News

Aderarea României la Schengen, blocată de Austria? Anunțul ministrului de interne: ”Sistemul nu poate fi mărit”

După Olanda, Austria pare să se opună intrării României în Spațiul Schengen, potrivit unui anunț al ministrului de interne.
18.11.2022 | 16:06
Aderarea Romaniei la Schengen blocata de Austria Anuntul ministrului de interne Sistemul nu poate fi marit
Spațiul Schengen, vis îndepărtat pentru România? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gerhard Karner, ministru de interne austriac, a anunțat în publicațiile Kurier și Der Standard că Austria nu va accepta ca Spațiul Schengen să se extindă în acest moment.

Austria transmite că Spațiul Schengen nu poate fi mărit

Potrivit ziarulromanesc.at, Karner nu are o problemă în mod special cu România, Bulgaria sau Croația, însă actualul format al Spațiului Schengen nu poate fi mărit pentru că e ”disfuncțional”.

ADVERTISEMENT

”Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a transmis oficialul austriac.

Principala problemă invocată de Austria e fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Peste 90.000 de migranți au fost reținuți de austrieci în acest an, dintre care 75.000 nu erau înregistrați în nicio altă țară din UE.

ADVERTISEMENT

”Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a transmis Karner. Așadar, Austria va bloca aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen pentru că se teme pentru securitatea cetățenilor austrieci.

Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen, însă votul decisiv va avea loc pe 8 decembrie. Din păcate pentru România, Bulgaria și Croația, fără unanimitate de voturi acest scenariu nu va fi aprobat.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, deși Croația ar îndeplini condițiile de aderare la Schengen fără probleme, spre deosebire de România sau Bulgaria (cel puțin în viziunea unor țări din UE), votul va include aderarea în bloc a celor trei țări și nu se va vota separat pentru fiecare individual.

Spațiul Schengen include în acest moment țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului. Totodată, acest spațiu include patru țări care nu sunt parte din Uniunea Europeană: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

ADVERTISEMENT

Olanda lăsase deja de înțeles că se va opune aderării României la Schengen, astfel că scenariul optimist prin care politicienii români anunțau că România va fi în Schengen în câteva luni e departe momentan de realitate.

ADVERTISEMENT