Life

Acesta este cel mai nordic oraș din România. Se află într-o zonă cu multe bogății naturale

Care este cel mai nordic oraș din România. Aici se află cel mai calitativ nisip alb din întreaga Europă, dar și alte zăcăminte importante.
03.04.2024 | 07:41
Acesta este cel mai nordic oras din Romania Se afla intro zona cu multe bogatii naturale
Care este cel mai nordic oraș din România. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

România este o țară care surprinde la tot pasul. Pasionații de geografie sau de călătorii care au căutat multă vreme cel mai nordic oraș al țării noastre, trebuie să știe că acesta se află într-o zonă uimitoare. Deși părerile sunt împărțite atunci când vine vorba de punctul în care se agață harta-n cui, coordonatele geografice nu mint.

Care este cel mai nordic oraș din România

Fiecare dintre cele patru puncte cardinale are corespondentul lui pe harta României. Atunci când vine vorba de cel mai nordic oraș al țării noastre, părerile au fost mereu împărțite. Însă, geografia nu minte, așa că răspunsul s-ar putea să îi surprindă pe mulți.

ADVERTISEMENT

Cel mai nordic oraș din România se află în județul Botoșani, Moldova. Numele său este Darabani, iar localitatea din care face parte este compusă din Bajura, Eșanca și Lișmănița. Reședința este chiar orașul Darabani.

În urma unui recensământ realizat în 2011, a rezultat faptul că în orașul din nordul Botoșaniului locuiesc 9.893 de persoane. Cei de aici au ocazia să se bucure în fiecare zi de peisaje spectaculoase.

ADVERTISEMENT

Darabani se află situat în una dintre cele mai frumoase zone din nordul țării. Aici se întâlnesc atât dealuri sub formă de platouri joase, cât și coline. În ultimii ani, relieful a suferit o serie de modificări din cauza fenomenului geografic de tasare.

Darabani se află într-o zonă bogată în resurse naturale

Foarte aproape de Darabani se află Horodiștea, extremitatea nordică a României. Fiind cel mai nordic oraș al țării noastre, clima din Darabani diferă de cea din alte zone geografice.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că predomină trăsăturile climei temperat – continentală tipică României, în Darabani, locuitorii pot simți mase de aer care circulă de la nord la vest. Astfel, pe timp de primăvară, se resimt masele de aer umede de origine maritimă.

Vara, cei din Darabani se bucură de aerul tropical care aduce cu el temperaturi ridicate, iar iarna, crivățul nu lipsește din peisaj. În cel mai nordic oraș din România, temperaturile sunt cuprinse între 8.4 grade Celsius și 25.2 grade Celsius, în funcție de sezon.

ADVERTISEMENT

Darabani nu este recunoscut doar pentru fauna sa bogată, ci și pentru resurse naturale. În satul Bajura se găsesc resurse importante de nisip cuarțos, iar la doar 2 kilometri de Darabani, există resurse de gaz metan sub presiune.

Tot în apropiere de Darabani, se află zăcăminte semnificative de nisip alb și de gips. Nisipul alb din Hudești se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește calitatea. Însă, în ciuda acestei proprietăți unice, exploatarea se realizează cu mult sub potențialul zonei.

ADVERTISEMENT
Tags: