Life

Actrița de care era obsedată Elena Ceaușescu. A ordonat inclusiv Securității să o caute

Elena Ceaușescu a avut mai multe obsesii. Una dintre ele a vizat-o însă direct pe o cunoscută actriță de la acel moment din România.
09.04.2023 | 08:05
Actrita de care era obsedata Elena Ceausescu A ordonat inclusiv Securitatii sa o caute
Obsesia ciudată pe care o avea Elena Ceaușescu. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Ceaușescu rămâne în continuare o persoană controversată din istoria României. De altfel, nici soțul ei, fostul președinte din perioada comunismului, Nicolae Ceaușescu, nu este mai prejos. Ce alte informații interesante au ieșit la suprafață în legătură cu aceasta?

Elena Ceaușescu, obsedată de cizmele unei faimoase actrițe

Zvonurile spun că Elena Ceaușescu ar fi fost obsedată de o faimoasă actriță din România de la acea vreme. A fost declanșată inclusiv o anchetă în anii ’80 pe această temă. Ce a făcut-o pe soția lui Nicolae Ceaușescu să recurgă la un astfel de gest atunci?

ADVERTISEMENT

Aceasta a primit niște informații la un moment dat, conform cărora exista o femeie în București care umbla pe străzi cu niște cizme aduse din RFG. Tocmai din acest motiv, Elena Ceaușescu a ordonat Securității să înceapă o anchetă. Soția lui Nicolae Ceaușescu a vrut să știe cine este acea femeie și să ia și măsuri drastice

Ulterior, ancheta avea să dea roade. În urmă cu ani buni, fostul ministrul de Externe, Ștefan Andrei, dezvăluia că era vorba despre actrița Aurelia Sorescu, care de altfel era extrem de cunoscută pentru rolul din filmul „Mitrea Cocor”. Cum au ajuns cizmele respective la aceasta?

ADVERTISEMENT

Sursa citată spunea că cizmele au fost importante prin firma Mercur, a Securității. Acesta a fost și motivul pentru care Elena Ceaușescu a cerut desființarea firmei, drept pedeapsă. Trebuie menționat că la acel moment, firma derula importuri prețioase pentru România.

Și lucrurile au mers exact cum și-a dorit dictatoarea, cel puțin parțial. La rândul său, Nicolae Ceaușescu a aprobat desființarea firmei respective. Pe de altă parte, aceasta a ajuns să fie reînființată, dar sub alt nume, astfel încât Elena Ceaușescu să nu mai fie atât de nervoasă.

ADVERTISEMENT

Obsesiile soților Ceaușescu

Iar asta nu a fost singura obsesie a dictatoarei. Este bine cunoscut faptul că Elena Ceaușescu era obsedată și e curățenie, dincolo de accesoriile costisitoare. Acesta este și motivul pentru care, conform informațiilor făcute publice, aceasta le teroriza pe agajatele care făceau curățenie în reședințele prezidențiale.

Chiar un fost ofițer de Securitate din aparatul de protecție și pază a cuplului dictatorial, Dumitru Burlan, a confirmat aceste detalii. El povestea la un moment dat că dictatoarea a dezvoltat o obsesie ciudată pentru curățenie și ordine.

ADVERTISEMENT

Și Nicolae Ceaușescu avea însă obsesiile lui. Una dintre ele o știa prea bine chiar frizerul său, care a dezvăluit recent câteva detalii interesante. Potrivit acestuia, obsesia lui Nicolae Ceaușescu era să aibă părul mereu ondulat, deși în realitate era drept. 

De asemenea, de fiecare dată când ajungea la frizer, fostul președinte din perioada comunismului cerea aceeași ”coafură”. Era atât de obsedat de acest subiect încât în ciuda recomandărilor venite din partea frizerului, Nicolae Ceaușescu nu a vrut să renunțe niciodată la părul ondulat.

ADVERTISEMENT