Life

Adevărul despre Castelul Bran pe care puțini îl știu. Vlad Țepeș nu a locuit niciodată aici. Unde a trăit, de fapt

Care este adevărul despre Castelul Bran și pe care puțini îl știu? Vlad Țepeș nu a stat niciodată aici. Domnitorul a trăit în alt loc.
07.10.2023 | 00:46
Adevarul despre Castelul Bran pe care putini il stiu Vlad Tepes nu a locuit niciodata aici Unde a trait de fapt
De unde a pornit legenda lui Dracula. Sursa foto: Wikipedia, Historia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anual la Castelul Bran vin mulțimi de turiști, din țară și de peste hotare, fiind mai mult atrași de legenda lui Dracula, pe care-l asociază cu fostul domnitor al Țării Românești, Vlad Țepeș. Însă, puțini cunosc adevărul despre această poveste. Care este, de fapt?

Care este adevărul despre Castelul Bran. Unde a locuit, de fapt, Vlad Țepeș, ”Dracula”?

Legenda lui Dracula a devenit de-a lungul anilor o reală emblemă a turismului românesc, turiștii de peste hotare recunoscând țara, adesea, în funcție de această poveste. Totuși, ea este doar o simplă legendă, care a pornit de la romanul scris de autorul Bram Stoker, intitulat ”Dracula”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, legenda lui Dracula a luat amploare mai întâi de la negustorii brașoveni, care nu-l agreau pe nepotul lui Mircea cel Bătrân și au început să răspândească povești de groază despre Vlad Țepeș. Acestea au fost amplificate de către monarhul și nobilimea Ungariei, mai ales că s-a aflat de gestul domnitorului, de a-i trage în țeapă pe rivali.

Vlad Țepeș nu a locuit vreodată la Castelul Bran, ci la Cetatea Poenari, singura fortăreață construită de el în Țara Românească. De altfel, Castelul Bran a fost la începutul anilor o cetate de apărare, ridicată de cavalerii teutoni, în perioada 1211-1225.

ADVERTISEMENT

Cu timpul, Castelul Bran a trecut prin diferite schimbări. De exemplu, gurile de tragere utilizate în scop militar au devenit ferestre, iar camerele s-au pictat cu motive săsești. Proprietarii cetății au fost Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara și Regina Maria.

Regina Maria a ”înviat” Castelul Bran. L-a amenajat după bunul plac și a dat ordin ca să fie realizat un parc cu alei, terase și fântâni. Abia în anul 1920 cetatea s-a transformat în castel, când autoritățile i-au donat locul Reginei Maria, în semn de recunoaștere pentru înfăptuirea Marii Uniri.

ADVERTISEMENT

În Castelul Bran se află acum muzeul Bran, întins pe patru etaje și care conține elemente din vremurile istorice, precum arme, armuri, mobiliere, coroane, monede sau diferite documente de demult. Revenind la Cetatea Poenari, de aici s-a inspirat și scriitorul Bram Stoker.

Cetatea Poenari, sursă de inspirație pentru scrierea romanului ”Dracula”

Nu doar Bram Stoker, ci și Jules Verne a fost inspirat tot de Cetatea Poenari pentru scrierea romanului ”Castelul din Carpați”. Cetatea se poate vizita în prezent și se găsește pe vârful Muntelui Cetățuia, în județul Argeș, la patru kilometri de barajul și lacul de la Vidraru.

ADVERTISEMENT

”Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari este singura care are o legătură reală cu domnitorul Vlad Ţepeş. Este singura fortăreaţă construită de el în Ţara Românească. A inspirat în literatură, în beletristică, în general, pe Bram Stocker, care a scris romanul care l-a făcut celebru pe Vlad Ţepeş, deşi ăsta este un roman de ficţiune şi trebuie luat ca atare. La fel şi Jules Verne, în romanul «Castelul din Carpaţi», se pare că a fost inspirat şi de cetatea de la Poenari”, declara Marius Păduraru, muzeograf, în anul 2014, pentru Digi 24.

Se spune că Vlad Țepeș, într-o luptă cu turcii, a încercat să scape de ei refugiindu-se în Cetatea Poenari. Dacă ai în plan să-i treci pragul, trebuie să știi că se află pe o stâncă și că ai de urcat 1480 de trepte pentru a ajunge până în vârf. Priveliștea de care vei avea parte ulterior te va face să dai uitării oboseala.

ADVERTISEMENT
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu,...
Lovitură de teatru în dosarul tragediei de la 2 Mai: judecătoarea Ancuța Popoviciu, recuzată și transferată în aceeași zi
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în...
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit