Life

Actorul român care-și doarme somnul de veci în Marea Neagră. Marele Ilarion Ciobanu a avut o singură dorință înainte să se stingă din viață

Ilarion Ciobanu, singurul actor român care a jucat doar în filme. Își doarme somnul de veci în Marea Neagră. A fost foarte apreciat de public.
13.04.2024 | 22:15
Actorul roman caresi doarme somnul de veci in Marea Neagra Marele Ilarion Ciobanu a avut o singura dorinta inainte sa se stinga din viata
Ilarion Ciobanu, actorul român care a jucat doar în filme. Sursa foto: cinemagia.ro
ADVERTISEMENT

Au trecut 15 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu, singurul actor din România care a jucat doar în filme. După deces, cenușa sa a fost împrăștiată în Marea Neagră.

Ilarion Ciobanu, singurul actor român care a jucat numai în filme

Născut la 28 octombrie 1931, în Ciucur, așezare care face acum parte din Republica Moldova, Ilarion Ciobanu a fost singurul actor român care a lucrat doar în cinematografie.

ADVERTISEMENT

Familia actorul a colindat toată țara. În acest fel, actorul a ajuns la Constanța, acolo unde tatăl său s-a angajat ca hamal în port și a murit într-un accident în 1939. Ilarion Ciobanu a avut mai multe meserii până să intre în lumea actoriei.

“Am trăit ca pasărea cerului – portul e un părinte mare şi generos care dă de mâncare la toate păsările. La 12 ani am intrat băiat la prăvălie, după care am urmat lunga caravană de meserii: hamal, ţăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, şofer, marinar, pescar şi altele”, spunea regretatul actor.

ADVERTISEMENT

În copilărie, Ilarion Ciobanu visa să devină marinar, însă lucrurile au luat o altă întorsătură pentru el. În 1989, actorul a scris cartea de proză scurtă “Un far la pensie”.

Deși a urmat IATC, Ilarion Ciobanu nu a fost pasionat de teatru. A abandonat Institutul și a avut roluri importante în zeci de filme de-a lungul carierei. Printre acestea se numără “Columna” (1968), rolul lui Gherasim din “Toate pânzele sus (1977)”, seria “Ardelenii” sau “Mihai Viteazul” (1971).

ADVERTISEMENT

A interpretat, de asemenea, rolul comisarului Mihai Roman în filmele de acțiune ale lui Sergiu Nicolaescu. A mai jucat în  “Răscoala” (1966) și “Nemuritorii” (1974), dar și multe alte producții cinematografice.

În general, personajul interpretat de Ilarion Ciobanu era eroul secundar, dar era foarte apreciat de public, fiind mereu văzut ca fiind cel puternic, curajos și drept, notează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Regretatul actor își doarme somnul de veci în Marea Neagră. Cauza decesului

Ilarion Ciobanu a murit pe 7 septembrie 2008, după ce a fost diagnosticat cu cancer esofagian. Membrii familiei au ținut cont de faptul că îi era dor de mare, așa că au decis să-i îndeplinească dorința. După deces, cenușa i-a fost împrăștiată în Marea Neagră.

“Tatăl meu a iubit marea ca un copil. Acolo şi-a petrecut adolescenţa şi era foarte ataşat de ea. Din păcate pentru el, din cauza unei interdicţii medicale, în ultimii 25 de ani ai vieţii nu a mai avut voie să meargă pe litoral.

Şi-ar fi dorit să se întoarcă acolo şi îi vom îndeplini dorinţa: îi vom arunca cenuşa în mare”, a declarat atunci Ioachim, fiul lui Ilarion Ciobanu, pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT
Tags: