea unei blocade totale a Fâșiei Gaza”, a declarat socialistul spaniol – care deja a stârnit iritare în Israel, statul evreu refuzându-i inclusiv mai multe vizite.  „Israelul are dreptul să se apere, dar acest lucru trebuie făcut în conformitate cu dreptul internațional și cu dreptul umanitar, iar anumite decizii sunt contrare dreptului internațional”, a spus Borrell.

Reflectând comentariile ministrului portughez, alți diplomați au declarat că sensibilitatea războiului dintre Israel și Hamas ar face dificilă obținerea unui sprijin unanim pentru noi sancțiuni – organizația este deja inclusă pe lista organizațiilor teroriste atât de UE, cât și de SUA – în timp ce alții au afirmat că UE nu dispune de dovezi specifice împotriva liderilor Hamas ca indivizi, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

În urma masacrului de la 7 octombrie, Statele Unite au preluat inițiativa prin impunerea de sancțiuni împotriva a zece membri-cheie ai Hamas, precum și a unui număr de  „facilitatori financiari” din țări vecine precum Sudan, Turcia, Algeria și Qatar, potrivit unei declarații a Departamentului Trezoreriei SUA. Japonia i-a urmat rapid exemplul, sancționând nouă lideri, precum și o companie legată de Hamas.

Ca de obicei, UE vorbește pe mai multe voci

La sfârșitul lunii trecute, Wally Adeyemo, adjunctul secretarului american al Trezoreriei SUA, a vizitat Londra, Bruxelles și Berlin pentru a solicita o extindere a sancțiunilor împotriva Hamas.Întrebați dacă UE va urma acest exemplu, cinci diplomați europeni au declarat că nu au cunoștință de nici o propunere în acest sens din partea Comisiei Europene, care este în mod normal responsabilă de propunerea unor sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Presați să ofere detalii , diplomații, sub protecția anonimatului, au oferit explicații diferite. Unul dintre ei a spus că sancționarea individuală a liderilor Hamas necesită dovezi care să îi implice în activități teroriste și că UE nu are capacitatea de a aduna singuri aceste dovezi – ceea ce înseamnă că capitalele ar trebui să le furnizeze, iar până în prezent acestea nu au fost furnizate.

Un alt diplomat a subliniat sensibilitatea războiului dintre Israel și Hamas în unele țări membre, ceea ce ar face dificilă găsirea unui sprijin unanim pentru sancțiuni. Același diplomat a declarat că Comisia și SEAE, brațul diplomatic al blocului comunitar, ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a tatona terenul înainte de a înainta o propunere oficială.

Alți oficiali au subliniat faptul că UE a inclus deja Hamas pe lista organizațiilor teroriste. În 2021, UE a câștigat un proces în instanță care i-a permis să mențină Hamas pe lista europeană a grupurilor teroriste. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că, întrucât Hamas este deja inclusă pe lista organizațiilor teroriste de către UE, „punerea resurselor (inclusiv a finanțelor) la dispoziția Hamas, direct sau indirect, este deja interzisă”. Purtătorul de cuvânt nu a fost în măsură să comenteze eventualele discuții din Consiliu „din cauza caracterului lor confidențial”.

Israel: „Hamas este o amenințare și pentru Europa”

Ambasadorul Israelului la UE a respins acest argument, declarând că actualele restricții nu sunt aplicate în mod corespunzător și că sunt necesare sancțiuni suplimentare pentru a penaliza liderii și entitățile care nu sunt acoperite în prezent de sancțiuni.

„Hamas este deja recunoscută de UE ca organizație teroristă, dar avem nevoie de o soluție mai solidă pentru a pune în aplicare acest lucru”, a declarat Haim Regev. „Începem deja să discutăm acest lucru în Europa și cu UE, căutând să vedem ce se poate face mai mult  deoarece, în cele din urmă Hamas nu este doar o amenințare pentru Israel, ci și pentru Europa”, a explicat el.

Presiunea din partea lui Regev a fost un ecou al presiunii din partea Statelor Unite. Un oficial al Trezoreriei americane a declarat că nu a întâmpinat rezistență din partea UE în ceea ce privește sancțiunile, dar a spus: „Simt că trebuie să mergem mai repede. Viteza contează și, cu cât acționăm mai repede împreună, cu atât mai repede le putem tăia (teroriștilor Hamas) accesul la finanțarea de care au nevoie pentru a-și exercita violența, nu doar în Israel, ci în întreaga lume”, a adăugat oficialul.

Capitala UE cere sancționarea statului evreu

Petra De Sutter, viceprim-ministru al Belgiei din partea Verzilor, a cerut miercuri guvernului țării să sancționeze Israelul. „Este timpul pentru sancțiuni împotriva Israelului. Bombardamentele (asupra Fâșiei gaza) sunt  inumane”, a postat ea pe X, fostul Twitter. „În timp ce în Gaza se comit crime de război, Israelul ignoră cererea internațională de încetare a focului”.

De Sutter a cerut o suspendare „imediată” a acordului de asociere dintre UE și Israel și a propus ca Belgia să aloce fonduri suplimentare pentru Curtea Penală Internațională pentru a investiga crimele de război comise de Israel și Hamas, a precizat ea într-un comunicat de presă. De Sutter a subliniat, de asemenea, că persoanele și companiile care aprovizionează Hamas cu bani trebuie să fie sancționate, în timp ce coloniștii violenți, politicienii și figurile militare responsabile de crime de război ar trebui să se confrunte cu o interdicție de intrare.

„Bombardamentele din partea Israelului sporesc deznădejdea totală a palestinienilor. Fără o soluție reală, violența va continua să se repete. De aceea, este necesară o soluție politică care să recunoască Palestina ca stat”, a precizat ea. Comentariile lui De Sutter vin la două zile după ce premierul belgian Alexander De Croo a declarat că acțiunile Israelului în Gaza „nu mai sunt proporționale”.

Israelul a lansat atacuri de represalii continue în Fâșia Gaza care au ucis peste 10.500 de palestinieni, inclusiv mii de copii, potrivit autorităților sanitare controlate de Hamas, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. La începutul acestei săptămâni, ministrul belgian al mediului, Zakia Khattabi, membră a partidului ecologist francofon Ecolo, a fost criticată pentru că a refuzat să numească Hamas „organizație teroristă”, deși aceasta este denumirea pe care i-a atribuit-o UE.

 

ADVERTISEMENT