News

Statele Unite trimit un submarin nuclear în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor cu Iran

Într-un gest rar, Pentagonul a publicat fotografia unui submarin nuclear care tranzitează Canalul Suez, afirmând că nava va "contribui la asigurarea securității regionale”
09.04.2023 | 14:29
Statele Unite trimit un submarin nuclear in Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor cu Iran
Submarinul nuclear USS Florida, trimis în Orientul Mijlociu. Sursa foto: U.S. Navy/Photographer’s Mate 2nd Class Lynn Friant
ADVERTISEMENT

Armata americană a anunțat sâmbătă că a trimis un submarin de atac cu propulsie nucleară în Orientul Mijlociu pentru a “contribui la asigurarea securității și stabilității maritime regionale” pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Iranul.

Submarin nuclear, trimis în Orientul Mijlociu

Pentagonul a publicat o fotografie a USS Florida, un submarin din clasa Ohio, în timp ce tranzitează Canalul Suez în drum spre Golful Persic. De obicei, SUA nu dezvăluie locația submarinelor sale în timp ce acestea se află pe mare.

ADVERTISEMENT

“Este capabil să transporte până la 154 de rachete de croazieră de atac terestru Tomahawk și este desfășurat în Flota a 5-a a SUA pentru a contribui la asigurarea securității și stabilității maritime regionale”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al flotei, comandantul Timothy Hawkins. Acesta a precizat că submarinul a intrat în regiune joi și a început să traverseze canalul vineri.

Demonstrația de forță are loc pe fondul tensiunilor sporite cu Iranul, care continuă să hărțuiască transportul maritim și să atace petrolierele din zonă, inclusiv câteva deținute de israelieni. Iranul a intensificat, de asemenea, atacurile lansate prin forțe proxi împotriva forțelor americane din regiune.

ADVERTISEMENT

Rachetele de croazieră Tomahawk lansate de pe nave sau submarine pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 2.500 de kilometri. Submarinul USS Florida are o lungime de 109,7 metri, un echipaj de 165 de militari și o viteză de 20 de noduri în submersiune.

Tensiuni în creștere cu Iran

Luna trecută, un contractor american a fost ucis și cinci membri ai armatei americane și un alt contractor american au fost răniți când o dronă a lovit o instalație dintr-o bază a coaliției din nord-estul Siriei. Departamentul Apărării a precizat că agențiile de informații au stabilit că drona era de origine iraniană.

ADVERTISEMENT

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele Comandamentului Central al SUA au ripostat cu “lovituri aeriene de precizie” împotriva unor instalații din estul Siriei folosite de grupuri afiliate la Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran. The Wall Street Journal a citat oficiali americani care au declarat că au informații potrivit cărora Iranul plănuiește alte atacuri în regiune pe termen scurt.

Flota a 5-a patrulează Strâmtoarea Ormuz, gura îngustă a Golfului Persic prin care tranzitează 20% din petrol. Regiunea sa include strâmtoarea Bab el-Mandeb, în largul Yemenului, și Marea Roșie, care se întinde până la Canalul Suez, calea navigabilă egipteană care leagă Orientul Mijlociu de Marea Mediterană.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mișcarea vine în contextul unor tensiuni sporite între Israel și Iran, pe fondul unei creșteri generale a violențelor în Israel, Liban, Cisiordania și Gaza. Israelul ar fi lansat o serie de atacuri aeriene în Siria în ultimele săptămâni, inclusiv un atac marți care a ucis doi consilieri militari iranieni, ceea ce a provocat jurăminte de răzbunare din partea Teheranului.

“Vom răzbuna sângele martirilor Milad Heydari și Meqdad Meqdani”, a promis purtătorul de cuvânt al IRGC, Ramazan Sharif, în timp ce mii de oameni s-au adunat în centrul Teheranului pentru a-i plânge, scandând “Jos Israelul”.

Ca regulă generală, armata israeliană nu comentează atacuri specifice în Siria, dar a recunoscut că a efectuat sute de ieșiri împotriva grupurilor susținute de Iran care au încercat să câștige un punct de sprijin în țară în ultimul deceniu. IDF spune că atacă, de asemenea, transporturile de arme despre care se crede că sunt destinate acestor grupuri, printre care se numără în principal Hezbollah. În plus, loviturile aeriene atribuite Israelului au vizat în mod repetat sistemele de apărare aeriană siriene.

Iranul, un aliat-cheie al președintelui sirian Bashar Assad, susține că nu face decât să desfășoare consilieri militari în țara devastată de conflict. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a acuzat Israelul că aduce “război și insecuritate” în Orientul Mijlociu și că “creează discordie în regiune”.

ADVERTISEMENT