Life

Achiziția capcană pentru fiecare familie din România. Greșeala uriașă care îți scoate din buzunar mii de euro

Cât de subțire este linia dintre moft și necesitate. Achiziția la care trebuie să te gândești de două ori înainte de a scoate banii din portofel
22.12.2023 | 08:38
Achizitia capcana pentru fiecare familie din Romania Greseala uriasa care iti scoate din buzunar mii de euro
Achiziția la care trebuie să te gândești de două ori înainte de a o face Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Nu mai este niciun secret faptul că românii au început să fie din ce în ce mai cumpătați cu banii. Contextul economic actual destul de sensibil i-a făcut pe mulți să se gândească de două ori înainte de a arunca cu banii. Și, totuși, există o greșeală pe care din ce în ce mai mulți români o fac.

Achiziția la care trebuie să te gândești înainte de a arunca cu banii

În România, din păcate, educația financiară nu este un punct forte. Multe persoane nu au noțiunea banului și nici a modului în care acesta trebuie cheltuit. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, românii fac achiziții nechibzuite.

ADVERTISEMENT

Înainte de a arunca cu banii în stânga și în dreapta, este foarte important ca achizițiile respective să răspundă la anumite întrebări. Mai exact, avem nevoie de acel lucru, cât de mult îl folosim și cât de mult ne schimbă viața prezența lui.

Despre achizițiile făcute din impuls a vorbit unul dintre cei mai cunoscuți analiști financiari din România. Iancu Guda a dezbătut una dintre greșelile care fac o gaură destul de mare în bugetul românilor și anume, achiziția unei mașini.

ADVERTISEMENT

Din dorința de a nu renunța deloc la confortul propriu, mulți români cumpără mașini fără să stea prea mult pe gânduri. Între dorință și necesitate există o linie fină și, potrivit gândul.info, analistul financiar Guda a clarificat aceste aspecte.

Când devine mașina o necesitate și nu un moft

O mașină este esențială, în primul rând, atunci când este folosită foarte des și în scopuri bine întemeiate. Aceasta trebuie privită ca singura variantă de a ajunge din punctul A în punctul B, nicidecum ca un moft.

ADVERTISEMENT

Iancu Guada a spus că o mașină nu este deloc necesară dacă o persoană nu merge pe mai mult de 1.000 de kilometri pe lună. Abia de la acest prag în sus se poate considera ca autoturismul este o necesitatea.

Analistul financiar a punctat și tendința multora de a cumpăra mașini fără să aibă nevoie. În România, există peste 9 milioane de autoturisme și chiar familii care au mai mult de 2-3 mașini în posesie.

ADVERTISEMENT

Pentru orașele mari și mult mai dezvoltate, Iancu Guda recomandă transportul în comun. Sau chiar apelarea la companiile de ride sharing. Dacă nu te numeri printre persoanele care călătoresc mai mult de 1.000 de kilometri, s-ar putea ca deplasările cu Bolt sau Uber să fie mai ieftine decât posesia unei mașini.

Tocmai de aceea, înainte de a cumpăra o mașină, trebuie să te gândești foarte bine. Dincolo de costurile achiziției care nu sunt deloc mici, intervine și componenta financiară constantă. Adică, investițiile și reparațiile pe care autoturismul le necesită mereu.

ADVERTISEMENT
Tags: