Life

Actorul iubit de milioane de români a sfârșit singur, trist și sărac. Povestea lui Costache Caragiale pe care puțini o știu

Costache Caragiale, actorul iubit de milioane de români, a avut un destin trist. A murit sărac, uitat de toată lumea. Puțini cunosc povestea lui.
03.12.2023 | 17:00
Actorul iubit de milioane de romani a sfarsit singur trist si sarac Povestea lui Costache Caragiale pe care putini o stiu
Destinul tist al lui Costache Caragiale. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Costache Caragiale a fost actorul iubit de milioane de români în secolul XIX, însă a avut un destin trist. A murit singur și sărac, deși a avut o carieră de succes.

Actorul iubit de milioane de români, Costache Caragiale, a avut un destin trist. Puțini îi știu povestea

Costache Caragiale a fost un actor iubit de milioane de români, care a trăit în secolul al XIX-lea. A fost dramaturg și profesor de dramaturgie și s-a născut la 29 martie 1815.

ADVERTISEMENT

A fost unchiul marelui scriitor și dramaturg Ion Luca Caragiale. A fost, de altfel, fiul lui Ștefan Caragiale, care a avut tot o carieră în teatru. Era foarte inteligent, avea un simț practic dezvoltat și reușea să facă tot ce își propunea.

A studiat la o școală grecească, alături de alți fii de boieri, și avea rezultate foarte bune la învățătură. Cu toate acestea, obișnuia să le facă glume colegilor. La 18 ani a predat limba greacă, însă această profesie nu era pentru el, deoarece temperamentul era înclinat spre teatru.

ADVERTISEMENT

În 1835, s-a înscris la cursurile de la “Școala Filarmonică”, pe care I. Heliade Rădulescu a înființat-o la 19 ianuarie 1834, care pregătea tinerii pentru cariera în actorie. A debutat în piesa “Alzira” a lui Voltaire.

A fost un debut de succes, iar ziarele de la acea vreme scriau despre el. A obținut adevăratul succes abia la Botoșani, acolo unde boierii din regiune au apreciat piesele pe care le-a pus în scenă.

ADVERTISEMENT

S-a întors apoi la Iași, acolo unde a pus bazele Teatrului Național. În următorii 15 ani, dramaturgul a promovat piese de teatru scrise de el însuși, de Vasile Alecsandri și de Costache Negruzzi. Mai târziu a revenit în București, acolo unde a fondat “Teatrul de diletanți”

Pe strada Momolo, aflată la intersecția dintre Strada Academiei și Strada Edgar Quinet, a deschis primul teatru public din Capitală. Trupa era formată din mai mulți artiști și a debutat în martie 1845, după nouă luni de muncă.

ADVERTISEMENT

După ce a izbucnit Revoluția de la 1848, Costache Caragiale și-a întrerupt activitatea și s-a refugiat la Craiova, alături de bunul său prieten, C. Mihăileanu, unde a organizat o sală de teatru în școala “Lazaro-Oteteleșeanu”.

Când a cunoscut Costache Caragiale eșecul

După ce sala Teatrului Național a fost ocupată de o trupă străină sprijinită de guvernarea rusă a Bucureștiului, marele dramaturg a cerut ajutorul domnitorului Barbu Știrbey pentru a se putea găsi o soluție pentru trupa sa.

I s-a acordat, în 1850, conducerea Teatrului Național. În următorii ani, a avut parte de mai multe probleme financiare și trebuia să asigure salariul actorilor din trupa sa, dar și să cumpere decoruri. Nu a mai primit sprijin, iar teatrul a intrat în faliment, notează dosaresecrete.ro.

În mai 1855, Costache Caragiale s-a retras de la conducerea teatrului, în locul său fiind numit Matei Millo. Dezamăgit după acest eșec, a studiat Dreptul, a obținut diploma de avocat și a fost numit judecător de ocol la Judecătoria de Verde din Capitală.

A revenit pe scenă în 1857, în calitate de actor, la Teatrul Național, unde a jucat alături de Cecilia, soția sa, dar și de Iorgu, fratele său cel mic și partenera lui de viață, Elena.

Între timp, o nouă generație de actori a apărut pe scenă, așa că dramaturgul am realizat că nu va mai avea succesul de altădată. Deși nu era foarte în vârstă, a început să joace tot mai puțin.

A început să aibă probleme cu inima și chiar a avut o criză în culise, dar nu a luat în seamă afecțiunea. În 1867, încă făcea parte din trupa Teatrului Național, dar nu a mai apărut pe scenă, astfel că a fost uitat de public.

A trăit apoi în sărăcie și i-a fost foarte greu în ultimii ani. Din cauza nopților petrecute pe scenă, starea de sănătate i-a fost afectată. A murit pe 13 februarie 1877, în sărăcie. A fost uitat de aproape toată lumea, dar oamenii și-au amintit de el abia după ce s-a stins din viață/.

La propunerea lui C.A. Rosetti, Camera Deputaților a votat un ajutor de 2.000 de lei pentru înmormântare. În timpul vieții, Costache Caragiale nu a primit nicio răsplată.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant