Life

Actorul care a bucurat milioane de români a avut parte de un sfârșit tragic. A fost împușcat în cap pe stradă

Unul dintre actorii emblematici ai României a avut parte de un sfârșit tragic, chiar stupid, fiind împușcat în cap, în mijlocul străzii.
30.03.2024 | 10:08
Actorul care a bucurat milioane de romani a avut parte de un sfarsit tragic A fost impuscat in cap pe strada
Actorul Horia Căciulescu, împușcat pe stradă, în cap / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Horia Căciulescu, actor care a făcut să râdă milioane de români a murit din cauza unei întâmplări regretabile. El a fost împușcat, în mijlocul străzii, în cap și a murit pe loc.

Actorul Horia Căciulescu, împușcat pe stradă, în cap

Actorul Horia Căciulescu avea în spate o carieră uriașă, în deceniile sale de activitate a reușit să facă fericiți milioane de români. Iar asta se întâmpla în cea mai neagră perioadă a României, dictatura comunistă. Pe care, din păcate, nu a trăit să o vadă trimisă la coșul de gunoi al istoriei.

ADVERTISEMENT

Chiar în seara zilei de 24 decembrie 1989, când pe străzile Bucureștiului în loc să domnească feeria Crăciunului, oamenii mureau, actorul Horia Căciulescu voia să își sune rudele. Așa că, a luat mașina și s-a dus spre Centrul Capitalei, la Palatul Telefoanelor.

În drum însă, pe strada Constantin Mille, doi soldați prea zeloși l-au somat să oprească. Nu îl recunoscuseră pe actorul care făcea din comedie o adevărată artă. Și, cum el nu a auzit somația, gălăgia din zonă fiind foarte mare, soldații au decis că ar putea fi un terorist.

ADVERTISEMENT

Și, fără să stea prea mult pe gânduri, au deschis focul asupra actorului. Gloanțele trase spre mașină l-au nimerit pe Horia Căciulescu în cap. S-a stins din viață, în mașină, din cauza rănilor provocate de soldații care nu și-au dat seama că ucid, astfel, unul dintre marii artiști ai României.

Evident, nimeni nu a fost tras la răspundere, iar soldații care l-au ucis pe Horia Căciulescu au rămas necunoscuți. Trupul neînsuflețit al actorului a fost îngropat în Cimitirul Eroilor Revoluției din București.

ADVERTISEMENT

Filmul tragediei care l-a ucis pe Horia Căciulescu

Actorul Horia Căciulescu, povestește un martor ocular al tragediei, voia musai să vorbească cu rudele sale din străinătate. Probabil chiar să le povestească că dictatura comunistă a căzut și, deja, la acea vreme, Nicolae Ceaușescu a fost reținut. Doar că, cum de acasă nu putea să sune, a decis să meargă la Palatul Telefoanelor.

„Maşina noastră s-a oprit brusc. Uitându-mă în sus, prin parbriz, am putut vedea urme de cartuşe trasoare, care desemnau nişte traiectorii luminoase, deasupra maşinii noastre şi mai sus. Imediat am apucat să spun se trage.

ADVERTISEMENT

Gestul următor a fost de a-mi lua capul între mâini şi m-am ghemuit în faţa către bord. S-au auzit nişte bubuituri de arme, după care s-a făcut linişte.

”L-am văzut pe Horia cu capul căzut pe volan”

Când am ridicat capul am constatat că eram rănită la tibia dreaptă foarte grav şi i-am spus sorei mele că fusesem împuşcată. Apreciez că era ora 2030-2100. Vica sora mea mi-a răspuns că şi ea fusese împuşcată. L-am văzut pe Horia cu capul căzut pe volan şi având o gaură în cap, între sprâncene, puţin mai sus, din care se prelingea sânge de culoare închisă.

Imediat s-au aprins două faruri şi cineva a strigat la noi să ieşim din maşină cu mâinile sus şi să aruncam armamentul. Ne-am conformat somaţiei în sensul că am ieşit din maşină cu mâinile sus.

Doi militari în termen au venit şi ne-au percheziţionat şi au constatat că nu avem armament”, povestește Kara Jouli (fostă Gavriliuc), martor al tragediei, conform blogului lui Marius Mioc.

Actorul Horia Căciulescu a jucat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“. A apaărut în nenumărate piese alături de Alexandru Arșinel, Stela Popescu sau Puiu Călinescu.

În cinematografie, el a fost recunoscut pentru ușurința cu care făcea roluri de comedie. A apărut în Titanic Vals, a făcut roluri din Caragiale, a lucrat cu regizori celebri precum Ion Popescu Gopo sau Paul Călinescu.

ADVERTISEMENT