News

Adevărul despre soldații ruși trimiși în Belarus, spus de localnici: „Beau vodcă și își vând uniformele și motorina. Ne dispar animalele domestice”

Localnicii din Belarus susțin că soldații ruși, veniți pentru exerciții militare în țară, sunt mai tot timpul beți, că își vând uniformele și motorina și că se plâng constant de lipsa hranei.
20.02.2022 | 16:39
Adevarul despre soldatii rusi trimisi in Belarus spus de localnici Beau vodca si isi vand uniformele si motorina Ne dispar animalele domestice
Circa 30.000 de soldați ruși au fost desfășurați în Belarus pentru exerciții militare. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Dincolo de propaganda oficială a Moscovei, localnicii din Belarus, țară care în această perioadă desfășoare o serie de exerciții militare alături de Rusia, prezintă o imagine aproape de coșmar a trupelor rusești.

Aceștia au declarat că soldații ruși consumă mult alcool, că își vând uniformele sau motorina, sau că se plâng de lipsa rațiilor de hrană.

ADVERTISEMENT

În acest context mulți săteni din zonele în care sunt staționate trupele rusești au spus că le-au dispărut animalele domestice.

„Beau mult și își vând motorina”

Circa 30.000 de soldați ruși sunt desfășurați în această perioadă în Belarus, aproape de granița cu Ucraina, unde participă, împreună cu aproape toată armata din Belarus, la ample exerciții militare.

ADVERTISEMENT

Un locuitor al oraşului bielorus Khoyniki, din sud-estul ţării, nu departe de graniţa cu Ucraina, a povestit pentru Radio Europa Liberă că soldații ruși ce și-au stabilit baza în pădurile din jur sunt mai tot timpul beți și că au obiceiul să vândă motorina din rezervoarele blindatelor.

„Am văzut cu ochii mei blindatele pe şenile pe străzile oraşului. Soldaţii s-au stabilit în pădurile din jur. Ei beau mult şi vând multă motorină. Locuiesc în corturi”, a povestit localnicul care a dorit să-și păstreze anonimatul.

ADVERTISEMENT

Khoyniki, situat la 50 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, nu a fost iniţial pe harta Ministerului Apărării din Belarus pentru exerciţii, dar armata a emis o nouă hartă pe 10 februarie, după ce s-a raportat des apariţia forţelor ruse în zonă.

Potrivit sursei citate, rușii au început să descarce echipamente militare în Khoyniki în noaptea de 14 spre 15 februarie.

ADVERTISEMENT

Pe un canal de Telegram unde este monitorizată prezența trupelor rusești, o serie de mesaje descriu starea lăsată în urmă de soldații ruși.

„Echipamentul militar este scăpat frecvent de pe platforme în timpul descărcării. După descărcare, peste tot în jur a rămas o mulțime de echipament abandonat – veste antiglonț, căști, echipament personal”, arată sursa citată.

Același raport susținea că trupele au lăsat liniile feroviare pline de gunoi.

„Pe o porțiune de 3 kilometri au existat saci de gunoi de 100 de litri la fiecare 20 de metri, precum și sticle de vodcă, butoaie de bere din plastic goale și pachete de prăjituri goale”.

Pistoale-mitralieră Kalashnikov pot fi cumpărate

Și presa din Belarus a publicat o serie de materiale care tind să confirme acest peisaj de coșmar al stadiului în care se găsesc trupele rusești în această țară. Din cauza plictiselii, alcoolismului, hranei de proastă calitate și a salariilor mici, soldații ruși au început să își vândă echipamentul militar pentru astfel de bunuri, circulând și zvonurile că aceștia sunt dispuși să își vândă până și armele din dotare.

„De asemenea, hrana nu pare a fi punctul forte al armatei ruse, există o mulțime de videoclipuri pe internet în care soldații se plâng de calitatea alimentelor și nu este de mirare că au existat deja cazuri când soldații au cerut populației locale „să le dea ceva să mănânce” sau pur și simplu cazuri în care sătenilor le dispar animalele domestice din curte”, scrie presa din Belarus.

Potrivit sursei citate, în zona în care sunt staționate trupele rusești a înflorit deja o puternică economie subterană susținută de soldații care își vând uniformele, rațiile, motorina pentru a-și cumpăra alcool și țigări. „Chiar și pistoale-mitralieră Kalashnikov pot fi cumpărate, trebuie doar să știi cum și cui să te adresezi”, arată sursa citată.

Nu în ultimul rând, este menționat și faptul că valul Omicron a lovit și trupele rusești aflate pe teritoriul statului Belarus, majoritatea celor bolnavi fiind tratați în spitalele de campanie desfășurate în zona exercițiilor militare.

ADVERTISEMENT