Life

Boala de care suferea Vlad Țepeș: De ce plângea cu sânge. Descoperirea făcută de cercetători

S-a aflat că Vlad Țepeș ar fi suferit de o boală extrem de cunoscută. Mai mult atât, cercetătorii au descoperit că acesta ar fi plâns cu sânge.
04.09.2023 | 19:26
Boala de care suferea Vlad Tepes De ce plangea cu sange Descoperirea facuta de cercetatori
Boala de care suferea Vlad Țepeș: Plângea cu sânge. Sursă foto: Pinterest, sciencealert/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Descoperire complet neașteptată despre Vlad Țepeș. S-a aflat de ce boală ar fi suferit acesta. Se pare că fostul domnitor ar fi plâns cu sânge la un moment dat. Care este adevărul?

Boala de care suferea Vlad Țepeș

O analiză chimică a scrisorilor legendarului personaj istoric Vlad Țepeș generează interes. Urmele lăsate pe hârtie de conducătorul din secolul al XV-lea al Valahiei sugerează că acesta ar fi fost bolnav.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre hemolacrie, care se manifestă prin prezența sângelui în lacrimi. Este posibil ca el să fi avut, în plus, afecțiuni ale pielii și respiratorii, mai arată cercetătorii.

Chimistul Maria Gaetana Giovanna Pittalà de la Universitatea din Catania, Italia, a condus echipa. Chiar și pentru el, rezultatele au fost unele surprinzătoare. “Este pentru prima dată când o astfel de cercetare a fost efectuată și a contribuit la aducerea în prim-plan a stării de sănătate a lui Vlad Dracula Țepeș”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că Vlad Țepeș a fost o figură impunătoare în istoria Europei. Nici până acum nu se știe pentru câte morți este responsabil. Estimările spun însă că ar fi vorba despre 80.000 de persoane, dintre care 20.000 ar fi fost înjunghiate cu țepi de lemn.

Ce au aflat cercetătorii despre Vlad Țepeș

De asemenea, acesta a fost acuzat și de mai multe forme de tortură. Deși viața și faptele sale au fost bine documentate,există unele detalii pe care probabil nu le vom cunoaște niciodată.

ADVERTISEMENT

Totuși, cercetătorii au vrut să afle mai multe, iar pentru ei, scrisorile au fost răspunsul. Nu conținutul scrisorilor lui Vlad Țepeș i-a interesat pe cercetători, ci secretele care ar fi putut rămâne pe hârtie.

Este vorba despre moleculele și proteinele care ar fi putut fi transferate prin atingerea omului. Scrisorile au acum mai mult de 500 de ani, iar extragerea materialului din ele ar putea provoca daune.

ADVERTISEMENT

Totuși, dezvoltarea recentă a unei pelicule speciale de acetat de etilenă-vinil, tratată cu schimbători de ioni și rășini care resping apa, a fost folosită cu un efect promițător pentru țesături și hârtii vechi.

Atunci când este aplicată pe orice tip de suprafață, această peliculă este capabilă să extragă proteinele și moleculele fără a deteriora suprafața. Echipa a folosit aceste filme pe trei dintre scrisorile lui Vlad Drăculea, una datată 1457, iar celelalte două 1475.

Descoperirea a fost una complet neașteptată

Ei au găsit mii de peptide și proteine. S-au concentrat pe semnale de biologie umană. Deoarece multe persoane au manipulat scrisorile de-a lungul secolelor, atenția s-a concentrat doar pe materialul uman cu cea mai avansată degradare.

Rezultatele au fost cu siguranță interesante. Două dintre proteinele găsite de cercetători ar putea indica o tulburare genetică respiratorie care are ca rezultat infecții cronice ale plămânilor și sinusurilor.

De asemenea, au fost găsite și peptide aparținând unor proteine asociate cu procesele inflamatorii. Puse împreună, acestea sugerează o afecțiune a pielii sau respiratorie, sau poate ambele, arată sciencealert.com.

În același timp, au mai fost descoperite și peptide asociate cu proteine ale retinei și ale lacrimilor, precum și proteine ale sângelui. Cercetătorii au ajuns deci la concluzia că Vlad Țepeș a plâns cu lacrimi și sânge.

“În ansamblu, datele proteomice raportate aici, deși nu pot fi considerate singure exhaustive, ar putea indica faptul că, potrivit unor povești, probabil că a suferit, cel puțin în ultimii ani de viață, de o afecțiune patologică numită hemolacria, adică putea vărsa lacrimi amestecate cu sânge“, scriu cercetătorii.

ADVERTISEMENT