Life

Acte necesare pentru amiabilă în 2024. Ce documente trebuie să prezinți dacă ai făcut accident

Care sunt hârtiile necesare pentru amiabila auto în 2024. Ce acte este nevoie să ai la îndemână în cazul unui incident în trafic.
08.01.2024 | 18:00
Acte necesare pentru amiabila in 2024 Ce documente trebuie sa prezinti daca ai facut accident
Care sunt hârtiile necesare pentru amiabila auto în 2024. Ce acte este nevoie să ai la îndemână în cazul unui incident în trafic. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Acte necesare pentru amiabilă în 2024. Ce documente trebuie să prezinți dacă ai făcut accident. Iată tot ce trebuie să știi pentru a soluționa simplu, rapid și fără nervi dosarul de daună, care te scutește de mersul la Poliție.

Care sunt hârtiile necesare pentru amiabila auto în 2024. Ce acte este nevoie să ai la îndemână în cazul unui incident în trafic

Care sunt hârtiile necesare pentru amiabila auto în 2024. Ce acte este nevoie să ai la îndemână în cazul unui incident în trafic. Fiecare proprietar de automobil primește un formular de constatare amiabilă atunci când încheie o poliție de asigurare obligatorie RCA.

ADVERTISEMENT

Aceasta are drept scop principal diminuarea timpului de care ai nevoie pentru a strânge toate actele pentru repararea mașinii avariate în urma unui accident de circulație. Ambii șoferi trebuie să completeze câte una dintre coloanele formularului de constatare amiabilă.

Printre informațiile cerute se numără: datele de identificare ale șoferului, datele de identificare ale proprietarilor autoturismelor implicate în accident, precum și locul și data la care s-a produs respectivul accident.

ADVERTISEMENT

Tot în formularul de amiabilă trebuie să mai apară datele de identificare ale societăților de asigurare RCA la care sunt asigurate mașinile implicate, dar și alte informații importante referitoare la polița de asigurare.

Pe lângă această amiabilă șoferii care au fost implicați într-un incident pe drumurile publice trebuie să mai aibă la îndemână buletinul de identitate, talonul auto, permisul de conducere şi polița de asigurare RCA.

ADVERTISEMENT

În plus, șoferii mai trebuie să aibă asupra lor o cerere de despăgubire, precum și certificatul de înmatriculare al mașinii avariate. În altă ordine de idei, persoanele juridice trebuie să mai depună la dosar și o delegație.

Ce alte documente trebuie să aibă șoferii la o amiabilă

De asemenea, ar fi indicat ca soferul păgubit să obţină de la celălalt conducător auto o copie după toate aceste documente. Aceste acte urmează să fie folosite la deschiderea dosarului de daună. De remarcat, că este necesară și o schiță descriptivă a circumstanțelor în care s-a produs accidentul.

ADVERTISEMENT

Se completează o singură dată în cadrul formularului. Asta înseamnă că ambii conducătorii auto trebuie să se pună de acord cu circumstanțele în care s-a produs accidentul. Dacă nu reușesc să se înțeleagă trebuie să meargă la Poliție.

Pentru a fi valabilă amiabila șoferii din România mai trebuie să știe că aceasta se completează de ambii conducători auto într-un singur exemplar care să cuprindă două foi autocopiative. Dacă există martori se trece numele acestora în formular.

ADVERTISEMENT