News

Ilarion Ciobanu, artistul legendar al cinematografiei românești. Marinarul Gherasim din ”Toate pânzele sus” se odihnește în Marea Neagră

Pe 7 septembrie 2022 s-au împlinit 14 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu, un artist de legendă al cinematografiei românești. Acesta se odihnește în Marea Neagră.
17.12.2022 | 15:10
Ilarion Ciobanu artistul legendar al cinematografiei romanesti Marinarul Gherasim din Toate panzele sus se odihneste in Marea Neagra
Ilarion Ciobanu, artistul legendar al cinematografiei românești. Sursa foto: cinemagia.ro / Wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ilarion Ciobanu a fost un actor unic în cinematografia românească. De numele său se leagă roluri memorabile în peste 60 de filme.

Ilarion Ciobanu s-a dedicat în totalitate filmului

Pe 28 octombrie s-au împlinit 91 de ani de la nașterea marelui actor. Marinarul Gherasim în ”Toate pânzele sus”, ardeleanul-cowboy Traian Brad în seria ”Ardelenii” sau comisarul Mihai Roman din filmele lui Sergiu Nicolaescu a avut o carieră de excepție.

ADVERTISEMENT

Ilarion Ciobanu s-a născut la Ciucur-Mingir, în Tighina, pe atunci parte a României, azi în Republica Moldova. Vine în Dobrogea ulterior și se stabilește la Constanța, pe malul mării.

Încă de tânăr a avut o serie lungă de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar și pescar. A fost chiar și rugbist pentru o scurtă perioadă.

ADVERTISEMENT

Dar meseria care l-a făcut să devină o legendă este cea de actor. A debutat pe scena cinematografiei la vârsta de 30 de ani în filmul Setea. A jucat aici cu alte nume uriașe, Ion Besoiu și Amza Pellea.

Cariera sa a continuat cu alte peste 60 de filme în care a deținut roluri principale. A fost și regizor a două filme: Omul de lângă tine și Mara.

ADVERTISEMENT

Marinarul Gherasim din ”Toate pânzele sus” se odihnește în Marea Neagră

Copilăria petrecută la malul Mării Negre l-a făcut să se îndrăgostească iremediabil de zona maritimă.

A trăit o uriașă dramă în ultimii 25 de ani ai vieții. Din motive medicale nu a mai putut să meargă pe litoral.

ADVERTISEMENT

Ilarion Ciobanu avea însă să se reîntâlnească pentru totdeauna cu Marea Neagră, cea pe care a iubito încă de copil.

Marele actor a avut dorința ca, după moarte, să fie incinerat, iar cenușa sa să ajungă în valurile mării.

”Tatăl meu a iubit marea ca un copil. Acolo şi-a petrecut adolescenţa şi era foarte ataşat de ea. Din păcate pentru el, din cauza unei interdicţii medicale, în ultimii 25 de ani ai vieţii nu a mai avut voie să meargă pe litoral.

Şi-ar fi dorit să se întoarcă acolo şi îi vom îndeplini dorinţa: îi vom arunca cenuşa în mare”, a declarat Ioachim, fiul lui Ilarion pentru Libertatea.

Ilarion Ciobanu a murit la vârsta de 76 de ani. A fost răpus de cancer faringian, pe 7 septembrie 1994. Încă din primele zile după ce a aflat de boală, spera că, vreodată, înainte de final, să mai apuce să ajungă înapoi pe malul mării, acolo unde i-ar fi plăcut să rămână pentru totdeauna.

Din 2008, Ilarion Ciobanu este pentru totdeauna cu Marea Neagră, cea pe care a iubit-o atât de mult.

ADVERTISEMENT