Life

Acesta este cel mai sănătos obicei care ne curăță creierul. Medicul Vlad Ciurea spune că face minuni cu adevărat. Nu e doar un mit

Cum poți sta departe de boli grave, precum Alzheimerul. Obiceiul recomandat de medicul Vlad Ciurea pentru un creier sănătos
18.12.2023 | 18:49
Acesta este cel mai sanatos obicei care ne curata creierul Medicul Vlad Ciurea spune ca face minuni cu adevarat Nu e doar un mit
Ce recomandă Vlad Ciurea pentru a avea un creier sănătos Sursa foto: Freepik, Facebook/ Fain și Simplu
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane sunt preocupate de bunăstarea mentală. Stresul zilnic, dar și programul încărcat este cel care își pune amprenta asupra creierului uman. Tocmai de aceea, medicul Vlad Ciurea recomandă tuturor să pună în practică un obicei extrem de sănătos.

Secretul care te ajută să îți menții creierul sănătos

Creierul se numără printre cele mai folosite organisme umane. În fiecare zi, acesta este supus la stres și la situații care necesită activarea mai multor stimuli. Aceste procese repetate nu fac decât ca, în timp, să dăuneze organismului și creierului.

ADVERTISEMENT

Potrivit spuselor medicului Vlad Ciurea, odată cu trecerea timpului, pe creierul nostru se depun așa zisele ”deșeuri”. Neeliminate la timp, acestea pot duce la dezvoltarea unor boli periculoase, precum Alzheimerul, dar și multe altele.

Pentru a menține creierul cât mai sănătos, medicul Vlad Ciurea recomandă punea în aplicare a unui obicei sfânt în zilele actuale. Acesta nu este benefic doar pentru creier, ci și pentru întregul organism.

ADVERTISEMENT

Somnul și odihna corespunzătoare fac minuni pentru creier. Cercetările recente au demonstrat că somnul este cel care poate curăța creierul de beta-aminoide, adică de proteinele în exces care duc la dezvoltarea Alzheimerului. 

Ce trebuie să faci pentru a nu îți supune creierul unor situații tensionate

Însă nu doar somnul menține creierul sănătos. Atunci când vorbim de agilitatea mentală și de conexiunea sinapselor, medicul Ciurea recomandă rebusurile sau orice alt joc de concentrare.

ADVERTISEMENT

Puzzle-urile și șahul sunt și ele activități care solicită creierul într-un mod pozitiv și care îl ajută să fie activ. În plus, orice altă activitate care presupune gândirea și logica este perfectă, mai ales dacă este întreprinsă în mod repetat.

Medicul Vlad Ciurea nu i-a uitat nici pe cei mai în vârstă. Persoanelor trecute de 60 de ani, acesta le recomandă să evite cât mai mult izolarea. Pentru ele se impune circulația, călătoritul și chiar învățarea de limbi străine, acolo unde este cazul.

ADVERTISEMENT

“În timpul somnului are loc curățarea creierului. În creier se produce un anumit “gunoi” care poate fi curăţat numai în somn, atunci când creierul se odihneşte. Toate aceste suprasolicitări şi insomniile duc la acumulare. La ţară se spune dormi, copile, ca să crești. Sistemul endocrin, hormonul de creştere se secretă seara, noaptea”, a spus Vlad Ciurea într-o emisiune de la Trinitas TV, potrivit dcmedical.ro.

Cu alte cuvinte, pentru o sănătate mentală optimă, somnul și odihna sunt factori esențiali. Un somn de calitate va stimula tot timpul funcțiile cognitive, dar și starea de bine, în general.

Cei care aleg să ignore regulile și să priveze organismul de somn, trebuie să știe că există o serie de riscuri la care se expun. Cei care nu dorm suficient de mult, se pot confrunta cu lipsa concentrării, dar și cu o capacitate redusă de a lua decizii.

ADVERTISEMENT