Life

Doina Badea, destin tragic: a murit împreună cu soțul și cei doi copii în timpul cutremurului devastator din 1977, a fost identificată după verighetă

Doina Badea și-a pierdut viața la doar 37 de ani, în urma cutremurului devastator din 1977, alături de soț și de cei doi copii.
06.02.2023 | 17:38
Doina Badea destin tragic a murit impreuna cu sotul si cei doi copii in timpul cutremurului devastator din 1977 a fost identificata dupa verigheta
Doina Badea, artista de muzică ușoară care și-a pierdut viața în urma cutremurului din 1977. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doina Badea, o îndrăgită interpretă de muzică populară cu zeci de ani în urmă, a avut un destin tragic. A murit împreună cu soțul și cu cei doi copii în urma cutremurului din 1977.

Doina Badea a avut un destin tragic. A murit în urma cutremurului din 1977, împreună cu soțul și cu cei doi copii

Născută la 6 ianuarie 1940, la Craiova, interpreta de muzică ușoară Doina Badea s-a stins din viață pe 4 martie 1977, în urma cutremurului devastator de 7,3 grade pe scara Richter, care a făcut ravagii în România.

ADVERTISEMENT

De altfel, viața cântăreței a fost marcată de mai multe cutremure puternice. Pe 10 noiembrie 1040, în anul în care s-a născut, a avut loc un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter, în urma căruia au fost rănite 12.100 de persoane, iar 1.600 și-au pierdut viața.

Artista a fost una dintre cele mai apreciate voci ale muzicii ușoare din anii ’60-’70. De altfel, a fost numită Edith Piaf a României, datorită faptului că avea un timbru vocal deosebit.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Doina Badea a câștigat mai multe premii la festivalurile de la Mamaia din 1963, cu melodia “Spre soare zburăm”, de George Grigoriu, și din 1964, cu melodiile “Tu”, compusă de Vasile Veselovschi, precum și cu “Nimeni”, de Henri Mălineanu.

Artista a obținut Marele premiu de la Mamaia în 1967, cu melodia “Dintotdeauna pe acest pământ”.

ADVERTISEMENT

Doina Badea a fost căsătorită cu Traian Zmeu, alături de care a avut doi copii, Bogdan-Traian și Andrei-Claudiu. Din păcate, toți patru și-au pierdut viața în urma cutremurului devastator din 1977.

Aceștia locuiau în Blocul Continental, însă acesta s-a prăbușit peste clădirea din fața. Trupul interpretei de muzică ușoară a fost identificat după verighetă.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau cei care au cunoscut-o pe Doina Badea pe artistă

Doina Badea a fost o cântăreață foarte apreciată, iar colegii de breaslă și cei care au cunoscut-o au avut numai cuvinte de laudă la adresa ei.

“Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat.”, povestea muzicologul George Sbârcea despre regretata artistă, potrivit Adevărul.

Sida Spătaru, soția regretatului Dan Spătaru, a avut și ea ocazia să o cunoască pe Doina Badea. Deși pe scenă era sobră, în viața reală era cu totul altfel.

“Am cunoscut-o la Restaurantul Măgura din Eforie. Băiatul ei era născut în aceeași lună cu Dana, fetița noastră.

Eu am cunoscut-o acolo la mare, mergeam seara, după spectacolele unde cântau ea si Dan. Așa am cunoscut-o pe Doina Badea, pe soțul și pe copilul ei.

Era o femeie simpatică. De multe ori pe scenă avea o apariție sobră, rece, dar în viața de zi cu zi era foarte draguță și pot să spun că era chiar o haioasă. În viața de toate zilele avea o căldură omenească nemaipomenită. Așa am cunoscut-o.

Țin minte că era la o cură de slăbit și trebuia să mănânce pui. Și îi ziceam: ‘Ce cură de slăbire e asta, când tu mănânci pui prăjit?’… Era o gurmandă, cred că nu se putea abține de la mâncare, deși totdeauna avea grijă de silueta ei.

Așa cum erau standardele pe atunci. Și se îmbrăca după cum erau regulile în privința aparițiilor pe scenă și la televizor”, povestea soția lui Dan Spătaru.

ADVERTISEMENT
Tags: