Life

Adevărul despre orașul subteran de sub Sarmizegetusa Regia. Ruşii ar fi scanat zona în anii ’50

Adevărul despre orașul subteran aflat sub Sarmizegetusa Regia. Rușii ar fi scanat această zonă în anii '50. Ce a afirmat un cercetător.
25.01.2024 | 19:04
Adevarul despre orasul subteran de sub Sarmizegetusa Regia Rusii ar fi scanat zona in anii 50
Adevărul despre orașul subteran de sub sub Sarmizegetusa Regia. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, adevărul despre orașul subteran de sub Sarmizegetusa Regia. A existat o ipoteză conform căreia rușii ar fi scanat zona în perioada comunistă.

Adevărul despre orașul subteran de sub sub Sarmizegetusa Regia. Zona ar fi fost scanată de ruși

Mulți români sunt curioși să știe dacă chiar a existat, cu adevărat, un oraș subteran sub Sarmizegetusa Regia. Ipoteza i-a aparținut fostului general de divizie Vasile Dragomir, care susținea că cetățile dacice se suprapuneau pe un oraș subteran întins de 200 de kilometri pătrați.

ADVERTISEMENT

Sub Sarmizegetusa Regia ar fi existat o rețea de tuneluri, după cum a mai susținut generalul. În anii ’50, o echipă de cercetători ruși ar fi scanat teritoriul Sarmizegetusei. Aceștia dispuneau de dispozitive performante și de sateliți și ar fi ajuns la ipoteza susținută de fostul general.

“Eu odată am demonstrat, prin măsurători concrete, profesional făcute, cu aparatură precisă, că dacii aveau cunoştinţe astronomice, cum numai la maya le-am mai întâlnit. 

ADVERTISEMENT

Noi am găsit sus, la Hirtoape (n.r. loc în apropiere de Sarmizegetusa Regia), în afară de elemente militare construite pe teren, şi elemente subterane, care după părerea mea ii proiectează pe daci că ducând un fel de război ca în Vietnam!

Dacii noştri erau foarte buni luptători şi pe dedesubt, de aceea, chiar dacă nu este numai părerea mea, se vorbeşte că în zona Cioclovina sunt nişte peşteri ciudate, interesante, puţin explorate”, a povestit atat Vasile Dragomir, citat în jurnalul lui Napoleon Săvescu, publicat în anul 1998.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii despre posibilitatea existenței unui oraș subteran

Cu toate acestea, Daniel I. Iancu, cercetător științific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, susține că această ipoteză este doar un mit, chiar dacă mulți români încă îl consideră adevărat.

Tunelurile subterane, spune specialistul, ar fi fost inutile pentru daci. În plus, din cauza solului moale și nisipos, acestea s-ar fi surpat. Astfel, nu ar fi putut fi săpate tuneluri nici măcar în ziua de astăzi, cu toată tehnologia.

ADVERTISEMENT

„Geologia solului din zonă nu ar permite săparea unor tuneluri, nici măcar cu tehnologia de astăzi. Straturile de teren sunt oblice la Sarmizegetusa Regia, formate micaşisturi foarte subţiri. De aceea se produc adesea şi alunecări de teren”, a explicat Daniel I. Iancu, notează apuseni.info.

Situată în județul Hunedoara, Sarmizegetusa Regia a fost, înainte de războaiele cu Imperiul Roman, capitala și cel mai important centru militar, politic și religios al dacilor. Este un sit arheologic ce este situat în satul Grădiștea de Munte.

ADVERTISEMENT