Life

Acestea sunt cele mai sigure blocuri din București în caz de cutremur. Care sunt cele periculoase, de fapt

București este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Care sunt blocurile sigure care vor rezista în cazul unui cutremur puternic.
18.02.2024 | 09:00
Acestea sunt cele mai sigure blocuri din Bucuresti in caz de cutremur Care sunt cele periculoase de fapt
Care sunt cele mai sigure blocuri din Capitală care ar rezista unui cutremur puternic. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, la primul cutremur puternic, o mare parte dintre clădirile din București se vor prăbuși. Capitala are unul dintre cele mai mari riscuri seismice din Europa, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare. Multe clădiri au fost încadrate în clasa I de risc, ceea ce înseamnă că pericolul este la tot pasul.

Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un cutremur puternic

În fața forței naturii, cu toții suntem neputincioși. Însă, cu cât suntem mai informați, cu atât putem evita mult mai bine anumite tragedii. România nu este deloc o țară ferită de cutremure, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mereu în gardă.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul este una dintre Capitalele cu cel mai mare rism seismic din Europa. La expertiza realizată în urmă cu mai bine de 20 de ani, mii de clădiri au fost încadrate în clasa I de risc sau în alte clase.

Epicentrul cutremurelor din România este Vrancea. Vrancea este una dintre zonele cele mai active din punct de vedere seismic din întreaga Europa. În cazul unui cutremur de 6-7 grade pe scara Richter, țara noastră ar fi în pericol.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, Bucureștiul ar fi unul dintre cele mai afectate orașe din România. În Capitală, majoritatea imobilelor riscă să se prăbușească în cazul unui seism puternic.

Din punct de vedere statistic, cutremurele cu intensitatea de 6 grade apar la noi în țară la un interval de 10 ani. Seismele mult mai puternice, cele de 7 grade, apar la un interval de 33 de ani. Cutremurele foarte puternice, precum cel din 1986 apar la fiecare 80 de ani.

ADVERTISEMENT

Specialiștii în seismologie se așteaptă la un astfel de cutremur puternic în 2066. Pentru că populația trebuie să fie mereu pregătită, fondatorul Asociației pentru Reducerea Rismului Seismic, Matei Sumbasacu a vorbit despre acest subiect, în exclusivitate, pentru businessmagazin.ro.

Care sunt cele mai rezistente blocuri din Capitală, în cazul unui cutremur

Expertul susține că bucureștenii nu cunosc, cu adevărat, cât de vulnerabili sunt în fața unui cutremur. Ultima expertiză asupra clădirilor cu risc seismic s-a făcut în urmă cu 20 de ani. Peste 2000 de clădiri sunt încadrate ca fiind periculoase. Însă, cu siguranță, mai sunt și altele care trebuie expertizate sau reexpertizate pentru a vedea dacă li s-a schimbat încadrarea.

ADVERTISEMENT

”Problema este că nu ştim exact cât de vulnerabili suntem. Ştim că avem aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, cu pericol de colaps în cazul unui cutremur major. Pe lângă acestea, mai sunt cele din clasa RS II – clădiri care ar putea suferi avarii structurale importante – tot cam 350 la număr.”, a spus expertul pentru sursa menționată.

Totuși, Matei Sumbasacu are și vești bune pentru locuitorii Capitalei. În ultimii ani, datorită evoluției tehnologice, s-au construit blocuri din ce în ce mai bune, menite să reziste la cutremure.

Expertul în seismologie susține că cele mai rezistente blocuri în cazul unui cutremur sunt cele ridicate după 1977. Atunci, constructorii au fost mult mai responsabili și mai conștiincioși, mai ales că aveau în minte tragedia recentă.

”Începând cu anul 1978, s-a introdus codul de proiectare seismică P100 – cod care a devenit din ce în ce mai strict o dată cu trecerea timpului. Însă nu doar proiectarea dă siguranţa unei clădiri, ci şi execuţia sau, mai bine zis, conştiinciozitatea în execuţie.”, a mai declarat Matei Sumbasacu pentru businessmagazin.ro.

Matei Sumbasacu crede că blocurile noi sunt cele mai bine construite pentru a rezista unui cutremur. Însă, aici se impune discuția despre doi factori extrem de importanți. Și anume, calitatea execuției și nivelul proiectării.

Fondatorul Asociației pentru Reducerea Rismului Seismic a mai menționat și faptul că, de obicei, clădirile înalte, între 6-12 etaje sunt cele mai afectate de cutremurele de adâncime medie. Însă, cutremurele de suprafață afectează imobilele cu regim de înălțime P+1.

ADVERTISEMENT