Life

Actorul iubit de milioane de români cu un destin crunt. A fost ciuruit la Revoluție

Actorul iubit de milioane de români, care a avut un destin crunt. A fost ucis în timpul Revoluției. Decesul a fost înregistrat mai târziu.
13.12.2023 | 17:38
Actorul iubit de milioane de romani cu un destin crunt A fost ciuruit la Revolutie
Un actor român a avut un destin crunt. Sursa foto: Facebook, Cotidianul/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Actorul de comedie iubit de milioane de români, care a avut un destin crunt. A fost ucis în timpul Revoluției din 1989. A interpretat numeroase roluri și a urcat pe scenă alături de nume mari din lumea teatrului.

Actorul iubit de milioane de români a avut un destin crunt. A fost ucis în timpul Revoluției din 1989

Horia Căciulescu a fost un actor de comedie foarte apreciat în secolul XX și a fost partener de cuplete cu Puiu Călinescu. Născut pe 13 februarie 1922 la Belinț, Timiș, actorul a avut o carieră la Teatrul “Constantin Tănase” din București.

ADVERTISEMENT

În plus, a fost unul dintre cei mai difuzați actori de comedie la TVR în perioada comunistă. A avut roluri în mai multe piese și scenete, care au fost foarte apreciate de publicul de la vremea respectivă.

Printre acestea se numără “Fără mănuşi”, “Un băiat iubeşte o fată” și “Ocolul pământului în 30 de melodii”. A jucat alături de nume mari din lumea teatrului românesc, printre care și Stela Popescu și Alexandru Arșinel.

ADVERTISEMENT

A avut și roluri în filme, dintre care amintim “…şi Ilie face sport” (regia Andrei Călăraşu, 1954)”, “S-a furat o bombă” (regia Ion Popescu-Gopo, 1961)”, “Titanic vals” (regia Paul Călinescu, 1964)”, “Mihai Viteazul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1970) și “Toate pânzele sus” (regia Mircea Mureşan, serial TV, 1977).

Regretatul actor a fost deținut politic în perioada 1948 – 1951, pentru tentativă frauduloasă de trecere a graniței, după cum a precizat istoricul de film Bujor T. Rîpeanu în dicționarul “Cinematografiștii”. A fost, ulterior, membru al Partidului Comunist Român (PCR).

ADVERTISEMENT

Horia Căciulescu a avut un destin tragic. Și-a pierdut viața la 67 de ani, în timpul Revoluției din decembrie 1989. Potrivit informațiilor oficiale, în Capitală era un adevărat război, cu puști și tancuri.

Niște militari l-au recunoscut pe Horia Căciulescu și l-au ucis pe 24 decembrie. În acea zi, actorul era însoțit de  surorile Vica și Milica Gavriliuc și se îndrepta cu mașina spre Palatul Telefoanelor.

ADVERTISEMENT
Actorul iubit destin crunt
Actorul Horia Căciulescu. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik

Decesul actorului a fost înregistrat trei zile mai târziu

Acesta a ajuns pe strada Constantin Mille, după care s-a trezit în fața unei formațiuni de soldați, care l-au împușcat. În declarația pe care a dat-o ca martor, locotenentul major Emil Pană a făcut precizări despre moartea actorului.

“Precizez că acesta nu a oprit la primul baraj aflat mai sus de noi, iar când a ajuns cu autoturismul în zona noastră, s-au efectuat somații de către militarii mei, care se aflau sub transportoare și care i-au cerut să oprească, dar actorul nu a înțeles somația, continuându-și drumul.

Am dat ordin să se tragă, iar un soldat a tras în șofer, în zona capului. După ce actorul a fost împușcat s-au efectuat somații de ieșire a celor două femei din autoturism, dar ele n-au coborât imediat.

Abia după un timp s-a deschis o portieră, s-a coborât un picior, după care soldaţii au tras, o femeie s-a retras, s-a deschis şi cealaltă uşă, dar a doua femeie, fiind împuşcată în fund, s-a retras”, scria în publicația “Cotidianul”, despre moartea lui Horia Căciulescu, notează 9news.ro.

Cu toate că s-a stins din viață pe 24 decembrie 1989, decesul a fost înregistrat după trei zile, pe 27 decembrie, deoarece trupul său era prea ciuruit. Cei care l-au ucis au fost apoi avansați în grad.

ADVERTISEMENT
Tags: