Life

Acestea sunt semnele și simptomele insolației. Când e cazul să mergi la medic

Semnele care indică faptul că ai insolație. În ce situație trebuie să te prezinți la medic, ca să nu se agraveze situația.
07.08.2023 | 12:00
Acestea sunt semnele si simptomele insolatiei Cand e cazul sa mergi la medic
Cum apare insolatia. Sursa foto: Sfatul Medicului
ADVERTISEMENT

Insolația este o problemă de sănătate des întâlnită în această perioadă de vară, marcată de valorice termice ridicate. Canicula îi epuizează pe oameni și le creează stări pentru care au nevoie de tratament sau de consultarea unui medic.

Care sunt simptomele insolației

Insolația este o afecțiune care trebuie luată în serios. Pe unii oameni îi poate aduce în punctul în care pot intra în comă. Drept urmare, este important să ne adăpostim de soarele puternic în acest sezon și să bem multe lichide, încât să fim hidratați.

ADVERTISEMENT

Dacă te confrunți acum cu dureri de cap, stări de leșin, halucinații, convulsii și ai o temperatură a corpului de 40 de grade Celsius sau peste, poate însemna că ai insolație. Mergi de urgență la un medic, mai ales dacă nu ești coerent în vorbire și prezinți și stări de greață

De asemenea, persoana care suferă de insolație nu mai transpiră, cu toate că afară este extrem de cald. Pielea se deshidratează atât de mult, încât se usucă în mod vizibil și este aspră la atingere. Transpirația, deși creează disconfort, este sănătoasă, fiindcă elimină toxinele corpului.

ADVERTISEMENT

”Corpul uman își poate reduce temperatura prin transpirație. În situațiile extreme, în care organismul este expus la temperaturi mult prea crescute, dar și la umiditate mare ori la efort fizic intens în bătaia razelor de soare, corpul nu mai este capabil să mențină temperatura prin transpirație și astfel apare febra.

Insolația poate apărea și din cauza deshidratarii severe, care are loc atunci când corpul nu poate să transpire suficient pentru a putea regla temperatura internă”, potrivit dr. Laura Mocanu, medic specialist dermato-venerologie.

ADVERTISEMENT

Ce putem face pentru a preveni insolația

În termeni medicali, insolația se mai numește și ”șoc caloric” sau ”șoc termic”. Din cauza ei, putem respira mai rapid, iar inima ne bate mai puternic. Dacă nu se tratează în mod corespunzător, afecțiunea creează probleme și în alte părți ale organismului nostru.

Șocul termic poate produce consecințe neplăcute asupra creierului, inimii, a rinichilor, stomacului sau a mușchilor.  Cei cu vârste înainte pot simți și mai intens insolația, având un organism mai predispus la îmbolnăvire. Ei trebuie să evite în mod cert expunerea la razele puternice ale soarelui.

ADVERTISEMENT

”Hidratează-te intens, mai ales atunci când este foarte cald (…)  Nu depune efort fizic intens în bătaia razelor de soare (…)  Nu consuma alcool sau cofeină când stai în soare sau în căldură mare, întrucât favorizează deshidratarea organismului. Consumă băuturi cu un conținut bogat de electroliți, precum cele destinate sportivilor.

În sezonul estival, intensitatea razelor ultraviolete (UV) din timpul zilei crește și este indicat să măsori cantitatea radiațiilor pentru ziua respectivă. Folosește, de exemplu, o brățară specială când mergi la plajă sau un plasture care se aplică pe piele sau îmbrăcăminte, care îți arată, prin schimbarea culorii, dacă nivelul de radiații este prea mare”, mai transmite medicul menționat anterior.

ADVERTISEMENT