News

Ştiinţa a deschis calea către înregistrarea viselor. Organoizi creaţi din încrucişarea inteligenţei artificiale cu un “minicreier” fac deja distincţie între voci

Pentru a spori puterea de calcul a AI, cercetătorii au combinat învățarea automată uzuală cu un model 3D sofisticat al creierului, format din țesut cerebral crescut în laborator.
13.12.2023 | 14:02
Stiinta a deschis calea catre inregistrarea viselor Organoizi creati din incrucisarea inteligentei artificiale cu un minicreier fac deja distinctie intre voci
Știința a făcut un pas uriaș pentru înregistrarea viselor Foto: livescience.com
ADVERTISEMENT

Un grup de celule cerebrale crescute într-un laborator și conectate la un computer, așa-numitul “brain-on-a-chip”, este capabil de recunoașterea rudimentare și rezolvarea unor probleme de matematică. Acest studiu este un pas major înainte în demonstrarea modului în care o rețea neuronală computațională inspirată de creier poate duce la progrese majore în capacitățile inteligenței artificiale (AI), spune Feng Guo, un bioinginer în cadrul Departamentului de Inginerie a Sistemelor Inteligente, de la Universitatea Bloomington, din Indiana.

Organoidul a recunoscut vocile a opt persoane, pe baza pronunţiei vocalelor

Guo și echipa sa au crescut grupuri de celule stem specializate, care s-au dezvoltat în celule nervoase sau neuroni, scrie TechXplore. Creierul are în mod normal 86 de miliarde de celule nervoase, fiecare dintre acestea fiind conectată la aproximativ 10.000 de alți neuroni.

ADVERTISEMENT

Mingea de celule nervoase, cunoscută și ca organoid, a fost creată în laboratorul lui Gu și are o lățime mai mică de un nanometru. O serie de electrozi este conectată la o placă de bază, unde algoritmii de învățare automată decodifică răspunsurile organoizilor.

După o scurtă sesiune experimentală, acest dispozitiv organo-mecanic a reușit să distingă vocile a opt persoane, în funcție de modul în care acestea au pronunțat vocalele. Precizia sistemului a fost de 78 la sută. De asemenea, dispozitivul a reușit să redea cu succes harta lui Henon, o construcție matematică în domeniul dinamicii haosului, cu o precizie mai mare decât o rețea artificială.

ADVERTISEMENT

“Aceasta este prima demonstrație a utilizării unui organoid cerebral pentru calcul. Este interesant să vedem posibilitățile viitoare ale organoidelor în biocomputing”, a declarat Feng Guo.

Un avantaj cheie al biocalculării este eficiența energetică. În prezent, rețelele neuronale artificiale folosesc câteva milioane de wați de putere pe zi. Creierul uman, pe de altă parte, folosește aproximativ 20 de wați de energie pe zi. Sistemul conceput este “o punte între Inteligenţa Artificială și organoizi”, mai afirmă Guo. “Organoizii sunt ca mini-creierele. Am vrut să vedem dacă putem folosi o rețea neuronală biologică într-un organoid cerebral, pentru calcul. Aceasta este o dovadă a conceptului că este posibil”, spune cercetătorul.

ADVERTISEMENT

În viitor, se prevede că sistemele de biocalculare ar putea studia boli neurologice precum Alzheimer. Potențialul de a accesa activitatea celulară deschide, de asemenea, ușa către decodificarea undelor cerebrale în timpul somnului și, foarte probabil, înregistrarea viselor, mai afirmă oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, există multe provocări, dar şi probleme legate de etică. “Pe măsură ce gradul de sofisticare al acestor organoizi crește, va deveni esențial pentru comunitate să examineze diferitele probleme neuroetice implicate în sistemele de biocalculare cu țesut neural uman.

ADVERTISEMENT

Ar putea dura zeci de ani pentru a construi sisteme mari de biocalculare, dar această cercetare oferă o perspectivă asupra mecanismelor de învățare, dezvoltării neuronale și implicațiilor cognitive. Avem un drum lung de parcurs”, concluzionează coordonatorul studiului.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a...
”Unde este soția mea? Te rog, sun-o!” A izbucnit în lacrimi și a recunoscut: ”Îmi place alcoolul”
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Dan Bălan se reinventează cu o melodie din 1995: „Oriunde ai fi”
Dan Bălan se reinventează cu o melodie din 1995: „Oriunde ai fi”
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România