Actorul de comedie iubit de milioane de români, care a avut un destin crunt. A fost ucis în timpul Revoluției din 1989. A interpretat numeroase roluri și a urcat pe scenă alături de nume mari din lumea teatrului.
Horia Căciulescu a fost un actor de comedie foarte apreciat în secolul XX și a fost partener de cuplete cu Puiu Călinescu. Născut pe 13 februarie 1922 la Belinț, Timiș, actorul a avut o carieră la Teatrul “Constantin Tănase” din București.
În plus, a fost unul dintre cei mai difuzați actori de comedie la TVR în perioada comunistă. A avut roluri în mai multe piese și scenete, care au fost foarte apreciate de publicul de la vremea respectivă.
Printre acestea se numără “Fără mănuşi”, “Un băiat iubeşte o fată” și “Ocolul pământului în 30 de melodii”. A jucat alături de nume mari din lumea teatrului românesc, printre care și Stela Popescu și Alexandru Arșinel.
A avut și roluri în filme, dintre care amintim “…şi Ilie face sport” (regia Andrei Călăraşu, 1954)”, “S-a furat o bombă” (regia Ion Popescu-Gopo, 1961)”, “Titanic vals” (regia Paul Călinescu, 1964)”, “Mihai Viteazul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1970) și “Toate pânzele sus” (regia Mircea Mureşan, serial TV, 1977).
Regretatul actor a fost deținut politic în perioada 1948 – 1951, pentru tentativă frauduloasă de trecere a graniței, după cum a precizat istoricul de film Bujor T. Rîpeanu în dicționarul “Cinematografiștii”. A fost, ulterior, membru al Partidului Comunist Român (PCR).
Horia Căciulescu a avut un destin tragic. Și-a pierdut viața la 67 de ani, în timpul Revoluției din decembrie 1989. Potrivit informațiilor oficiale, în Capitală era un adevărat război, cu puști și tancuri.
Niște militari l-au recunoscut pe Horia Căciulescu și l-au ucis pe 24 decembrie. În acea zi, actorul era însoțit de surorile Vica și Milica Gavriliuc și se îndrepta cu mașina spre Palatul Telefoanelor.
Acesta a ajuns pe strada Constantin Mille, după care s-a trezit în fața unei formațiuni de soldați, care l-au împușcat. În declarația pe care a dat-o ca martor, locotenentul major Emil Pană a făcut precizări despre moartea actorului.
“Precizez că acesta nu a oprit la primul baraj aflat mai sus de noi, iar când a ajuns cu autoturismul în zona noastră, s-au efectuat somații de către militarii mei, care se aflau sub transportoare și care i-au cerut să oprească, dar actorul nu a înțeles somația, continuându-și drumul.
Am dat ordin să se tragă, iar un soldat a tras în șofer, în zona capului. După ce actorul a fost împușcat s-au efectuat somații de ieșire a celor două femei din autoturism, dar ele n-au coborât imediat.
Abia după un timp s-a deschis o portieră, s-a coborât un picior, după care soldaţii au tras, o femeie s-a retras, s-a deschis şi cealaltă uşă, dar a doua femeie, fiind împuşcată în fund, s-a retras”, scria în publicația “Cotidianul”, despre moartea lui Horia Căciulescu, notează 9news.ro.
Cu toate că s-a stins din viață pe 24 decembrie 1989, decesul a fost înregistrat după trei zile, pe 27 decembrie, deoarece trupul său era prea ciuruit. Cei care l-au ucis au fost apoi avansați în grad.