News

Prognoza meteo pentru perioada 25 martie – 7 aprilie 2024. Primăvara aduce furtuni și vreme instabilă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut publică o nouă analiză a vremii pentru următoarele două săptămâni, mai exact perioada 29 ianuarie - 7 aprilie 2024.
25.03.2024 | 13:57
Prognoza meteo pentru perioada 25 martie  7 aprilie 2024 Primavara aduce furtuni si vreme instabila
Prognoza meteo pentru perioada 25 martie – 7 aprilie 2024. Primăvara aduce furtuni și vreme instabilă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Meteorologii vorbesc deja despre încălzirea vremii, însă primăvara vine cu furtuni și alte fenomene meteo care ar putea ține oamenii în casă. Vestea bună e că exceptând vremea instabilă, temperaturile din termometre vor indica uneori 20 de grade Celsius, astfel că oamenii vor putea renunța în curând la hainele de iarnă.

Prognoza meteo pentru perioada 25 martie – 7 aprilie 2024

De reținut că specialiștii ANM fac publică estimarea pe două săptămâni a vremii folosindu-se de produse numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Chiar și așa, predicțiile pe termen lung uneori pot fi date peste cap de alte fenomene meteo, neașteptate, care nu pot fi prognozate din timp. Iată, așadar, cum ar trebui să fie vremea în perioada 25 martie – 7 aprilie 2024, pe regiuni:

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Banat

În Banat, vremea se va încălzi considerabil în jurul datei de 2 aprilie, iar valorile termice vor fi aici cu mult peste cele din normele climatologice. Cu toate acestea, ”în perioada 26-28 martie și cu o probabilitate ridicată și după data de 3 aprilie, media temperaturilor maxime va fi de 17…20 de grade, iar în zilele cele mai calde (în special în 30 și 31 martie) se vor atinge valori diurne de 23…25 de grade”.

Conform meteorologilor, în noaptea de 25-26 martie va fi mult mai frig, cu temperaturi în jurul a zero grade Celsius, însă încălzirea se va resimți spre mijlocul acestei săptămâni, când noaptea temperaturile vor urca spre 6-9 grade, în medie. Cât despre ploi, acestea vor fi ”mai frecvente în jurul datei de 28 martie, iar probabilitatea de ploaie va fi ridicată și între 2 și 5 aprilie. Vor fi mai ales averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice”.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Crișana

În Crișana, vremea se va încălzi constant până pe 2 aprilie, astfel că meteorologii vorbesc despre temperaturi mult mai ridicate decât normalul pentru această perioadă. Totuși, între 26 și 28 martie temperaturile vor fi la fel de ridicate, mai exact între 16 și 20 de grade, iar în 31 martie vor fi atinse temperaturi chiar și de 25 de grade.

”În privința temperaturilor minime, după o noapte rece (25/26 martie) când vor fi și valori în jurul a 0 grade (și prin urmare se va produce local brumă), încălzirea semnificativă se va resimți și la valorile nocturne care vor fi de 5…9 grade, mediat regional”, mai arată specialiștii ANM. Cât despre nivelul ploilor, probabilitatea de precipitații va fi ridicată între 2 și 5 aprilie 2024. ”Vor fi mai ales averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice”, transmit specialiștii.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Transilvania

În Transilvania, vremea e puțin mai rece față de restul țării, cu minime chiar și de minus 3 grade Celsius noaptea și doar 11 grade ziua. Cu toate acestea, spre finalul lunii martie termometrul va indica temperaturi maxime de 20-23 grade și minime de 3-7 grade Celsius. ”O ușoară răcorire a vremii va fi posibilă în ultimele zile ale intervalului de referință”, mai transmit specialiștii ANM.

Cât despre ploi, acestea vor fi prezente în jurul datei de 28 martie, existând o probabilitate de precipitații ridicată pe 3 aprilie 2024. Și aici reprezentanții ANM vorbesc despre ”averse, însoțite pe alocuri de fenomene electrice”. Așadar, o vreme demnă de primăvară, cu temperaturi ridicate și multe ploi și în Transilvania.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Maramureș

În Maramureș, specialiștii ANM precizează că ”vremea va fi în încălzire semnificativă, iar în cea mai mare parte a intervalului temperatura aerului va avea valori cu mult peste normele climatologice. Astfel, în primele zile se vor înregistra, în medie, maxime termice de 15…18 grade și minime de -2…2 grade (prin urmare local se va produce brumă).

Între 28 martie și 2 aprilie, temperaturile diurne vor fi de 20…22 de grade, iar cele nocturne de 6…8 grade, mediat regional, ulterior fiind estimată o ușoară răcorire a vremii”. Cât despre ploi, probabilitatea de precipitații e ridicată pe 2 aprilie, atunci când vor exista averse și izolat vor fi descărcări electrice.

Prognoza meteo pentru Moldova

În Moldova, vremea se va încălzi semnificativ, însă în cea mai mare parte a intervalului valorile termice vor fi mult peste mediile climatologice. Cert e că vor exista temperaturi maxime de 16 grade și minime de 0 grade Celsius în primele zile ale intervalului menționat, în timp ce după 28 martie, spre 3 aprilie, meteorologii vorbesc despre temperaturi de 20-23 grade Celsius ziua și 5-8 grade Celsius noaptea.

”Spre sfârșitul celei de a doua săptămâni va fi posibil ca vremea să se mai răcorească. Va ploua pe alocuri în jurul datei de 28 martie, iar probabilitatea de ploaie va fi ridicată și după data de 3 aprilie; vor fi mai ales averse și izolat se vor semnala descărcări electrice”, mai transmit specialiștii ANM.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

La început de interval, temperaturile vor fi în medie de 12-16 grade, în timp ce minimele vor fi de 3-5 grade Ceslius. Cu toate acestea, din 29 martie vremea se va încălzi treptat, astfel că putem vorbi de temperaturi în medie de 18-22 grade Celsius ziua și 6-10 grade Celsius noaptea. Cât despre ploi, ”până spre finalul celor două săptămâni (4-5 aprilie), probabilitatea de ploaie va fi relativ redusă, averse și descărcări electrice fiind posibile pe spații mici în jurul datei de 28 martie”. Cel puțin asta indică mesajul oficial transmis de ANM.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În Muntenia, meteorologii vorbesc despre temperaturi în medie de 13-17 grade Celsius și maxime de 0-5 grade, iar din 28 martie vremea se încălzește treptat, astfel că oamenii se vor bucura de temperaturi între 20 și 25 de grade Celsius spre finele lunii. În condițiile în care noaptea ar putea fi chiar și 10 grade Celsius, e clar că primăvara se instalează în această zonă.

Referitor la nivelul ploilor, specialiștii ANM transmit că ”ploi locale se vor semnala în 28 martie, iar perioade în care va ploua vor fi cu o probabilitate relativ ridicată și după data de 3 aprilie; vor fi mai ales averse, izolat însoțite de descărcări electrice”. Așadar, oamenii vor fi nevoiți să țină aproape de umbrelă în această perioadă.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În Oltenia, meteorologii vorbesc, cel puțin în primele zile ale intervalului, de oscilații termice și de temperaturi în medie de 14-17 grade și de minime de 2-5 grade. Spre finalul perioadei de referință este posibil ca oamenii să se bucure, însă, de temperaturi mult mai ridicate ziua, chiar și de 24 grade Celsius, în timp ce noaptea vor fi înregistrate temperaturi între 6 și 10 grade Celsius.

Specialiștii ANM vorbesc, totuși, și despre ploi cu descărcări electrice în această zonă. ”Va ploua local în 27-28 martie, iar perioade cu ploi vor fi cu o probabilitate ridicată și după data de 3 aprilie; vor fi mai ales averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice”, se arat în mesajul oficial al meteorologilor.

Prognoza meteo pentru la munte

Cât despre vremea la munte, și aici meteorologii consideră că aceasta se încălzește treptat, însă temperaturile maxime oricum rămân scăzute, cu o medie de 0-5 grade Celsius, în timp ce minimele înregistrate vor fi de -4 sau -6 grade Celsius. Cu toate acestea, vremea se încălzește considerabil după 28 martie, iar termometrele vor indica 6-14 grade ziua și 1-7 grade noaptea.

”La începutul intervalului pe spații mici vor fi precipitații mixte, iar în data de 28 martie pe arii relativ extinse vor fi mai ales ploi. Probabilitatea pentru precipitații predominant sub formă de ploaie va fi ridicată și după data de 3 aprilie”, mai arată meteorologii, când vine vorba despre o analiză a nivelului de precipitații din zona montană în intervalul menționat.

ADVERTISEMENT
Tags: